Uncategorized

Binefacatorul general de imobiliare Oprea

Profesorul universitar, coordonator de doctorat, ministru de Interne, actualmente al Apararii, afaceristul de imobiliare Gabriel Oprea a venit ca un binefacator la Tîrgu Mures la jumatatea saptamânii ce s-a încheiat. A adus daruri multe – o cazarma cu terenul din dotare si un drum pentru municipiul resedinta de judet, un sediu pentru parchete si o bisericuta pentru toti enoriasii ce nu vor sa se roage în centru, ci la ei acasa.
si descaleca din a sa limuzina de culoare musai neagra, vajnicul ministru al Apararii, Gabriel Oprea în curtea singurei cladiri cu bulina rosie la vedere din Tîrgu Mures, aka cazarma de la Podul Mures aka Unitatea Militara 542. Cum prea putini jurnalisti au imortalizat momentul grandios, cavaleria – primar, prefect, senator si alte fete luminate ale judetului – s-a mutat la sediul Primariei Tîrgu Mures pentru ca seful Armatei sa faca anunturile. De cedare. Sub lumina blitzurilor, a camerelor de filmat si cu reportofoanele si microfoanele la distanta regulamentara ca sunetul sa nu fie spart.
Înca de la începutul discursului, întrerupt pe alocuri de incoerentul edil-sef de Tîrgu Mures, numitul Dorin Florea, Gabriel Oprea ne-a povestit asa simplu, popular, fara limbajul academic care poate îl caracterizeaza în aulele vreunei universitati, cum ne va ceda noua muresenilor tot felul de imobile, impresionat de staruintele oficialitatilor – sunt prea multe sa le amintim aici pe toate, dar bine ca macar din când în când în 20 de ani mai lucreaza si astia împreuna.

Am cazarma mea…
Dupa ce a jinduit vreo 10 ani la cladirea dezafectata de la Podul Mures, Dorin Florea este aproape sa îsi vada visul cu ochii. Adica sa le dea în sfârsit o palma generalilor care s-au opus trecerii în patrimoniul municipiului, la stilul grandoman în care percepe lucrurile chiar în al sau personal, a cladirii ce se desfasoara pe 10.000 de metri patrati si a unei suprafete de teren de 6,5 hectare. Pe care vor rasari niste blocuri ANL – vreo 12, daca socotim ca vreo patru vor fi cedate militarilor, adica 30 % si nu mai putin de 150 de locuinte. Daca vorbim în bani, autoritatile locale s-au trezit cu un teren de vreo 5 milioane de euro, din care vor mai scadea costurile de demolare a cladirii, precum si rezolvarea utilitatilor – apa, energie electrica, gaz, telefon si internet – , pentru care vor ceda la schimb locuinte ce nu vor depasi ca si valoare 3,5 milioane de euro si pentru care nu vor scoate prea multi bani din bugetul local deoarece lucrarile vor fi finantate prin programul ANL. Nu mai insistam aici ca vor fi construite vreo 500 de locuinte la acelasi pret pe care îl vom da pe cele 90 de apartamente cu una sau doua camere, de pe Bulervardul Pandurilor. Deja e treaba procurorilor sa îi cheme pe consilierii locali sa dea cu subsemnatul pentru bataia de joc fata de banii amarastenilor de târgumureseni. Pentru ca imobilele sa treaca în patrimoniul orasului, consilierii locali vor trebui sa mai apese înca o data pe aparatul de vot pentru modificarea hotarârii adoptate în luna aprilie si sa stipuleze din nou numarul de locuinte ce va fi oferit tinerilor purtarori de haine militare. Dupa aceea, presupunem ca va fi produsa si hotarârea de Guvern prin care cazarma trece într-adevar la Tîrgu Mures.
Municipiul a mai fost cadorisit cu drumul tanchistilor, adica alte 3,5 hectare de teren care înca nu au vreo destinatie clara, dar presupunem ca ar putea fi cuprins în mult dorita sosea care sa prelungeasca Calea Sighisoarei. si poate inspirati de acest exemplu cazon si târgumuresenii vor ceda din preaplinul terenurilor lor cate o fâsie municipalitatii fara bani.

Mai vedem, mai studiem
Gabriel Oprea a dat însa mai putin decât s-a cerut. Adica poligonul de la Sângeorgiu de Mures a fost pomenit, dar la categoria „mai vedem, mai studiemâ€. Altfel spus, Oprea l-ar ceda dar ce primeste la schimb ca asa pe ochii frumosi ai solicitantilor nu prea este interesat sa renunte la el. O varianta ar fi ca autoritatea locala sa reabiliteze poligonul de la Ungheni care însa nu e al municipiului si e cam greu, spune Curtea de Conturi si alte institutii simpatice de control, sa investesti într-un imobil care nu îti apartine, nu de alta dar s-ar putea sa fi obligat sa restitui niste bani. Multi bani. Armata si Biserica. De încredere Cât ai bate din palme, ministrul Gabriel Oprea a rezolvat o problema spirituala. La care este mult mai putin priceput, dupa cum recunostea, decât arhiepiscopul Andreicut. Asa ca atunci când domnul Înalt Preasfintit l-a vizitat l-a minister cu o cerere dintr-alea ceresti, ministrul imobiliarelor a aprobat pe loc mutarea bisericutei situata pe teritoriul cazarmei de tip NATO în exterior sa aiba unde se ruga si închina si credinciosii civili. Ne vom ruga pentru sufletul tau, Gabriele, trebuie sa îsi fi spus de la arhiepiscop la ultimul purtator de sutana în jos. Cine dracu’ l-a cerut? Procurorii târgumureseni s-au trezit, precum troienii cadorisiti de catre greci cu un cal de lemn, cu un sediu pe care nu l-au cerut si nu si l-au dorit. Cu exceptia procurorului general de la curte Petru Dan care poate sa-si adauge la dosarul de concurs ca a bifat în sfârsit o reusita în mandatele de sef. Ministrul Oprea le-a cedat un corp de cladire din unitatea militara de lânga Colegiul Unirea, unde se vor putea muta peste vreo doi ani, în varianta optimista. Pâna atunci însa în afara de a se muta în chirie mai au alternativa de a studia dosarele, de a audia infractorii sau de a-si depozita corpurile delicte în strada.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close