Social

Potenţialul creativ stimulat prin cluburile de vară Eureka

Rodica BandilaDupă cum arată şi numele, Asociaţia Inovaţie în Educaţie Eureka din Reghin, înfiinţată în februarie a.c., are drept obiectiv principal stimularea gândirii tinerilor într-un mediu de studiu motivant şi nonformal, descoperirea şi punerea în valoare a potenţialului lor creativ, susţinerea pe toate căile şi planurile a talentelor, acordarea de burse de excelenţă şi sprijnirea construirii unei cariere viitoare. În răstimpul scurt de la înfiinţare şi până acum a organizat deja două evenimente locale, unul online, pe Facebook, intitulat „Zâmbeşte, îndrăzneşte pentru visul tău”, menit să încurajeze tinerii să-şi împărtăşească visurile, să aibă curajul să lupte pentru ele şi să nu le fie jenă să ceară sprijin calificat pentru a şi le îndeplini, unde 22 de tineri au fost sprijiniţi, consiliaţi şi premiaţi, iar al doilea în luna mai, „Galeria cu surprize”, un eveniment cultural 6 : 1, în care s-a dorit atragerea atenţiei spre cultura de bună calitate în general şi spre tinerii cu talente artistice multiple în special, ambele bucurându-se de aprecierea publicului, dar mai ales de entuziasmul celor implicaţi, tineri şi intelectuali deopotrivă. Pentru că vara este anotimpul destinderii şi distracţiei, în care nevoia de relaxare poate fi combinată cu dorinţa de a descoperi, experimenta sau perfecţiona hobby-uri noi, Asociaţia iniţiază un proiect complex a cluburilor de vacanţă cu dublul rol: de satifacere a curiozităţii de a încerca lucruri noi pentru care tinerii nu au timpul şi starea de spirit pe durata anului şcolar, iar pe de altă parte de a introduce diversitate în programul lung de vacanţă, să încurajeze socializarea şi schimbul direct de idei, de tip faţă în faţă, nu doar în realitatea virtuală a reţelelor de socializare. Am rugat pe Rodica-Ioana Bândilă, preşedinta Asociaţiei, să ne spună ce şi cum despre acest proiect.

Reporter: Cui se adresează aceste cluburi şi ce activităţi cuprind?

Rodica-Ioana Bândilă : Acestea se adresează unei game largi de vârstă , de la copii de grădiniţă până la adolescenţi, elevi de liceu sau chiar studenţi, iar activităţile sunt proiectate astfel încât să satisfacă toate tipurile de nevoi şi interese, de la cele practice, la cele artistic-creative, sportive, ştiinţifice, etc. De exemplu, clubul de orientare turistică şi tehnici de supravieţuire are un profund caracter practic, învăţând tinerii să se descurce în situaţii extreme în care oricine se poate afla la un moment dat,clubul de jurnalism şi fotografie, menit să iniţieze şi să perfecţioneze tinerii în arta audio-vizualului, să le dezvolte dezinvoltura, abilităţile de comunicare verbală şi scrisă, să utilizeze anumite echipamente din acest domeniu şi să întreţină bloguri sau reviste online; nu putem vorbi de comunicare fără cunoaşterea cât mai multor limbi străiine, deci cei care doresc să se iniţieze într-o limbă nouă sau sau să se perfecţioneze în cele cunoscute deja, au ocazia să aleagă între limbile foarte căutate la ora actuală, şi cele aşa-zis exotice, mă refer aici la limbi orientale şi nordice.

Între practic şi artistic se află atelierele de ikebana, tehnica artanjamentelor florale, cele de hairstyling, machiaj şi modă, pentru a ajuta fetele să deprindă simţul estetic şi să îşi pună în valoare frumuseţea naturală, cel de kirigami- tehnica realizării felicitărilor tridimensionale doar prin tăierea şi îndoirea hârtiei care pot fi ulterior comercializate, şi cel de handicraft sau obiecte făcute manual din materiale ieftie, la îndemână sau reciclabile, care toate dezvoltă creativitatea, dar şi spiritul antreprenorial, viitoarea baza de pornire a unei miniafaceri proprii. Celor cu minte inventivă le dăm ocazia să creeze în cadrul Laboratorului de Inventică, o bună ocazie de a îmbina teoria cu practica.

