Administratie

Cine are bătrâni să-i pensioneze

Noua lege a educației face „curățenie†prin universități. Dacă până acum profii mai în vârstă de 65 de ani nu puteau fi dezlipiți de catedră, potrivit noii Legi, sunt prea bătrâni ca să mai profeseze, așa că trebuie să se pensioneze.

Lovitură dură pentru universități dacă luăm în considerare că pensionarea trebuie făcută dacă vârsta nu mai permite și în timpul anului universitar. Cu atât mai greu va fi pentru că legea nici nu le dă mână liberă celor de la universități să angajeze de pe acum.
Dacă au trecut de această vârstă mai pot rămâne la catedră doar în baza unui contract de colaborator, spune aceeași lege. Rămân facultățile cu ochii în soare în plin an universitar dacă profii consideră că au lucrat suficient în viață și nu mai vor nici să continue ca să fie plătiți cu ora. Se știe faptul că un profesor universitar se formează greu, trebuie ani buni de muncă. Trece prin toate etapele, de la asistent și până la profesor universitar.
De la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, peste zece profesori își pun cărțile la naftalină. Sau poate optează să fie plătiți cu ora, pentru că la spital pot rămâne să profeseze în continuare. Din câte am înțeles noi, cunoscând că ar cam fi trecut de 65 ani,  își vor lua rămas bun de la catedră urologul Virgil Oșan, urologul Radu Boja, cardiologul Kikeli Pal. Cu siguranță că la 65 de ani un profesor universitar mai are încă multe de spus în domeniul său. Iar actualii guvernanți nici nu motivează cadrele didactice să predea în România.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close