
Bugetul Caritas, bombă socială cu ceas
Caritas Alba Iulia, filiala Mureş, împreună cu alte peste 150 de organizaţii non-guvernamentale active la nivel naţional, semnalează, printr-o scrisoare adresată Ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), Rovana Plumb, modalitatea defectuoasă în care a fost interpretat şi aplicat Ordinul 1838/2014 privind aprobarea liniilor de subvenţionare prioritare în domeniul asistenţei sociale pentru anul 2015. Spre exemplu, dacă pentru anul 2013, considerat an de vârf, subvenţia de la MMFPSPV aprobată Caritas a fost de 3.506.760 lei, pentru anul 2015 acesta a scăzut la 2.289.236 de lei, au informat reprezentanţii organizaţiei în cadrul unei conferinţe de presă.
Atinse, familia şi copiii
Tăierea subvenţiei afectează în mod grav Caritas, atât pe cei aproximativ 75 de angajaţi, dar în special pe cei peste 1200 de beneficiari ai serviciilor sociale pe care Caritas le oferă. Cu atât mai mult cu cât această finanţare acoperea între 24 şi 55% din bugetele totale ale acestor unităţi de asistenţă socială. Atinse au fost în mod special serviciile oferite copiilor, mai exact programele serviciului pentru dezvoltare timpurie, precum şi cele destinate susţinerii familiei. ,,Dacă în anii trecuţi finanţarea acoperea activităţile desfăşurate cu 710 familii, anul acesta sunt acoperite cheltuielile pentru doar 215 familii”, a arătat Mezei Borbála, coordonatoarea centrelor de zi de dezvoltare şi educaţie timpurie, destinate copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 3 ani. Tăierile au afectat însă şi mai grav serviciile destinate programelor de asistenţă familială. ,,Sumele destinate acestei categorii de beneficiari au fost excluse complet de la finanţare”, a declarat coordonatorul programului dedicat, Récsei Szilárd.Astfel deficitul total de care Caritas va trebui să ţină cont în acest an se ridică la suma de 1.849.284 lei, reiese din datele furnizate.
Lipsă de transparenţă şi vicii de procedură
Caritas, alături de celelalte organizaţii nonguvernamentale semnatare, atrag atenţia asupra modalităţii defectuoase de aplicare a Ordinului 1838/2014, evidenţiind aspecte care ţin de transparenţă, birocraţia inutilă, vicii de procedură precum şi aplicarea neuniformă, la nivelul judeţelor, a procedurilor de subvenţionare. ,,Ni s-a spus că unele categorii de beneficiari nu se încadrează în liniile prioritare”, a arătat Ludescher László, director de department. ,,Motivarea este cel puţin incoerentă. S-a explicat că se renunţă la ajutorarea celor care se pot ajuta singuri, cu toate acestea a fost închis, de exemplu, centrul de zi pentru persoanele cu dizabilităţi din Miercurea Ciuc”, a subliniat Ludescher. Acesta a arătat că programele de asistenţă socială ale Caritas, şi nu numai, sunt programe complexe, multianuale, schimbarea frecventă a aşa-numitelor ,,linii prioritare” pun întreaga funcţionare a acestora în mare dificultate. ,,Se crează adevărate bombe sociale care ticăie”, a subliniat Ludescher.
Crearea bugetului, echilibristică pe sârmă
Caritas nu doreşte, cu toate acestea, să restrângă activităţile şi nici numărul beneficiarilor, cererile din partea acestora fiind mult prea mari şi justificate. ,,Va trebui să fim creativi în alcătuirea bugetului nostru de cheltuieli. O adevărată echilibristică pe sârmă, fără plasă de protecţie”, a declarat directorul filialei Mureş a Caritas. ,,Din păcate, şi în opinia publică circulă păreri conform cărora noi ne atragem fondurile pentru funcţionare din străinătate şi că facem activităţi de fundraising. Nu este specialitatea noastră. Noi suntem asistenţi sociali”, a precizat Ludescher. Cu toate acestea, s-a luat deja în calcul angajarea unui fundraiser profesionist(expert în strângerea de fonduri), căutarea de sprijin ajungând să fie de-a dreptul disperată, în opinia lui Ludescher. ,,În spatele cifrelor despre care am vorbit sunt oameni pe care nu-i putem lăsa la ananghie”, a atenţionat acesta. În continuare, Caritas intenţionează să facă uz de toate pârghiile posibile pentru a asigura continuarea programelor începute, pentru care atrage atenţia şi asupra posibilităţii de a dona 2% din impozitul pe venit. ,,Chiar dacă nu sunt sume mari, pentru noi fiecare leu contează”, au arătat reprezentanţii Caritas. În 2014, din cei 2% s-au adunat aproximativ 120.000 lei la nivelul Confederaţiei Caritas, la nivelul judeţului Mureş suma fiind în jur de 55.000 lei. Conform statisticilor, în 2014 aproximativ 1.500.000 de persoane din totalul plătitorilor de impozite nu s-au folosit de dreptul de a direcţiona cei 2% către o organizaţie neguvernamentală.