Activităţile artistice şi sportive le completează armonios pe cele cu caracter profund practic, şi aici menţionez atelierele de teatru în mai multe limbi; dans-balet şi majorete pentru copii şi adolescente; muzică-iniţiere şi perfecţionare în chitară; arte plastice- desen, pictură şi grafitti; sporturi- arte marţiale,tenis. Deci ateliere pentru toate vârstele, interesele, atât pentru fete, cât şi pentru băieţi. La final, dorim să organizăm un spectacol caritabil, expoziţii cu vânzarea produselor realizate pentru strângerea de fonduri. Şi bineînţeles, participanţii vor fi premiaţi.

Rep.: Care este durata acestor cluburi şi unde se vor desfăşura?

Rodica-Ioana Bândilă: Activităţile se vor derula pe parcursul lunilor iulie şi august, fiecare atelier se desfăşoară în serii de câte 3 săptămâni, frecvenţa fiind de 2 întâlniri săptămânale a câte 3 ore fiecare, deci un total de 18 ore. Aceste întâlniri vor avea loc la sediul Asociaţiei din Reghin, str. Pandurilor nr. 32, în incinta Centrului de Limbi Străine Eureka, dar şi în aer liber acolo unde se pretează. În Târgu-Mureş vor fi cursuri de vară pentru copii cu limba engleză şi AUTOAPĂRARE, FACE PAINTING, NAIL ART, QUILLING, zilnic, timp de 4 ore, la sediul din str. Avram Iancu nr. 10, în zona Cetăţii. La Reghin, cursul similar este asociat cu GIMNASTICĂ RITMICĂ/BALET, ÎNOT, CĂLĂRIE, MINIFOTBAL/TENIS, iar elevii de liceu sau chiar studenţii pot participa la un curs intensiv de pregătire pentru examene de limbă internaţionale, a căror certificate pot exhivala fie proba de competenţe lingvistice la bacalaureat, examenele de licenţă, master sau facilita aplicarea la universităţi sau joburi în străinătate.

Rep.: Care sunt costurile şi modalitatea de plată ?

Rodica-Ioana Bândilă : Pentru a putea procura materialele/echipamentele necesare desfăşurării activitaţilor şi asigura banii pentru unele deplasări, taxa va fi modestă, 150 lei pe atelier/serie, cei care doresc să participe la 2 sau 3 ateliere vor beneficia de discounturi de la 25 la 50%. Cei cu resurse materiale mai mici plătesc doar 100 lei, în toate cazurile aplicându-se sistemul de plată eşalonată. Cursurile de vară integrate de limbi străine pentru copii costă între 350 şi 250 lei, cele pentru examene internaţionale 200 lei, la fel în sistem de rate.

Rep.: Cine va conduce aceste ateliere ?

Rodica-Ioana Bândilă : Am luat deja legătura cu profesori sau antrenori, chiar studenţi care vor preda în sistem de semivoluntariat.Toţi sunt oameni cunoscuţi pentru profesionalismul lor, entuziaşti şi dornici de împărtăşi din secretele acestor activităţi cât mai multor tineri şi copii .

Rep.: Ce alte scopuri au aceste cluburi ?

Rodica-Ioana Bândilă : În afară de cel recreativ şi de folosire optimă a timpului liber, dorim să transformăm aceste cluburi în pepiniere pentru descoperirea şi sprijinirea copiilor talentaţi, mai ales a celor cu resurse materiale limitate spre a-şi împlini visurile. În acest sens, dorim sa iniţiem campanii de strângere de fonduri pentru acordarea a 10 burse de excelenţă pe domenii diverse de cunoaştere, cu deosebire cel umanist şi artistic, mai puţin sprijinite în momentul de faţă.

Rep.: Alte planuri de viitor ?

Rodica-Ioana Bândilă : După cum am menţionat anterior, principala preocupare este aceea de a face comunitatea să conştientizeze importanţa sprijinirii talentelor reale în rândul tinerilor şi de a le creea condiţii optime de realizare într-un cadru ce stimulează gândirea liberă şi creativitatea. Deci vor continua campaniile de donaţii în contul Asociaţiei fie prin Apeluri la Acţiune, urne de donaţii în încinta unor magazine şi prin spectacole şi evenimente caritabile prin care sperăm să sensibilizăm opinia publică asupra NEVOII DE A INOVA ÎNVĂŢĂMÂNTUL ROMÂNESC, de a-l susţine şi dinafara sa.

Rep.: Unde vă pot găsi sau contacta doritorii şi eventualii donatori?

Rodica-Ioana Bândilă : Avem pagina noastră de Facebook Asociaţia Inovaţie în Educaţie Eureka unde sunt postate toate noutăţile şi evenimentele, ne puteţi contacta la mesaje sau trimite întrebări pe adresa de e-mail office@eurekacenter.ro.

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close