Uncategorized

Avocaţi vs. Judecători

Tribunalul Comercial alungă avocaţii din clădirea Tribunalului Mureş

Curtea de Apel Târgu Mureş se va număra printre cele douăsprezece Curţi de Apel care vor avea subordonate Tribunale Comerciale * Pentru înfiinţarea Tribunalului Comercial, cei 130 de avocaţi care au sedii în cadrul judecătoriei Târgu Mureş vor trebui evacuaţi * Avocaţii nu pot riposta deoarece nu au contracte de închiriere pe spaţiile deţinute acolo * Este încheiat doar un protocol care, doar în opinia lor, are efecte legale* Actualmente sunt şase judecători la secţia comercială a Tribunalului Mureş, pentru Trbunalul Comercial fiind nevoie de doisprezece magistraţi.

Conform noi Legi de Organizare Judecătorească vor trebui înfiinţate douăsprezece Tribunale Comerciale în toată ţara. Unul din ele se va înfiinţa şi la Târgu Mureş fiind direct subordonat Curţii de Apel. Imediat după ce s-a luat decizia la Bucureşti, problemele n-au întârziat să apară. Spaţiul destinat viitoarei instituţii este ocupat momentan de 130 de avocaţi. Este vorba de două aripi ale etajului doi din clădirii în care îşi desfăşoară activitatea Judecătoria Târgu Mureş, Curtea de Apel şi Parchetele. În cele două aripi ocupate de avocaţi şi conducerea Baroului Mureş există unsprezece spaţii care vor trebui evacuate pentru noul Tribunal Comercial. Chiar dacă Legea avocaturii (L 51) îi obligă pe avocaţi să aibă sedii, mulţi dintre ei nu au încă un birou, sediul figurând la domiciliu. Pierderea acestor încăperi de la judecătorie îi va determina pe cei care nu au încă spaţii închiriate pentru un cabinet să recurgă la această soluţie. Automat preţul imobilelor şi a chiriilor din jurul Tribunalului vor creşte semnificativ.

Avocaţii nu au nici măcar contracte

Preşedintele Curţii de Apel, Floarea Grosu, a declarat că avocaţii nu au nici măcar contracte de închiriere la judecătorie, fiind de la sine înţeles că nu vor avea nimic de comentat. Chiar dacă Floarea Grosu a spus că le va asigura spaţiu în altă parte, avocaţii nu prea sunt încrezători, decanul baroului, Lepedean Nicolae, declarând că le-ar convenii să obţină măcar una din aripi, mai exact cinci birouri din cele unsprezece. Cele cinci birouri nu ar asigura altceva decât spaţiu pentru decanat şi Consiliu. Poate ar mai avea loc un sfert din avocaţi ceea ce duce automat la discriminare.  

12 judecători comerciali

Actualmente la secţia comercială din cadrul Tribunalului Mureş sunt şase judecători. Din cauza creşterii numărului de magistraţi de secţie comercială vor avea loc schimbări majore în cadrul judecătorilor. Trecând doisprezece judecători la Tribunalul Comercial în mod automat se vor face noi promovări de la judecătorie la Tribunal. În cadrul Tribunalului se va înfiinţa cu siguranţă şi secţia de faliment care presupune creşterea numărului judecătorilor sindici. Pentru asta e nevoie de specializare.

De unde fonduri pentru reparaţii?

Ordonatorul principal de credite, Tribunalul Mureş, primeşte amenzi usturătoare pentru că nu au fost construite scări şi intrări speciale pentru persoanele cu handicap. Una din explicaţii a fost că nu sunt bani. Altfel era imposibil excluderea acestui lucru din planul de renovare. Acum va mai fi o cheltuială în plus: renovarea celor unsprezece birouri ale avocaţilor care se prezintă într-o stare deplorabilă comparativ cu ce ar presupune o sală de judecată sau un birou de magistrat.  

Lepedean Nicolae, decanul baroului Mureş
“Sunt sigur că se va ajunge la un compromis care să nu compromită. Cunoaştem drepturile noastre şi ale tribunalului. Noi la avem dreptul de a deţine spaţii aici, lucru prevăzut şi în Legea 51 a avocaţilor. Totul va fi negociat şi sunt sigur că ne vom înţelege. Încercăm să obţinem măcar aripa dreaptă de aici (etajul doi, unde se află judecătoria). Suntem îndreptăţiţi să cerem pentru că nu dorim rezolvarea unei probleme de formă. La anul s-ar putea să avem 300 de avocaţi, chiar mai mulţi şi atunci ce facem? Intersectarea cu judecătorii este pur formală. Există prezumţia de corectitudine. Noi avem treabă cu judecătorii doar în sala de judecată. Nu există nici un act prin care noi avocaţii am putea influenţa actul de justiţie. Nu văd de ce nu e corect.”

“Vom ajunge la o înţelegere pe cale amiabilă” Floarea Grosu, preşedintele Curţii de Apel Mureş

“Avocaţii, aşa cum ştiu şi ei, trebuie să plece din acele spaţii. Studiem cea mai bună posibilitate de a le oferi birouri dar în nici un caz la etajul doi. Acolo nu au contracte de închiriere. Nu au nici un titlu pe spaţiu. În altă parte le putem asigura spaţii.”
“Nu mi s-a părut niciodată deontologic ca avocaţii să fie pe acelaşi coridor cu judecătorii.”
“Vom ajunge la un consens.”

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close