Uncategorized

Bilete de plăcere

Iarna și vara sunt cele mai căutate perioade ale anului pentru petrecerea concediilor și vacanțelor, la munte la mare sau, de ce nu, chiar în străinătate. După Târgul de Turism care s-a încheiat săptămâna trecută la București, ofertele au fost puse la punct. Pentru elevi, studenți, familii și chiar pensionari. Mai rămâne ca beneficiarii să aleagă din multitudinea de posibilități.

După ce anul trecut piața a cunoscut o explozie a ofertelor pentru sejururi în străinătate, 2005 urmează aceleași tendințe. Datorită deprecierii monedei euro, prețurile la ofertele externe au scăzut, în timp ce, la aceleași condiții, litoralul românesc este mai scump decât anul trecut. Asta nu înseamnă că în acest an plaja mării va fi mai pustie. Dimpotrivă, cu toate că oferta este limitată la locațiile din țară, multă lume optează pentru sejururile prin sindicat. Agențiile de turism oferă curse aeriene de tip charter pentru sejururi în străinătate la prețuri mai mici decât anul trecut, iar clienții au numai de câștigat din această bătălie a tour-operatorilor.

În materie de destinații de vacanță în țară cele mai căutate rămân stațiunile de pe litoralul Mării Negre, unde marea majoritate alege Mamaia pentru condițiile superioare de cazare. Muntele este din ce în ce mai puțin căutat, iar stațiunile celebre acum 15-20 de ani vor fi populate și anul acesta, în mare parte, de pensionarii nostalgici.

În materie de destinații externe, tendințele de anul trecut se păstrează. La mare căutare sunt Grecia și Turcia pentru că sunt mai aproape de casă, serviciile de calitate, iar prețurile rezonabile. Imediat după acestea urmează alte destinații precum Spania, Italia sau Egipt, mai accesibile acum datorită curselor aeriene charter foarte ieftine.

Corbet Trans Air, mai mult pe străinătate

“E destul de devreme ca să facem o analiză a acestui an. Cele mai căutate destinații cred, totuși, că vor fi litoralul românesc, pentru că este aproape, apoi Turcia, Grecia, Spania, Italia și Croația pentru serviciile bune și prețurile acceptabile. Pe litoral, cea mai căutată stațiune este Mamaia unde sunt cerute hoteluri de la 2 la 5 stele”, precizează Jean Michele Corbet, directorul agenției. Cele mai căutate destinații sunt cele externe, iar cele mai atractive oferte sunt cele pentru Grecia. Aici, prețurile sunt de la 65 la 2.192 euro, în Egipt între 259 și 700 euro, pentru Tunisia între 160 și 600 euro, iar în Spania între 350 și 765 euro. Din punct de vedere al destinațiilor, oferta programelor turistice pe străinătate s-a diversificat față de anul trecut.

Pe perioada verii, ofertele agențiilor sunt asemănătoare cu cele de anul trecut. Pe litoral, prețurile sunt rezonabile la început de sezon până pe 15 iunie, după care urcă brusc.

Având în vedere raportul calitate-preț, pachetele pentru stațiunile de munte sunt destul de scumpe, mai ales cele care includ și tratament.

Meridian Travel ia locul I la site-uri

Noutatea agenției este un site. Acesta reușește în numai cinci luni de zile să se evidențieze printre celelalte site-uri de turism din județ, ajungând pe primul loc la numărul de vizitatori zilnici. Managerul agenției, Pompiliu Popșor, explică importanța prezentării on-line: “Toate ofertele sunt traduse și în engleză, au prețurile actualizate zilnic și sunt însoțite de poze sugestive. Prin acest site avem posibilitatea de a populariza ofertele, atât în țară, cât și în străinătate”. La Meridian rămân în top și destinațiile clasice, precum Valea Prahovei sau stațiunile balneare, însă litoralul este, de departe, cel mai popular. În străinătate cele mai căutate destinații sunt Egipt, Grecia, Italia și Spania. În materie de noutăți propunerile sunt pentru Munții Apuseni, Mărginimea Sibiului, Bran, Durău și Izvorul Mureșului. Pentru litoral cea mai scumpă ofertă este de 27.000.000 de lei, iar cea mai ieftină nu depășește 2.450.000 mii de lei. În Grecia prețurile pot ajunge și la 600-700 de euro, dar există și oferte rezonabile de 2,5 milioane de lei.

