Uncategorized

China salvează omenirea?

Economia chineză ar trebui să-și ia avânt la jumătatea acestui an și să se relanseze în totalitate în 2010, datorită unui amplu plan de redresare stabilit de guvern, potrivit portalului belgian de informații economice Trends.be.

Această revenire a celei de-a treia puteri mondiale poate, oare, să stimuleze economia planetei? Nimic nu este mai puțin sigur, potrivit portalului menționat. Înseninarea atât de așteptată în furtuna care matură economia mondială va veni din partea Chinei? În fața crizei, Imperiul de Mijloc opune rezistență. Chiar mai bine, economia sa ar trebui să-și ia avânt din acest an și să redemareze cu toată forța în 2010.

Cu siguranță, China nu trece prin furtună. Un raport al Băncii Mondiale, publicat la data de 7 aprilie, prevede că PIB-ul țării nu va depăși o creștere de 6,5 %, în acest an, față de 13 %, în 2007, și 9 %, anul trecut. O previziune care se apropie de cea a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), care indică o creștere a PIB-ului din China de 6,3 %, în 2009. Cele două instituții subliniază, totuși, că statistici recente ale economiei chineze lasă să se înțeleagă că ce a fost mai rău a trecut și că relansarea a început. Astfel, băncile chinezești au dat împrumuturi de 2.690 miliarde de yuani (296 miliarde de Euro) în cursul primelor două luni ale anului, pentru a finanța marile cheltuieli de infrastructură angajate în cadrul planului național de relansare. De asemenea, producția industrială a țării ia avânt: indicele de cumpărare pentru manageri (PMI) a crescut, în martie, pentru a patra lună consecutiv, la 52,4. În sfârșit, China cumpără din nou materii prime.

Planul anticriză are rezultate

Care sunt cauzele acestei rezistențe? Mai întâi, sectorul bancar chinez nu a fost expus, așa cum s-a întâmplat cu cel occidental, activelor cu risc ridicat datorită controlului asupra capitalurilor. Mai ales planul colosal de relansare elaborat de guvernul chinez, care mobilizează 4.000 miliarde de yuani (440 miliarde de Euro), adica 12 % din PIB-ul țării, începe să aibă rezultate. Bazat, în principal, pe investiții în infrastructură, planul de relansare ar trebui să contribuie cu aproape trei sferturi (4,9 puncte) la creșterea PIB-ului național în cursul acestui an, conform Băncii Mondiale. Creșterea Chinei ar trebui să se accelereze în cursul ultimelor două trimestre din 2009, la + 8% sau + 9%, conform previziunilor Departamentului Economic al Băncii de Investiții franceze Natixis, ca să se afirme, apoi, în 2010. Anul viitor, creșterea PIB-ului chinez ar trebui să înregistreze + 8,5 %, conform OECD. Pentru Banca Mondială, „datorită Chinei, creșterea în țările în curs de dezvoltare din Asia de Est și din zona Pacificului va fi cea mai rapidă din toate regiunile lumii”. Economia chineză ar trebui, astfel, „să redemareze cu toată forța în 2010 și să contribuie la stabilizarea regiunii, chiar la vindecarea acesteia”, asigură instituția. Brusca revenire a economiei chineze, a treia economie la nivel mondial, constituie de asemenea o undă de speranță pentru economia mondială? Oare poate China să relanseze, singură, creșterea planetei? Din nefericire, nu, este de părere portalul belgian. Desigur, avântul producției industriale chineze este o „veste bună” pentru economiile care fac comerț cu Imperiul de Mijloc, afirmă Edgardo Torija-Zane, economist la Natixis. China își va mări într-adevăr cererea de materii prime.

Economia chineză, posibil catalizator mondial

Avântul economiei chineze poate, cu siguranță, să reprezinte un „catalizator” al relansarii mondiale, afirmă Laurence Bonne, economist șef la Barclays Capital, dar cu condiția ca ea să fie însoțită de o redemarare a economiei americane, datorită planului amplu de relansare bugetară elaborat de Guvernul Obama. Singură, economia chineză are un impact limitat. Mai întâi, pentru că economia chineză este relativ închisă. Ponderea ei in importurile mondiale nu era decât de 6,5 %, în 2007. Apoi, pentru că ponderea Chinei în economia mondială nu este atât de importantă precum cea a marilor economii occidentale. China nu deținea decât 7 % din PIB-ul mondial, în 2008, comparativ cu 23 % pentru Statele Unite și 32 % pentru Uniunea Europeană. „Consumatorul mediu chinez nu poate să înlocuiască consumatorul mediu american în ceea ce privește coșul zilnic și puterea de cumpărare”, subliniază Laurence Boone. Cu atât mai mult cu cât relansarea consumului nu s-a realizat în China. În pofida marilor proiecte de infrastructură care vizează menținerea locurilor de muncă, șomajul rămâne la un nivel foarte ridicat. Conform Ministerului chinez al Agriculturii, 20 de milioane de lucrători rurali (15 % din total) și-au pierdut locul de muncă de la începutul anului. Din cele 70 de milioane de lucrători migranți plecați în zonele rurale, la sfârșitul lunii ianuarie, 80% (56 milioane) s-au întors la oraș. Dintre aceștia, 11 milioane nu și-au mai găsit de lucru. Această plagă a șomajului, amplificată de inexistența măsurilor de asistență socială, nu incită consumatorul chinez să cheltuiască. Rata de economisire în China este din cele mai ridicate din lume. „Nu se poate conta pe economia chineză pentru relansarea economiei mondiale”, conchide Françoise Lemoine, economist la Centrul de cercetare în domeniul economiei internaționale (CEPII). În schimb, ea poate evita ca economia internațională să nu se afunde și mai mult.

AGERPRES

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close