Corul Belcanto, din nou pe prima treaptă
Corul “Belcanto” din Sărmaşu, care a reprezentat judeţul Mureş la ediţia jubiliară, a XXV-a, a Festivalului – Concurs Naţional de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă „Buna Vestire“, a respectat tradiţia, situându-se şi de această dată pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Belcanto este una dintre formaţiile corale etalon ale judeţului, cu un important palmares de premii, înfiinţat în anul 2000. Festivalul a avut loc la căminul cultural Fundu Moldovei din judeţul Suceava, duminică, 29 martie, şi a fost organizat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, în colaborare cu un mare număr de parteneri.
Se şlefuiesc suflete
Părintele-dirijor Daniel Camară, sufletul „Belcanto”, situează data naşterii corului în 2005, an începând cu care, în cadrul corului, se cântă la 4 voci. „Aceasta a fost una dintre preocupările mele încă de pe băncile şcolii, când făceam parte din diferite grupuri corale, împreună cu Î.P.S. Părinte Andrei. Când am devenit preot, am încercat să pun pe picioare o mişcare corală şi aici la Sărmaşu”, îşi aminteşte părintele Camară. În această formulă, premiile au început în 2007, cu un premiu II la Festivalul Interjudeţean de Muzică Sacră, corul continuând an de an cu rezultate din ce în ce mai valoroase. Belcanto a urcat pe cea mai înaltă treaptă a Festivalului „Buna Vestire” şi în 2014, reuşind să se menţină pe aceeaşi poziţie şi la această ediţie. În ce îl priveşte pe Daniel Camară, acesta consideră că mai importantă decât perfecţiunea muzicală este faptul că tinerii au o activitate, o preocupare frumoasă. „Se mai şlefuiesc minţile şi sufletele lor, personalităţile. E un grup, o echipă. Dincolo de interpretare şi rezultate, foarte importante sunt aceste valori care unesc corul şi formează un grup”, susţine părintele. Ediţia jubiliară a festivalului-concurs a avut mai multe secţiuni, coruri de copii, coruri din licee cu profil muzical, coruri din licee cu alte profile, coruri ale aşezămintelor culturale şi coruri parohiale, elevii sărmăşeni cucerind premiul I la secţiunea liceelor teoretice. În faţa unui juriu competent, format din profesori universitari de la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iaşi, etnomuzicologi, dirijori, profesori, redactori precum şi Ion Iacob, preşedintele Societăţii de Cultură „Dimitrie Gusti” din Fundu Moldovei, corul a interpretat piesele “Cu noi este Dumnezeu” de Ioan Brie, “Iubi-te-voi Doamne” de Nicolae Lungu şi “Pui de lei” de Ionel Gh. Brătianu, reuşind să impresioneze specialiştii prin interpretarea de excepţie.
“Amadeus”, pepiniera pentru “Belcanto”
Manifestarea s-a derulat cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a apreciat preocuparea pentru muzica religioasă corală. „Muzica interpretată în cadrul acestui festival arată frumuseţea sufletească a poporului nostru, temeluită pe credinţa ortodoxă. Dacă portul nostru şi casele noastre ţărăneşti au o frumuseţe apreciată în lumea întreagă, se datorează peceţii credinţei şi trăirii noastre creştine“, a subliniat IPS Părinte Arhiepiscop Pimen. Omul se înalţă sufleteşte prin cântec, prin icoană, prin fapte de milostenie, prin poezie. Copiii care cântă sunt de la sine înţeles curaţi sufleteşte, participarea la aceste eveniment fiind asemănătoare cu prezenţa la o slujbă a Bisericii. Părintele consideră că tinerii trebuiesc îndrumaţi, să ştie unde este frumosul, unde este binele şi să aleagă. “Pe lângă faptul că în cadrul unor astfel de activităţi tinerii îşi ocupă timpul cu lucruri frumoase, li se dezvoltă personalitatea şi simţul estetic”, afirmă fondatorul Belcanto. Iar ca acest proiect de suflet să continue, părintele Camară a creat şi ansamblul coral pentru copii, “Amadeus”, ca şi cei mici să fie cooptaţi în activitatea culturală dar şi pentru a avea o pepinieră de talente pentru “Belcanto”.
Respiro bine-meritat
În ce priveşte artiştii, ei sunt modeşti. Le place să cânte şi dacă tot o fac, vor să cânte din ce în ce mai bine. Au profitat însă din plin de deplasare, având ocazia de a vizita câteva dintre cele mai importante vestigii ale ortodoxiei. Elena Bîndeanu, elevă în clasa a XII-a, o mai veche membră a corului, povesteşte. “Am făcut un popas la Mănăstirea „Piatra Fântânele” unde preotul Ştefan Iloaie ne-a ţinut un cuvânt de învăţătură despre mănăstire, viaţa duhovnicească, perioada Sfântului Post, dar şi despre puterea zâmbetului de a ne lumina chipul şi totodată, calea”, spune Elena. Tinerii au vizitat şi mănăstirea Gura Humorului, inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţul Suceava şi pe lista patrimoniului cultural mondial. “Cel mai impresionant moment al călătoriei a fost pasul făcut pe poarta Mănăstirii Voroneţ, unde am întâlnit-o pe ghidul locaşului, maica Elena, care ne-a impresionat. Iar Voroneţ, considerată „Capela Sixtină a Estului”, este una din principalele atracţii atât turistice, cât şi spirituale, ale României, având arhitectură şi pictură unică în lume”, relatează tânăra. Elena a ţinut să dea glas şi recunoştinţei faţă de toţi cei fără de care corul nu ar putea funcţiona. “Trebuie să mulţumim şi cu această ocazie conducerii Liceului “Samuil Micu”, Primăriei şi Consiliului Local Sărmaşu, precum şi părinţilor pentru sprijinul fără de care acest rezultat nu ar fi fost posibil”, încheie Elena. Un rezultat bifat, iar repetiţiile continuă pentru succesele viitoare.