Uncategorized

Biserica fortificata de la Archita, locul unde te întâlnesti cu Dumnezeui

În centrul satului Archita se înalta o cetate taraneasca deosebit de bine conservata, cu dubla incinta si sapte din cele noua turnuri de aparate câte au înconjurat-o odinioara. Pomenit documentar pentru prima oara în 1356 ca Ercud, satul avea o bazilica romanica cu trei nave, fara turn, finisata cu grija, datând din ultimul sfert al secolului XII, care a fost transformata într-o biserica-sala gotica, odata cu fortificarea sa, în jurul anului 1500, turnul fiind construit probabil în secolul al XIV-lea, înaintea fortificarii.

Turnul a primit forma sa actuala în 1802, când i s-a aplicat si coiful copiat dupa cele ale turnurilor din tara Bârsei, o piramida cu vârful retezat este surmontata de o galerie din lemn, cu dubla arcada pe fiecare latura, formând un post de observatie, terminându-se într-o piramida octogonala ascutita. Acoperisul, foarte asemanator turnului de la Roades, dovedeste influenta comunelor învecinate în adoptarea unor forme si tehnici de constructie si a unor instalatii defensive. Incendiul din 28 august 1748 a distrus cea mai mare parte a localitatii Archita, flacarile cuprinzand si acoperisul de sita al bisericii, coiful turnului, topind clopotele si transformând în cenusa tot mobilierul bisericii. În decurs de doi ani, locuitorii din Archita au reusit sa reacopere biserica si sa o mobileze, fapt amintit de inscriptia de pe arcul triumfal: “DOMUS HAECCE, CULTI DIVINO DEDICATO IN CINERIS REDACTA 1748 D 28 AUG. NOCTU HORA XI. E CINERIBUS RURSUS REVIVISCIT ANNO 1750, MENSE JULIE, PASTORE MART. KELP DE STERNBURG.” (“Aceasta casa dedicata cultului divin a fost prefacuta în cenusa în 1748, 28 august la orele 11 ale noptii si din cenusa a renascut în anul 1750 luna iulie, pastor fiind Mart(in) Kelp din Sternburg”).

Din cele noua turnuri initiale s-au pastrat sapte, turnul de nord-vest pastrând doua scari cioplite în busteni masivi de stejar. Incinta exterioara si-a pastrat intact coridorul de aparare ce o înconjoara, sprijinit pe zidul mai lat în partea inferioara si pe console din lemn, acoperisul coborând în panta de pe coama zidului spre curte, sprijinindu-se pe stâlpii balustradei. Dintre turnurile incintei exterioare numai cel de nord-vest e asezat pe colt, celelalte au peretii paraleli cu zidurile incintei, în nord-est turnul cu numai doua caturi iese cu trei laturi în afara zidului deschis spre curte. Zidurile si turnurile au fost reparate în anii 1811, 1866, 1899, iar în anii 70 s-au renovat toate acoperisurile, încât cetatea cu piramidele acoperisurilor plasate la diferite niveluri si în diferite pozitii ofera o imagine atragatoare, un peisaj viu si dinamic, Biserica Evanghelica fortificata din Archita facând parte din patrimoniul cultural national.

Sebastian ANGHEL

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close