Uncategorized

Cat costa un copil in eprubeta?

Atunci cand metodele clasice nu pot fi aplicate, inainte de a recurge la adoptie, cuplurile care din diverse motive nu pot avea copii si isi permit costurile, au alternativa ferilizarii in vitro (FIV). Aceasta metoda face parte din Reproducerea Umana Asistata. Crearea omului în afara corpului uman. Blasfemie sau acceptarea cuceririlor stiintei intru fericirea familiei.

Etapele tratamentului

In cazul unui cuplu care nu poate avea copii, se stabileste pentru inceput, diagnosticul si indicatia de FIV, cuplului i se prezinta procedurile, riscurile si sansele de reusita. Terapia cuprinde o etapa de inhibare hormonala si o etapa de stimulare ovariana. Terapia de inhibare hormonala ovariana incepe dupa o prealabila ecografie efectuata pacientei si excluderea unei infectii prezente in sperma barbatului. Urmeaza apoi etapa de stimulare ovariana. Dupa stimularea hormonala a ovarelor, ovocitele sunt extrase si se pun in contact cu spermatozoizii barbatului, intr-un recipient. Spermatozoizii vor fecunda ovocitele si astfel se vor obtine embrioni care vor fi introdusi in uterul viitoarei mame, unde acestia vor continua sa se dezvolte in conditii ideale, rezultand sarcina. Evolutia unei sarcini aparuta dupa FIV este exact ca a unei sarcini aparuta pe cale naturala.

Ce riscuri exista

“Rata de succes este de 30 la suta. Hiperstimularea ovariana este un alt risc. Chiar daca teoretic metoda este simpla, reusim sa recoltam un ovocit si un spermatozoid, acestia reusesc sa intre in contact si are loc fecundatia, diviziunea acestor celule, a mai ramas o metoda: implantarea. Din momentul in care se introduc in uter atunci pot aparea problemele. Daca pana atunci totul merge bine, aici pot exista nereguli, este etapa in care in doua treimi din cazuri sarcina nu are loc. Aceasta este deocamdata o etapa insuficient elucidata de stiinta, o problema pe plan mondial”, a explicat dr. Szabo Bela.

Minimum 1000 de euro

pentru a deveni parinti

Oricat de mult si-ar dori si oricat de sanatosi ar fi, nu toti muresenii vor putea avea acces la aceasta tehnica revolutionara. Fericirea celor care vor sa devina parinti si nu pot face acest lucru pe cale naturala costa cel putin 1.000 de euro si nu se face inca la Targu-Mures. “Ar fi necesara o astfel de alternativa si la noi, dar deocamdata este o investitie foarte mare. Ar costa cateva sute de mii de euro. Acolo unde se pot face astfel de interventii, vorbim de persoane care au fost un timp in functii care le-a permis ulterior sa aleaga aceasta solutie. E putin mai dificil, dar traiesc cu speranta ca vom reusi si la Targu-Mures. In prezent in unitatiile de stat se fac astfel de interventii la Bucuresti, la Cluj si la Timisoara. Costa foarte mult si in unitatile de stat si in cele private. Diferenta este ca intr-o unitate de stat nu se platesc toti timpii. Este un procedeu sofisticat care presupune prelevari de probe, determinari hormonale, stimulare ovariana, micromanipulare a celulelor, implantarea celulelor. Acestea sunt proceduri obligatorii, iar la stat o parte nu se platesc, pe cand la privat fiecare manevra costa. Nu ma intelegeti gresit si la stat costa aproximativ 4000-5000 de lei intr-un caz fericit. Sunt unitati unde se face cu 8000 de lei”, a precizat Szabo Bela, seful Clinicii de Obstetrica si Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean Mures.

Si vedetele au incercat

Fertilizarea in vitro nu a ramas fara rasunet în lumea vedetelor. Pentru aceasta metoda de conceptie a optat si vedeta canadiana Celine Dion care a ramas însarcinata dupa sase incercari. Dupa doua sarcini extrauterine si din cauza ca nu mai poate avea copii pe cale naturala, dar si pentru ca isi mai doreste un copil, si Mihaela Radulescu ia in calcul aceasta varianta.

Nu avem lege in acest sens

Romania nu are o lege pentru fertilizarea in vitro, desi a fost conceput in acest sens un proiect legislativ. Legea privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata medical a fost discutata in legislatura trecuta, fiind adoptata de Camera, modificata apoi de Senat pentru ca in aceasta legislatura sa ajunga pe masa presedintelui Traian Basescu pentru promulgare. Acesta a sesizat insa Curtea Constitutionala pentru neconstitutionalitatea unor articole. Printr-o decizie luata in iulie 2005, Curtea Constitutionala a admis neconstitutionalitatea mai multor articole astfel ca, proiectul a ajuns din nou la Senat. Acesta a fost de acord cu decizia Curtii, iar proiectul a fost respins. O alta initiativa legislativa nu a mai fost facuta. “Suntem constienti ca nu exista o lege in acest sens, n-am ajuns inca acolo, dar ne vom gandi in viitorul apropiat.”, a declarat Eugen Nicolaescu, Ministrul Sanatatii.

Iulia OPREA

De ce nu se numara Targu-Muresul printre centrele in care astfel de proceduri de reproducere umana asistata sunt posibile?

De unde ar trebui sa provina fondurile in acest sens?

Asteptam sa ne pice din cer o lege in acest sens?

Pana atunci cuplurile muresene care nu pot avea copii ce sa faca? Sa apeleze la centrele de la Cluj, Timisoara si Bucuresti?

Este 1000 de euro pretul fericirii de a te bucura de zambetul copilului tau?

Dorinta de a avea copii este pe cat de sanatoasa, pe atat de frumoasa.

E normal sa receptam imposibilitatea de a avea o sarcina ca pe o pedeapsa? Capacitatea unui cuplu de a avea copii, reprezinta garantia viitorului nostru, ca specie. Societatea a valorizat dintotdeauna miracolul nasterii si cresterii unui copil. Este in acest context, imposibilitatea de a avea copii resimtita de cuplul in cauza drept o “infirmitate” si de multe ori ca o reala amenintare chiar stabilitatii sale?

Cati recurg la metoda adoptiei?

Asadar norocul de a avea har nu ajunge… mai e nevoie si de harul de a avea noroc.

Pe 20 mai 1995, dr. Ioan Munteanu a inaugurat oficial Centrul de Fertilizare in Vitro din Timisoara, primul din Romania. In 1996, dr. Muntean reuseste prima operatie de fertilizare in vitro din Romania. Primul copil nascut prin metoda conceperii in vitro din Romania este Daniel Ioan, care in 6 februarie 2007ar trebui sa fi implinit 12 ani.

Pozitia Bisericii

“Sunt cazuri in care Biserica are o pozitie mai deschisa, mai larga, dar in acesta problema Sinodul nu a formulat inca o pozitie transanta. Eu personal nu sunt de acord, iar acest “nu”, are mai multe intelesuri.” – Gheorghe Sincan, protopop la Protopopiatul Bisericii Ortodoxe Mures

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close