Uncategorized

Cai implementati cu cipuri la Gornesti

Detinatorii si proprietarii de cabaline din localitatile Gornesti si Peris au fost convocati marti, 8 iulie, in comuna Gornesti, in cadrul campaniei de individualizare, identificare se inregistrare a ecvidelor. Actiunea a fost desfasurata conform instructiunilor si legislatiei Uniunii Europene, a avut ca scop verificarea si individualizarea cabalinelor, precum si implementarea de cipuri, dupa care s-a trecut la identificarea si intocmirea diagramei cailor si a fisei de identificare, urmand ca la sediul Unitatii de Ameliorare si Reproducere in Zootehnie (UARZ) Mures, sa se deruleze stagiul de prelucrare a datelor, introducerea lor in baza de date si eliberarea pasaportului pentru fiecare cal in parte.

Actiunea a fost coordonata de directorul executiv adjunct al UARZ Mures, Suba Kalman, alaturi de tehnician veterinar Simon Gabriela, Fola Maria, sef centru territorial de ameliorare si reproductie Reghin si Peterfi Lajos, seful laboratorului de reproductie.

Furturile de cai, descurajate

Actiunea de identificare si inregistrare a ecvidelor reprezinta o prevedere si o obligatie prevazuta in legislatia Uniunii Europene, privind identificarea si inregistrarea cabalinelor, astfel ca toate animalele trebuiesc identificate si inregistrate, scopul fiind acela de a putea urmari trasabilitatea acestora sub raportul proprietatii cabalinelor, precum si sub raportul cresterii evidentelor zootehnice, si a starii sanitar veterinare. “Am o parere foarte buna despre aceasta campanie, dar problema este ca e foarte greu de identificat acest cip, cred ca vechea metoda era mai buna, mai

vizibila, puteai recunoaste mult mai usor calul, aparatul de control nu este la indemana tuturor. Totusi, masura e buna pentru ca se pot impiedica mai usor furturile de cai, in general este o treaba buna”, a declarat pentru Ziarul de Mures, Ioan Silvas.

“Identificarea animalelor este o masura foarte buna, foarte multe animale circula dintr-o zona in alta si altfel nu se pot supraveghea decat prin aceasta metoda. Daca nu s-ar face aceasta identificare, nicicum nu se poate controla, in special in cazul furturilor de cai”, a declarat Biro Janos din comuna Gornesti.

Amenzi pentru caii neinregistrati

La actiune au fost prezenti circa 50 de cabaline, dintr-un numar total de o suta de cai de pe raza celor doua localitati. Pentru cei care nu au efectuat aceasta masura sunt prevazute amenzi contraventionale, precum si anumite restrictii pentru cei care nu s-au incadrat in termenul limita. “Cabalinele care nu vor fi identificate si inregistrate pana la data de 31 iulie nu au voie sa paraseasca exploatatia, acest lucru este considerat incalcare a legislatiei zootehnice si se vor aplica sanctiuni contraventionale intre 300 si 500 lei. In plus, sunt prevazute restrictii, de a nu beneficia de gratuitati sanitar-veterinare, de a nu fi acceptate la reproductie, de fi scoase pe pasune, practic calul nu are voie sa paraseasca exploatatia fara aceasta identificare, inregistrare si fara pasaport”, a mentionat Suba Kalman, directorul executiv adjunct al UARZ Mures.

Alin ZAHARIE

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close