
Castelul Teleki Gorneşti, loc de baştină pentru numeroşi erudiţi
Domeniul Gorneşti ajunge în proprietatea familiei Teleki în secolul al XVII-lea, mai precis al lui Teleki Mihály, unul dintre oamenii de încredere ai principelului Transilvaniei, Apaffi, şi unul dintre cei mai cunoscuţi oameni politici ai vremii. Între 1686 și 1687, Teleki face mai multe modificări la castel, şi anume ridică o aripă nouă, respectiv supraînălță și decorează turnurile cu piatră sculptată în stilul Renașterii transilvănene. Teleki Mihály a fost ucis în bătălia de la Zărneşti din 1690, bătălie care i-a opus pe Thököly Imre, comandantul militar al curuților și pretendent la tronul Transilvaniei, şi pe generalul Donat Heissler, comandantul trupelor imperiale.
Domeniul de la Gorneşti care cuprindea şi câteva sate ajunge astfel la unul dintre moştenitorii săi, mezinul Sándor. Acesta a fost un Mecena – consemnează autorii istoriei castelului – al bisericii reformate ardelene şi al aşezămintelor de învăţământ reformate. Teleki Sándor a fost tatăl cancelarului Ardealului, Samuel, binecunoscut pentru moştenirea lăsată Târgu-Mureşului – Biblioteca Teleki. Domeniul de la Gorneşti nu a fost însă moştenit de către acesta, ci de un alt fiu, László, care avea, de asemenea, preocupări culturale. Teleki László a înfiinţat o bibliotecă şi a iniţiat proiectul de restaurare a castelului de la Gorneşti, în 1772 şi finalizat în jurul anului 1796. Până atunci, aici fiinţa vechiul edificiul ridicat parţial din piatră, cu două bastioane şi două turnuri de dimensiuni mai reduse de către Somkereki István în secolul al XV-lea. Vechiul conac a fost demolat şi au început lucrările la noul edificiu de inspiraţie medievală în stilul baroc. În 1778, Teleki László se stinge din viaţă, iar lucrările de finalizare ale noii reşedinţe nobiliare sunt preluate de către unul dintre fiii săi József.
Moştenitorii săi au îmbogăţit castelul cu valoroase colecţii de opere de artă şi cărţi. Soarta castelului a fost una nefericită în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial când mare parte a obiectelor de valoare au pierit, ca apoi acesta să fie naţionalizat. Timp de decenii, aici a funcţionat Preventoriul TBC pentru ca din 2011, clădirea monument să revină moştenitorilor familiei Teleki. După retrocedare, familia a decis ca, o dată pe an, Castelul Teleki să fie deschis vizitatorilor.
Castelul Teleki este construit în stil Baroc, mai precis în stilul Grassalkovich, având forma literei U, cu un pavilion central decroșat, în trei axe. Clădirea are subsol, parter, etaj și pod. Aripile palatului formează o curte de onoare amplă, orientată spre parc. Decorația fațadelor este simplă, singurul care primește mai multe ornamente fiind pavilionul central. Acesta este decorat pe fațada principală cu pilaștri dubli cu capiteluri ionice și ferestre în arc, decorate cu ornamente rococo, deasupra cărora se află câte o altă fereastră, de formă ovală. Bolta sălii de recepţie – încăperea centrală a castelului – este pictată cu motive florale specifică ultimei părţi a secolului al XIX-lea. Blazonul familiei, la fel ca şi în cazul altor castele nobiliare maghiare, este încrustat deasupra uşilor de la intrare şi a balconului.
Parcul castelului era de inspiraţie franceză la început, pentru ca din secolul al XIX-lea să fie transformat în unul împrumutat din cultura englezească. Arbori rari pot fi admiraţi şi astăzi în curtea castelului – Gingko Biloba, cedru de mlaştină, iar un lac şi o diversitate de statui completează fericit tabloului unei grădini ce respiră mult bun gust.