Sanatate

Capsula Timpului și 70 de stejari în campusul UMF

 

14

Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș a organizat marți, 31 martie, de la ora 15.00, un eveniment cu valore simbolică pentru acest an aniversar, plantarea a 70 de stejari în campusul UMF și închiderea Capsulei Timpului UMF 2015-2045, înscris în seria de activități cu impact academic, social, cultural și sportiv în vederea marcării momentului de înaltă onoare pentru toți locuitorii municipiului.

Printre participanți s-au numărat oameni care numai prin calitate şi prin preocupare pentru perfecţionare şi performanţă au dat valoare muncii, Leonard Azamfirei, rector UMF, Ioan Pascu, fostul rector UMF, prof. dr. Imre Benedek, prof. dr. Theodora Benedek, prof. dr. Horațiu Suciu,  șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu-Mureş, prof. dr. Mariana Păcurar, decan al Facultății de Medicină Dentară, Claudiu Puiac, manager SCJU Târgu Mureș, Ciprian Dobre, președinte Consiliul Județean și prefectul Lucian Goga.

DSC_0698

Capsula Timpului a fost proiectată de arhitecta Daniela Suciu și are dimensiunile de 60x60x40cm, construită din inox, închisă ermetic. Participanții au fost invitați lângă Sala Polivalentă din curtea UMF, vis-a-vis de Grădina Botanică, și au fost încurajați să aducă un obiect de dimensiuni reduse, reprezentativ pentru anul 2015, pentru a fi sigilat în Capsula închisă în beton, ce se va deschide peste 30 de ani, când UMF va aniversa un secol de existență.

”Din partea universității am închis în Capsulă un laptop funcțional ce conține tot ce înseamnă informații media, documente, imagini, care fac o radiografie a situației în acest moment, și o serie de publicații de performanță pe care le are universitatea, raportul rectorului pe anul 2014, o medalie jubiliară în bronz a UMF, afișul evenimentului de astăzi, subiectele de la admiterea de anul trecut, broșura cu târgul disciplinelor, o fotografie cu un stejar micuț, ca și cei plantați astăzi. Personal, am pus agenda mea de lucru din anul 2014, plină cu subiecte, frământări și planuri, și o scrisoare pentru fiul meu care, peste 30 de ani va avea vârsta mea de acum” a declarat Leonard Azamfirei, rector UMF.

 

7

Romsilva- Direcția Silvică Mureș a donat 70 de exemplare de Quercus Petraea ssp.petraea, denumire populară fiind gorun sau stejar, care au fost plantați imediat după închiderea Capsulei, câte unul pentru fiecare an de existență a instituției de învățământ. Acest eveniment se dorește a fi un simbol peste ani, adresat de data asta generațiilor mult mai îndepărtate care vor prelua frâiele acestei instituții de renume. Stejarul este un arbore indigen de mărime I, care poate atinge 40-45 m înălțime, are o longevitate de 600-700 de ani, ajunge la maturitate la 30-50 de ani, În mitologia slavă stejarul era considerat arborele adevărului și se credea că primul bărbat a apărut din acest arbore, iar din carnea mistreților care se hrănesc cu ghindă, ar fi luat naștere preoții lideri spirituali ai vechilor slavi. Stejarul este un arbore falnic și mândru cu o ținută impozantă, deosebită, care în limbajul plantelor este simbol al durabilității și al trăiniciei. Trăsăturile copacului simbolizează protecţie, putere si durabilitate.

”S-au plantat 70 de stejari care vor ajunge la vârsta maturității peste 30 de ani, dacă păstrăm ritmul lor biologic de dezvoltare. Fiecare care a plantat un stejar va avea grijă de el, iar acest loc frumos va deveni și mai frumos, pentru că nu trebuie să ne gândim doar la prezent, ci și la viitor. Noi suntem trecători, instituțiile rămân. În viitor, îmi dorec ca UMF Târgu Mureș să devină cea mai bună universitate din țară, o universitate internațională la care vor intra doar cei mai buni candidați, iar absolvenții să facă performanță în orice loc din lume” a mai adăugat rectorul Leonard Azamfirei.

Printre stejarii seculari are și mass-media unul dedicat și, foarte curând, vor fi o atracție în plus pentru vizitatorii tot mai numeroși ai UMF Târgu Mureș. La eveniment și-au anunțat intenția de a participa, planta și ocroti câte un stejar mai multe oficialități din zona administrației județului Mureș, numeroși foști și actuali profesori universitari, copii care să ducă povestea mai departe, mass-media și sponsori ai evenimentelor UMF 70.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close