Uncategorized

Clubul Tineretului – revendicat

Fundația pentru Tineret Mureș revendică din nou clădirea Clubul Tineretului din strada Hermann Oberth. De data aceasta aduce în sprijinul solicitării prevederile Legii Tineretului nr. 350 din 2006, intrată în vigoare la 1 ianuarie a.c. Această lege recunoaște patrimoniul Fundației Naționale pentru Tineret(constituit prin Legea nr. 150 din 1990), preluat ca moștenire a patrimoniului fostului UTC.Articolul 14, alin 2 din Legea Tinerertului prevede că “patrimoniul Fundației Naționale pentru Tineret este constituit din fonduri bănești și alte active care au parținut structurilor culturale ale fostului UTC, precum și din imobile, fonduri materiale și financiare dobândite în timpul funcționării sale”.

Asociația de tineret Târnava Mare Sighișoara s-a judecat în mai multe rânduri cu Primăria pentru clădirea Clubul Tineretului, dar a pierdut de fiecare dată la recursurile judecate de Tribunalul Mureș.

În iunie 2006, Asociația de Tineret Târnava Mare (parte a Fundației pentru Tineret Mureș) a fost evacuată din Clubul Tineretului și a înaintat o plângere prealabilă Consiliului Local prin care solicita soluționarea litigiului cu Primăria, “ca urmare a evacuării din sediu”.

În plângerea semnată de președintele Asociației, Traian Rus, se arată că schimbarea destinației s-a realizat în baza unei Hotărâri de Consiliu “fără ca Asociația Târnava Mare să fie somată sau notificată și fără a i se asigura un alt spațiu”.

Abia pe 18 ianuarie 2007, conducerea Asociației a primit o înstiințare semnată de primarul Dorin Dăneșan care informa că plângerea prealabilă a fost adusă la cunoștința Comisiilor de buget, socială, de comerț, juridică și cea de urbanism care nu au făcut nici o propunere concretă.

Ca o ironie a sorții, Parlamentul a aprobat Legea Tineretului pe 21 iunie 2006, exact în ziua în care Asociația Târnava Mare era evacuată din Clubul Tineretului de către autoritățile locale. Dar Traian Rus, președintele Asociației Târnava Mare, dar și al Fundației pentru Tineret Mureș nu se lasă!

“Aș vrea să fac o precizare autorităților locale, să nu facă o confuzie între Asociația de Tineret care nu este proprietara patrimoniului UTC și Fundația pentru Tineret care într-adevăr deține acest patrimoniu. Târnava Mare este membru al fundației și a stat într-un patrimoniu administrat de fundație, la Sighișoara. Asta a fost, poate, o confuzie a consilierilor locali atunci când au evacuat Asociația Târnava Mare de la Clubul Tineretului, zicând că nu are nici un act de proprietate asupra imobilului”, ne-a declarat președintele Fundației pentru Tineret Mureș, Traian Rus.

Consilii notificate

Conducerea Fundației pentru Tineret Mureș, întrunită în ședință săptămâna trecută, a decis să solicite în scris Consiliilor Locale din Sighișoara, Târgu Mureș, Reghin și Luduș retrocedarea patrimoniului UTC “în folosul tinerilor și al ONG-urilor care au în statut structuri de tineret, cu excepția organizațiilor de tineret ale partidelor politice”.

Pe 2 februarie a fost înaintată Primăriei Sighișoara o asemenea solicitare. Traian Rus a precizat că “în cazul în care patrimoniul fostului UTC nu va putea fi preluat legal în spiritul prevederilor Legii tineretului se vor face demersuri legale la Secretariatul General al Guvernului și se vor strânge semnături pentru declanșarea referendumului privind demiterea primarilor și a Consiliilor Locale ce se opun retrocedării patrimoniului UTC.”

Precizăm că Primăria Sighișoara a investit circa 300.000 lei RON pentru amenajarea și dotarea clădirii Clubului Tineretului unde sunt în curs de mutare Camera de Muncă, Evidența Populației și Starea Civilă.

Florentina CÄ‚LUGÄ‚R

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close