Uncategorized

Comasarea și desființarea spitalelor din România continuă

La sfârșitul săptămânii ministrul Sănătății, udemeristul Cseke Attila a venit la Târgu Mureș, într-o vizită de lucru. Programul zilei a inclus o plimbare prin Spitalul Clinic Județean de Urgență, pe la secțiile proaspăt renovate, și una la Clinica de Oncologie și Medicală III. Am remarcat că în 2010, Ministerul Sănătății a alocat bani frumoși pentru modernizarea unor clinici și secții din județul Mureș, ceea ce nu poate decât să ne bucure. În întâmpinarea ministrului au fost managerii celor două spitale din Târgu Mureș, doctorul Florin Gomotîrceanu și Konrad Judith, dar și președintele Consiliului Județean, Lokodi Edita Emoke. Dacă v-am arătat în ce a constat vizita ministrului Cseke, trebuie să vă redau și mesajele pe care mai marele Sănătății românești le-a lansat pentru pacienți, și întreg personalul medical.
În primul rând vreau să vă vorbesc despre cea mai interesantă și discutată decizie a ministrului Sănătății din ultima perioadă: reorganizarea unităților spitalicești cu paturi din România. Din capul locului menționez că ministrul Cseke Attila, a afirmat la Târgu Mureș că rămâne ferm pe poziție și nu renunță la ideea comasării și desființării spitalelor. Și asta în pofida tuturor protestelor și ale semnalelor de alarmă trase atât de pacienți, cât și de reprezentanții autorităților locale din orașele sau comunele unde urmează să se aplice aceste măsuri de comasare sau desființare a unităților spitalicești cu paturi.
Cum era și firesc, ministrului Cseke Attila i s-a cerut să explice care sunt argumentele care au stat la baza emiterii unui astfel de proiect de hotărâre, prin care să lase comunități de zeci de mii de oameni fără unitate spitalicească. Mai concret, jurnaliștii s-au referit la Spitalul Sărmașu, care în opinia ministrului și după nu știu ce analize, trebuie desființat și transformat în Azil de Bătrâni, în condițiile în care deja în zona orașului Sărmașu există trei astfel de cămine care au har Domnului suficiente locuri libere. Ministrul Sănătății nu a putut da un răspuns foarte clar și a spus doar că va fi făcută încă o analiză în fiecare județ, în urma căreia se va decide care vor fi spitalele desființate și care vor fi cele comasate.
N-am putut uita de renumitul Institut de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, aflată pe lista unităților spitalicești care urmează să fie desființate. Interesant și ciudat în același timp, ministrul Cseke Attila n-a stat de vorbă cu nimeni din conducerea Institutului deși au fost făcute sesizări și de aici, către Ministerul Sănătății. Medicii au dorit să atragă atenția că măsura comasării cu Spitalul de Urgență va duce la distrugerea unui institut de elită, care iată, deja a ajuns la cel de-al treilea transplant pe anul 2011, două dintre ele fiind premiere medicale naționale. Este foarte mare păcat că managerul IBCvT și ministrul Sănătății nu au stat la o masă să discute eventualele soluții pentru ca decizia să fie mai bine analizată. Dar cine sunt eu să spun cine și cum să se întâlnească? Poate că decizia este deja luată și așteaptă doar să fie aprobată în ședința de Guvern. Ce este și mai interesant, este faptul că reprezentanții Ministerului Sănătății, în frunte cu ministrul Cseke Attila vorbesc despre importanța unei astfel de reforme și că pacientul va fi cel mai avantajat de această măsură. Păi aici vin și spun că pacienții, cei mai mulți dintre ei se opun și deja s-au strâns și semnături într-o petiție on-line, unde au semnat peste 50 de mii de oameni, actuali și foști pacienți ai Institutului. Oare acest lucru nu trebuie luat în calcul?
Poate că așa cum ne-a obișnuit puterea din ziua de azi, ar spune că semnatarii au fost manipulați și aduși cu autocarul de cei din Opoziție. Păi dacă este sceptic ministrul, îl invit să dea o tură prin saloanele Institutului Inimii din Târgu Mureș și să întrebe mamele a căror copii au fost practic salvați de la moarte de iscusința specialiștilor.
P.S. Vă promit încă de pe acum, că săptămâna viitoare voi veni în fața dumneavoastră cu informații interesante, despre cum a ales ministrul Sănătății să lase de izbeliște mulți dintre pacienții care au nevoie de intervenții chirurgicale și numai prin simplul fapt că va aloca mai puțini bani pentru așa ceva. Veți fi șocați.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close