Uncategorized

Calvarul dializei ia sfârșit

Proiectul mult așteptatului Centru de Hemodializă de la Sighișoara a prins contur. Astfel, cei aproximativ 18 bolnavi de acolo nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze la Târgu-Mureș pentru hemodializă, iar în locul lor vor putea veni alți pacienți din județ. Un alt avantaj ar fi desființarea listelor de așteptare. Silviu Morariu, directorul Autorității de Sănătate Publică Mureș, susține că “a fost identificat spațiul necesar și că în aproximativ două luni acesta va deveni operațional”.

Aparatele nu mai făceau față

O ședință durează trei-patru ore, dar jumătatea aparatelor prezintă un grad de uzură avansat. Cele mai noi au o vechime de trei ani și funcționează în regim aproape continuu. Aparatul de hemodializă are rolul de a curăța organismul de toxine, deoarece în insuficiența renală cronică funcția rinichiului scade cu 85 la sută. Aparatul, practic, filtrează sângele bolnavului. La Centrul de dializă vin bolnavi din tot județul și nu numai. “Numărul pacienților care necesită dializă este mare, iar, în condițiile date, ne descurcăm destul de greu. Înființarea unui astfel de centru la Sighișoara și Reghin este ideală. Această variantă este convenabilă atât pentru bolnavi, care n-ar mai trebui să se deplaseze până la Târgu-Mureș, iar eficacitatea actului medical ar crește”, declara Violeta Roman, medic coordonator al Centrului de hemodializă.

Bolile de rinichi se numără printre cele mai crunte afecțiuni. Nu atât pentru simptomatologia pe care o produc, ci pentru urmările grave pe care le provoacă. Dializa este blestemul acestei maladii și nu rezolvă în totalitate problema. Pe lângă tratament, pacienții trebuie să urmeze un regim draconic. Bolnavii sunt obligați să meargă la dializă de două-trei ori pe săptămâni. Și asta nu e tot. Între timp boala evoluează “tacit”.

Iulia OPREA

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close