Un juriu format din opt experți internaționali s-a aflat, miercuri și joi, la Valea Verde, în satul Cund, din județul Mureș, unde a evaluat aproximativ 250 de vinuri de top din România și Republica Moldova, cu scopul de a realiza prima ediție a Cărții Vinurilor din România și Republica Moldova – „The Wine Book of România”, ce va fi lansată în martie 2016.
„The Wine Book of România” reprezintă primul proiect care reunește vinurile din zonele vini-viticole ale celor două țări. Președintele juriului și cea care a inițiat acest proiect, Marinela Vasilica Ardelean, a declarat, joi, 27 august, la Valea Verde, că a degustat, în perioada aprilie – august, aproximativ 3.000 de vinuri pentru a le identifica pe cele mai potrivite. „E nevoie să avem catalogul nostru propriu, pentru că toate țările au un catalog propriu de cele mai bune vinuri și pentru că ne aflăm la început de drum. Avem nevoie de o direcție, să fim oarecum orientați, iar un juriu internațional, precum cel care s-a reunit aici, la Valea Verde, ne va ajuta enorm de mult în acest sens. Eu am fost la aproape 100 de crame în România și am degustat aproape 3.000 de vinuri, pentru a identifica cele mai potrivite, pentru a ne reprezenta atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Am selecționat aproape 250 de vinuri de la aproximativ 90 de producători, vinuri din România și din Republica Moldova”, a explicat aceasta.
Marinela Vasilica Ardelean a precizat că în acest proiect au fost căutate vinurile autentice, elegante și care să ofere plăcerea de a mai dori încă un pahar. „Am căutat, în primul rând, vinurile bune, pe care poți să le deschizi atunci când ai un musafir sau când vrei să faci cadou unei persoane și un vin care să-ți ofere încredere atunci când vrei să te simți bine. Apoi, am căutat vinuri fără defecte, am căutat tipicitate. Atunci când noi cerem o Tămâioasă Românească sau un Cabernet Sauvignon vrem ca acel vin să aibă gust și miros de Cabernet sau de Tămâioasă. Căutăm autenticitate. Nu dorim vinuri care să fie asemănătoare sau copiate. Avem nevoie de propria noastră identitate. Caut să încurajez identitatea noastră din punct de vedere al vinurilor românești. Mai mult decât atât, caut eleganța și acea plăcere de a mai dori încă un pahar din acel vin”, a declarat Marinela Vasilica Ardelean.
Îmbunătățirea imaginii României prin vinurile românești
Marinela Vasilica Ardelean a transmis că își dorește să contribuie la îmbunătățirea imaginii României prin vinurile românești și a subliniat că țara noastră se află într-un moment foarte important din punct de vedere al evoluției calității vinurilor. „Dorim să scoatem în evidență faptul că avem vinuri bune și suntem într-un moment foarte important din punct de vedere al evoluției calității vinurilor românești. Ceea ce eu îmi doresc în mod personal este să pot să contribui la îmbunătățirea imaginii României prin vinurile românești. Consider că vinul este un element foarte important, care poate să pună la aceeași masă împreună cu mâncarea diferite persoane și să ne facă chiar mai buni și să deschidă dialoguri care au fost până acum mai dificil de abordat”, a spus Marinela Vasilica Ardelean.
Ce părere au avut jurații de proiect și de Valea Verde
Oaspeții din străinătate s-au arătat încântați de ideea pe care a avut-o Marinela Vasilica Ardelean și impresionați de Valea Largă, o oază de liniște și relaxare în inima Transilvaniei, departe de agitația urbană și stresul cotidian.
„Membrii juriului sunt extrem de entuziasmați și de încântați de această oportunitate, pentru că nu s-a mai realizat o astfel de degustare, o astfel de jurizare în mijlocul naturii, dar în același timp la standardele internaționale. De ce aici și de ce nu într-un oraș mai mare, de ce nu într-o cramă? În primul rând, pentru că nu am vrut să influențez în nicio formă, nici cu vreun anume brand, nici cu anume oraș. Am vrut să transmit un mesaj al României. Această atmosferă de natură, dar foarte autentică. Se simt în mijlocul Transilvaniei, ceea ce pentru ei este fenomenal. Pe de altă parte, sunt foarte relaxați, în sensul că le-am organizat o degustare foarte bine gândită. Sunt 8 membri de juriu, eu nu mai degust vinurile, doar le-am selecționat, am făcut un filtru pentru a ajunge aici doar vinurile cele mai bune. Sunt câte două persoane la masă și se schimbă de fiecare dată, adică în cele două zile toată lumea degustă cu toată lumea”, a arătat Marinela Vasilica Ardelean.
Unde va ajunge „The Wine Book of România”
Inițiatoarea proiectului a afirmat că își dorește ca acest catalog al vinurilor să ajungă la instituțiile culturale, la ambasade, la târgurile internaționale de vinuri, la cele mai importante expoziții, la importatori și distribuitori și, în special, la consumatori, pentru ca aceștia să aibă mai multă încredere în vinurile românești. „Toate soiurile autohtone sunt degustate de către toată lumea, astfel încât persoanele care se află în aceste zile aici să aibă o impresie, o imagine referitoare la vinurile românești destul de puternică, astfel încât să devină ambasadorii noștri. Avem nevoie de așa ceva. Ei au și posibilitatea să descalifice, notele merg de la 1 la 5, dar având în vedere că deja eu am selecționat, pornesc doar de la 3. Astfel 3 înseamnă vinuri bune, 4 foarte bune și 5 înseamnă vinuri excelente. Le-am dat și posibilitatea să-și aleagă câte un vin preferat și acela îl vor descrie în cartea pe care eu o scriu „The Wine Book of România”. Eu sper ca acest catalog să ajungă în cele mai îndepărtate locuri. Avem nevoie să ajungă la instituțiile culturale, la ambasade, la târgurile internaționale de vinuri, la cele mai importante expoziții, la importatori și distribuitori și la consumatori, la noi. Avem nevoie să ne orientăm puțin și să avem mai multă încredere în vinurile noastre, în vinurile românești. Eu m-am pregătit pe vinurile italiene și pe cele din Franța, dar sunt convinsă că nu avem nimic de invidiat acestor țări, acestor vinuri, așadar trebuie doar să le cunoaștem mai bine și pe urmă să le înțelegem și să încurajăm acești producători care depun foarte multă muncă și enorm de multe sacrificii pentru a fi unde sunt”, a explicat Marinela Vasilica Ardelean.
„Avem soiuri autohtone deosebite”
Marinela Vasilica Ardelean a mai explicat că atunci când alegem un vin ar fi bine să ne îndreptăm atenția asupra soiurilor autohtone și să avem curajul de a încerca mereu ceva nou, pentru că în acest fel ne vom descoperi propriul gust. „Când o persoană caută un vin trebuie să înțeleagă, în primul rând, pentru ce dorește acel vin. Dorește să-l facă cadou, dorește să-l consume cu persoana aleasă sau dorește să-l consume la o masă cu prietenii. Cel mai ușor este, probabil, să alegi vinul pentru o masă cu prietenii. Oamenii nu trebuie să fie prea mult influențați de prețul unui vin. Cu această evaluare, în aceste zile, am încercat să pun în evidență cu adevărat calitatea. Sunt vinuri care nu vor costa atât de mult precum este calitatea lor, în sensul că întotdeauna trebuie să avem curiozitatea de a încerca mereu ceva nou până descoperim propriul nostru gust. Hai să alegem mai mult soiurile autohtone! Avem soiuri autohtone deosebite”, a mai transmis Marinela Vasilica Ardelean.