Religie Cultura

Castelele Transilvaniei expuse de Ferencz András la Muzeul Naţional de Istorie

1Muzeul Naţional de Istorie a României a găzdui miercuri, 1 iulie vernisajul expoziţiei de fotografie artistică intitulată „Pietrele rămân. Castele din Transilvania”, semnată de târgumureşeanul Ferencz András, elev al Liceului Teoretic „Bolyai Farkas”.

Tehnica contopirii digitale şi efectul fish-eye 

Fotografiile prezentate în expoziţie au fost realizate în cursul anului 2014. Autorul lucrărilor, Ferencz András, împreună cu profesorul şi colegii lui din cadrul Şcolii Populare de Artă, Secţia Fotografie, a efectuat o vizită de genul photowalking la castelul Teleki din Gorneşti. Atunci s-a născut prima fotografie panoramică despre castelul respectiv, dar a luat naştere şi ideea de a vizita şi de a imortaliza castelele din centrul Transilvaniei, din judeţele Cluj şi Mureş. Au urmat câteva „pelerinaje” împreună cu familia la Sânpaul, Ogra, Ocna de Mureş, Cisteiu de Mureş, Ozd, Răscruci, Bonţida, Mănăstirea, Coplean, Brâncoveneşti, Urmeniş, Dumbrăvioara, Cetatea de Baltă şi Sânmiclăuş, unde au fost realizate fotografiile expuse. Majoritatea acestora sunt făcute prin tehnica de contopire digitală a mai multor cadre, prin care s-a obţinut efectul fish-eye sau panoramic.

3 Cine este Ferencz András

Ferencz András s-a născut în anul 1997, la Târgu-Mureş. Este elev al Liceului Teoretic „Bolyai Farkas”. Preocuparea sa privind arta fotografică datează din anul 2010. A urmat cursurile Şcolii Populare de Arte din Târgu-Mureş, Secţia Fotografie. În portofoliul său de până acum se regăsesc fotografii de peisaj, de portret, respectiv de evenimente şi street photography. O parte din lucrările sale pot fi admirate pe site-ul www.photo.ferenczandras.ro. Înainte ca publicul bucureştean să poată admira castelele transilvănene importalizate de Ferencz András (expoziţia fiind deschisă până pe 4 octombrie), fotografiile expoziţiei „Pietrele rămân. Castele din Transilvania” au fost expuse prima oară în iulie 2014 în castelul Teleki din Gorneşti, cu ocazia Zilei Porţilor Deschise a monumentului. În august 2014 au fost expuse în castelul Teleki din Dumbrăvioara, în cadrul evenimentului Zilele Satului Dumbrăvioara. În septembrie 2014 expoziţia a fost găzduită de Consiliul Judeţean Cluj şi Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” din Cluj Napoca, la Galeria „Arte”, iar în noiembrie 2014 de către  Centrul Cultural  „Mihai Eminescu”.

2 Manifest pentru salvarea monumentelor istorice

Printre cei prezenţi la deschiderea expoziţiei s-au numărat dr. Ernest Oberlander- Târnoveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României şi Carol W König, consilier în cadrul Ministerului Culturii care au supliniat demersul artistic al tânărului târgumureşean, precum şi nevoia ca aceste monumente să fie păstrate şi reabilitate pentru generaţiile următoare. “Ferencz András ilustrează prin lucrările sale arta arhitectonică a Transilvaniei de-alungul a câtorva secole. De asemenea prezintă situaţia acestor monumente în prezent, ceea ce este deosebit de important. Expoziţia se doreşte a fi şi un mesaj de a păstra aceste monumente pe viitor, precum şi necesitatea cât mai urgentă ca autorităţile locale şi centrale să intervină pentru refacerea acestor monumente , o parte din ele fiind apropape ruine. Din fericire unele dintre ele au rămas întregi, chiar sunt monumentale. Aceste fotografii pun în valoare ceea ce România are de preţ în acest moment”, a precizat Carol W König.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close