Uncategorized

CARP Târnăveni ameninţat de faliment

La Casa de Ajutor Reciproc (CARP) din Târnăveni neregulile se ţin lanţ. Alegerile din acest an s-au desfăşurat sub semnul falsului şi a mitocăniei de care au dat dovadă unii membri din comisie. Nistor Gheorghe a devenit preşedintele CARP, o funcţie la care visa de mult timp. Instalat pe scaunul comfortabil de preşedinte a şi acţionat ca “atare”. A împărţit noii conduceri premii de câteva sute de mii de lei, manifestându-şi astfel entuziasmul f

aţă de reuşita lui. Surse din interior afirmă că noua conducere va reuşi prin incompetenţă distrugerea instituţiei.

La data de 26 martie 2004 a avut loc o şedinţă în urma căreia s-a ales noul consiliu director al CARP Târnăveni. Însă şedinţa s-a dovedit a fi un fiasco total. Pentru Gheorghe Nistor scaunul de preşedinte al acestei instituţii a fost un “el dorado”, iar alegerile din acest an au reprezentat un moment optim pentru a obţine mult dorita funcţie. Acum că mijloacele prin care le-a obţinut nu sunt tocmai ortodoxe, nu par să-l deranjeze prea mult. Până la adunarea din acest an preşedintele CARP a fost Marin Aurel, iar din conducere mai făceau parte câţiva consilieri, cenzori şi funcţionari. Gheorghe Nistor a fost până acum doi ani consilier însă prin dorinţa lui de a obţine un loc mai fruntaş a reuşit să înfiinţeze un post de vicepreşedinte şi s-a propus pentru acest fotoliu. Alegerile din 2004 au reprezentat lovitura finală, astfel că acum s-a instalat comod la conducerea acestei instituţii. Situaţia este însă mai complexă şi plină de nereguli…

Aleşi pe sprânceană

CARS are la ora actuală aproximativ 1000 de membri din satele arondate zonei din jurul Târnăveniului. Pentru aceste alegeri trebuia ca în fiecare localitate să fie anunţată data stabilirii acesteia, astfel ca fiecare membru CARP să cunoască ziua în care urma să se desfăşoare adunarea generală pentru a putea participa. Doar că, această etapă nu a fost respectată. Surse din interior afirmă că peste această cerinţă s-a sărit intenţionat şi că marea majoritate a celor care au participat la şedinţă au fost simpatizanţi ai vicepreşedintelui, iar restul au aflat întâmplător şi astfel au ajuns şi ei la adunarea generală. Nici nu e de mirare că numărul celor prezenţi la şedinţă a fost destul de mic (70-80 de membri) şi deci nereprezentativ pentru cei 1400 de membri existenţi în evidenţa CARP. “Nu s-a făcut un convocator pentru adunarea generală. Majoritatea celor care au venit au fost bine selectaţi şi instruiţi pentru a apăra interesele unor persoane aflate la conducere. Şedinţa a fost condusă şi moderată de vicepreşedinte, iar alegerea noului comitet nu a fost făcută corect”, a afirmat un membru CARP care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

O şedinţă de pomină…

La şedinţa din 26 martie pe lângă diferitele probleme care s-au discutat momentul alegerii noului comitet de conducere (de menţionat este că aceste alegeri se fac la intervale de cinci ani) a reprezentat partea cea mai interesantă, dar şi plină de nereguli. Lista de candidaţi a fost întocmită, doar că nu se ştie de către cine şi pe baza căror principii. La un moment dat s-a vehiculat abandonarea acestei liste, astfel ca propunerile să se facă din sală de cei prezenţi, dar s-a abandonat ideea întrucât nu era în interesul lui Nistor sau al simpatizanţilor acestuia. Aceeaşi situaţie şi în cazul comisiei de propuneri, în care nu a intrat nici un reprezentat din mediul rural şi care are sarcina de a consulta lista de candidaţi. Cum s-a ajuns la numirea membrilor comisiei de propuneri pluteşte şi acesta în ceaţă. “Vicepreşedintele avea obligaţia statutară de a supune dezbaterii în plen a propunerii lansate de comisie în sensul de a cunoaşte şi membrii prezenţi la şedinţă, numirile făcute şi de a-şi putea exprima eventualele opinii. Dar acest “amănunt” a fost omis şi s-a trecut direct la vot”, a declarat un membru CARP prezent la şedinţă. Felul în care s-a votat este de-a dreptul hilar. În primul rând a fost o singură variată “cine este pentru”, căci părerile contra nu au contat şi nici abţinerile. “Votul s-a făcut prin ridicare de mâini, doar că nimeni nu a numărat şi în scurt timp a fost dat şi verdictul. Aceeaşi tactică a fost respectată şi în cazul alegerii membrilor de consiliu şi cenzorii”, a spus un membru prezent la şedinţă.

“M

incinosul” mincinoşilor

Trecutul lui Gheorghe Nistor nu este tocmai flatant pentru acesta. Până să devină pensionar a lucrat la Combinatul Chimic din Târnăveni, apoi la Bicapa, unde a ocupat o funcţie modestă de tehnician, întrucât promovările au întârziat să apară. La un moment dat prin “pile” a reuşit să obţină un post ceva mai important, însă nu pentru mult timp. În schimb s-a ales cu porecla “Mincinosul” (poreclă care denotă caracterul lui), colegii lui cunoscându-l mai mult aşa, decât sub numele lui.

Gheorghe Nistor este probabil complexat de mediocritatea lui, iar funcţia de preşedinte CARP a fost deci o ambiţie proprie. Însă deciziile lui arată că nu este deloc persoana potrivită pentru această funcţie. Spre exemplu, primele lui decizii sunt de-a dreptul dezastruoase şi pun sub semnul întrebării viitorul instituţiei. În primul rând, probabil sub impulsul entuziasmului sau mai degrabă al inconştienţei, a cadorisit membrii din conducerea CARP cu premii de câteva sute de mii de lei. Apoi a desfiinţat postul de vicepreşedinte pentru ca el să aibă “cale liberă” pentru orice decizie aberantă.
Având în vedere situaţia creată cu ocazia alegerilor, CARP nu trece tocmai printr-o perioadă prea bună. Oare câţi din pensionarii membri CARP ştiu de incompetenţa celui care conduce acum instituţia şi de modul în care Gheorghe Nistor a ajuns preşedinte? Deocamdată însă situaţia nu este prea roză, iar viitorul Casei de Ajutor Reciproc al Pensionarilor din Târnăveni stă sub semnul întrebării.

A fost depusă o plângere la Sindicatul Pensionarilor prin care se contestă compoziţia membrilor de consiliu, de cenzori, precum şi modul în care s-au desfăşurat alegerile şi felul în care a fost numit preşedintele CARP. Momentan se aşteaptă un răspuns din partea sindicatului.
“Votul s-a făcut prin ridicare de mâini, dar nimeni nu a numărat.
A fost o votare doar de formă.” (un membru prezent la şedinţă).

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close