Paralela 45 trece pe unde vrei

Una dintre cele mai cunoscute agenții de turism din țară, Paralela 45, și-a deschis anul trecut o filială și la Târgu Mureș. Agenția are avantajul ofertelor foarte variate către cele mai îndepărtate colțuri ale lumii și multitudinea de servicii adiacente, puse la dispoziția clienților la prețuri cât se poate de acceptabile. Reprezentanții agenției ne-au declarat că prețurile pentru litoral au crescut destul de puțin, în timp ce la destinațiile externe prețurile a scăzut cu aproape 11%. Spre exemplu, dacă anul trecut o vacanță costa 550 de euro, datorită deprecierii monedei eurpene, acum același sejur costă 450 de euro. Nu lipsesc nici ofertele de Paște, către destinații cu obiective religioase, însă “grosul” clienților se interesează pentru sejururi în perioada estivală. Pe litoral, cea mai ieftină ofertă este de 1.300.000 lei, iar cea mai scumpă atinge 20.000.000 lei.

Intertours propune Grecia

“Cererile pentru perioada de Paște au fost slabe”, precizează Mihaly Tunde de la Inter Tours Târgu Mureș. Cu toate acestea, agenția se pregătește serios pentru perioada de vară. Prețurile pentru Litoral sunt aproape la fel ca cele de anul trecut, iar prețurile pentru sejururile în străinătate au scăzut, după cum constată specialiștii. În topul celor mai căutate destinații pentru vara lui 2005 sunt litoralul românesc, Grecia, Turcia, Egipt și Tunisia. Nu lipsesc însă solicitările pentru oferte exotice.

Cele mai bune prețuri de pe litoral încep de la 799.023 lei, la hotel de trei stele în Neptun, pentru 7 zile. Oferta verii pentru străinătate este Halkidiki, Grecia, cu plecare cu autocarul din Târgu Mureș, cazare la studiouri și hoteluri de 2-5 stele de la 133 euro/persoană pentru 9 zile.

Ofertele pentru stațiunile balneo-climaterice surprind prin varietatea destinațiilor: Oferta promoțională ajunge la 1.993.000 lei pentru un pachet de 7 zile cu mic dejun și tratament. Pentru grupurile mai numeroase de 15 persoane, agenția pune la dispoziție chiar și microbuzele pentru transport.

Eurolines introduce Bulgaria

Cataloagele Eurolines pentru ofertele din străinătate nu sunt încă gata, dar Sanda Greab, tour-operator, precizează că cele mai bune prețuri din 2004 au fost pentru Turcia și Grecia. “Vom avea și oferte pentru circuitele din Europa, 14-15 zile petrecute în 6 țări, prețul ajungând la 400 de euro”. Eurolines a lansat anul acesta și oferta pentru litoralul bulgăresc al Mării Negre, prețurile situându-se în jurul sumei de 223 de euro pentru sezonul de vârf, cu cazare în hotel de trei stele pentru șapte nopți.

Pentru litoralul românesc, preferata mureșenilor rămâne Mamaia. Un sejur de cinci zile la Hotel Bavaria Blu (patru stele) pornește de la 5.040.000 lei. Cele mai avantajoase oferte în ceea ce privește prețul sunt cele din Jupiter și Neptun, un sejur de cinci nopți la Hotel Traian (două stele) ajungând la 1.240.000 lei. Agroturismul este intens promovat de agenție, mureșenii putând opta pentru Turul Transilvaniei, prețul pentru o noapte fiind de 250.000 lei/persoană. Și pensionarii pot profita de vară, ofertele pentru stațiunile balneare incluzând posibilitatea de a opta pentru un sejur la 650.000 lei, condiția fiind prezentarea cuponului de pensie. “În top ne propulsează diversitatea ofertei. Putem să realizăm orice program, pe gustul clientului”, încheie Sanda Greab.

Tinerii aleg Sovata

Agenția Teritorială a Taberelor și Turismului Școlar a încetat să mai fie doar modul prin care se putea pleca doar în tabăra de la Năvodari. Acum, elevii și studenții mureșeni pot alege aproape orice tabără din țară, de la Tabăra Ștrand din Satu Mare, până la Poiana Căprioarei din Vaslui sau Cozia din Vâlcea. În plus, ATTTS oferă două serii la Tabăra de limbă engleză de la Sărata Monteoru din Buzău. Una dintre ofertele avantajoase pentru străinătate este cea din Grecia, la Paralia Katerini, unde un sejur de 6-7 nopți cu pensiune completă în vile de două și trei stele ajunge la 145 de euro. În ceea ce privește oferta făcută de județul Mureș către restul agențiilor teritoriale, aceasta se bazează în principal pe Sovata: “Tabăra Sovata este foarte cerută, pentru că cei care au fost aici în anii trecuți au fost încântați”, explică Iuliana Rus, director ATTTS Mureș.

Corina ALBOTA

Cătălin HEGHEȘ

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close