Religie Cultura

Biserica de lemn de la Culpiu, salvată de credincioşi

A culpiuDatată din anul 1815, Biserica de lemn din satul Culpiu, comuna Ceuaşu de Câmpie, cu Hramul „Sfinţii Arhangheli” face parte dintr-un ansamblu arhitectonic de inspiraţie populară care mai cuprinde clopotniţa şi poarta de lemn de la intrare. Iniţial, ceea ce se poate observa la toate lăcaşurile de cult din lemn, biserica era amplasată pe dealul ce mărgineşte la nord-est localitatea. Fiind în pericol de a fi distrusă din cauza alunecărilor de teren din 1975, generate de ploile abundente, aceasta este strămutată în curtea casei parohiale din sat, unde se găseşte şi astăzi.

Lăcaşul de cult respectă arhitectura tradiţională pentru această categorie de edificii. Ea înscrie un plan rectangular cu absida decroşată, poligonală în cinci laturi, ale cărei ultime trei rânduri de bârne sunt îmbinate în console, cu retrageri succesive, capetele având crestături decorative. Dimensiunile bisericii sunt liliputane, nava bisericii are o lungime de 8,5 metri, o lăţime de 4,7 metri, înălţimea pereţilor de 1,7 metri. Interiorul navei este acoperit de o boltă semicilindrică şi o boltă tronsconică la absidă. Datată din 1821, pictura murală, bogată în teme iconografice, comparabile cu cele de la Porumbeni şi Săcalu de Pădure, este opera lui Stenţel Condrad din Ţigău. Tavanul bisericii este împodobit cu nouă medalioane de proroci, în timp ce pereţii naosului şi pronaosului au un singur rând de picturi. Pictura vorbeşte despre epoca în care biserica a fost înălţată, observându-se inclusiv în veştmintele în care sunt înfăţişate personajele biblice.

Aproape de biserică a fost aşezată clopotniţa, construită din lemn de brad şi stejar pe o fundaţie de piatră. La fel ca în alte locuri unde sunt edificate biserici după modelul casei ţărăneşti fără turn, şi clopotniţa bisericii de la Culpiu este asemănătoare altor construcţii de acest gen, având parterul deschis, cu palimar, iar foişorul cu arcade şi coif.

În 1956 s-a luat hotărârea ca în bisericuţa de lemn de la Culpiu să nu mai fie oficiate slujbe pentru a fi conservată. Din păcate, intervenţiile succesive în restaurarea sa au însemnat şi dispariţia unor elemente valoroase de sculptură. Astfel, biserica nu mai păstrează elementele sculptate de la ancadramentele intrărilor şi ferestrelor. Totuşi, de notat este că, în 2008, acoperişul bisericii şi cel al clopotniţei au fost reparate, prin înlocuirea şindrilei, astfel ca infiltraţiile apei să nu mai afecteze pictura murală ce se mai păstrează într-o proporţie destul de mare.

Bisericuţa de lemn din Culpiu se află pe lista monumentelor istorice din 2004, la nr. 494.

 

Text: Ligia VORO

Foto: Eliodor MOLDOVAN

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close