Uncategorized

Cimitirul Remetea in paragina

Cimitirul Remetea apartine de Administratia Utilitatilor Publice (AUP) a municipiului Targu Mures. Situatia în care se afla acest cimitir este deplorabila. Aleile nu se mai disting de buruienile crescute pâna la nivelul genunchiului unui adult, mormintele din partea veche a cimitirului, de la poalele dealului sunt de asemenea într-o avansata stare de degradare.Sunt gauri adânci în pamânt, mascate de vegetatia crescuta din abundenta extreme de periculoase pentru toti cei care circula in zona.

Exista si o fântâna, lasata descoperita, care dupa spusele directorului AUP Targu Mures, Mircea Moldovan, este singura sursa de apa în aceste cimitir. “Fondurile alocate pentru administratia cimitirelor din oras au fost acordate în anul 2005, si au fost în valoare de 2500- 3000 de euro, insuficiente pentru amenajarea cimitirelor de stat”, a declarat Mircea Moldovan.

“Fântâna cimitirului Remetea a fost executata acum doi ani si functioneaza pe baza de pompe de apa”, a declarat Moldovan.

În prezent, fântâna nu este îngrijita, si daca nu sunteti atenti ati putea sa aveti vreun accident, ea fiind lasata descoperita si neavând niciun fel de îngradire sau vreo semnalizare decenta a existentei ei.

Partea noua a cimitirului este la fel de neîngrijita, nu exista alei, ci pur si simplu vizitatorii sunt obligati sa traverseze o bucata de pamânt nepavata, iar daca au “norocul” sa prinda o zi ploioasa, cu siguranta se vor umple de noroi, atât pe încaltaminte, cât si pe îmbracaminte. Acesta sectiune a cimitirului Remetea este facuta în urma defrisarii unei suprafete din padurea învecinata pentru ca acum cimitirul se întinde pâna la liziera padurii.

Administratorul cimitirului Ariton Hategan nu a fost de gasit pentru ca este în concediu. Paznicul cimitirului este ca si absent pentru ca nici nu a observat cum un barbat taia crengi din copacii cimitirului.

Oameni care au rude înmormântate în Cimitirul Remetea povestesc cum au gasit mormintele fara placile de marmura, pe care acestia le-au pus din respect pentru rudele adormite, din banii strânsi cu greu. Mircea Moldovan a declarat ca cimitirul Remetea va intra într-o perioada de amenajare, de la data de 15 septembrie, data la care este preconizat sa se încheie amenajarile la Cimitirul Central, situat pe Platou. “Din 15 septembrie se muta lucrarile la Cimitirul Remetea. Avem intentia sa ducem apa, dar acest fapt depinde de licitatia cu Aquaserv”, a declarat Moldovan. Aceste promisiuni sunt spuse in fiecare an proprietarilor de morminte din cimitirul Remetea care s-au saturat sa fie dusi cu presul. “Este o bataie de joc ceea ce se intampla acolo. Ne e si rusine sa mai mergem sa aprindem o lumanare la capul celor trecuti in lumea de dincolo”, ni s-au confesat un grup de proprietari furiosi. “Anul acesta se vor executa gardul din fata, portile si platforma, urmeaza sa fie amenajate aproximativ zece locuri de parcare. Se programeaza amenajarea aleii interioare, din partea stânga a capelei, iar pe drumul de acces vom pune piatra”, a mai promis Mircea Moldovan.

Exista si cimitire unde se lucreaza

Cimitirul Central de pe Platoul Cornesti este acum în plina sesiune de amenajare. Se lucreaza la pavarea aleii principale cu piatra si se pun borduri. De asemenea, se construieste un zid de sprijin pentru capela. Capela cimitirului Central a fost si ea construita în anul 2005. Acum se lucreaza la construirea unui grup sanitar, care va fi situat pe partea dreapta a capelei si se va amplasa si o scara, în spatele capelei. Administratorul cimitirului, Florentin Chirpac, a declarat ca: “se mai face o alee, la mijlocul cimitirului, care coboara spre cealalta iesire din cimitir. Bordurile vor fi puse pâna la capatul aleii principale (n.r. în schimb, materiale pentru pavarea aleii nu mai sunt, asa ca aleea va fi pavata doar o portiune, si anume de la baza capelei si aproape de centrul aleii principale, restul aleii va fi pavata cu piatra)”. Firma care se ocupa de lucrarile de amenajare a cimitirului este “Seba Cons”, a declarat Chirpac. El a adaugat ca se vor amenaja trotuare cu trei rânduri de dale, pentru coborârea caruciorului mortuar. De asemenea, la baza cimitirului, vor fi amplasate spatii destinate depozitarii deseurilor (gunoi menajer, crengi uscate, frunze, iarba, coroane, etc.).

Valeria Demeter, casiera cimitirului, a explicat faptul ca platforma de sustinere va fi ornamentata cu flori si arbusti.

Lucrarile pentru amenajarea aleilor din cimitir au început la mijlocul lunii iulie. “Daca vremea ne ajuta, s-ar putea ca lucrarile sa fie gata mai repede de termen”, a declarat Demeter.

Ea a adaugat ca “mai sunt putine locuri de veci aici, iar pentru ocuparea unui loc de veci se depune o cerere la Primarie, de acolo cererea va ajunge la Cetate, la Administratia Utilitatilor Publice, la Moldovan, care este cel care repartizeaza locurile de veci, unde are posibilitatea”, a declarat Valeria Demeter.

Adriana Musat

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close