Uncategorized

Comirinvest – o afacere cu năbădăi

Cei doi asociați care administrau firma S.C. COMIRINVEST S.R.L., se numesc Liviu Curticăpean care se ocupa mai mult de partea de producție și Virgil Câmpean căruia îi plăcea partea financiară și juridică. Totul a mers cât de cât bine, până când Liviu Curticăpean și-a dat seama că este tras pe sfoară de asociat. A depus o plângere la Poliție, acesta fiind punctul de plecare al unui proces care avea să scoată la iveală toate “rufele” murdare din societate.
Varianta lui Virgil Câmpean sună puțin diferit.

Dar să începem cu începutul. Virgil Câmpean a fost acuzat de asociat că a achiziționat, prin intermediul S.C. COMIRINVEST S.R.L, un teren intravilan de 3.000 mp, din localitatea mureșeană Ungheni, de la Maria Coros. Până aici, totul este curat. Însă, deși în contract a fost trecută suma de 1.950.000.000 lei, se pare că în realitate cumpărătorul a achitat doar 180.000.000 lei, aspect confirmat de către fiul Mariei Coros, Puiu Coros, într-o declarație dată cu ocazia audieri la IJP Mureș. Ca urmare, diferența de 1.770.000.000 lei a rămas undeva la mijloc, cel mai probabil în buzunarul asociatului.

Altă mânărie de care este acuzat Câmpean, sună astfel: se iau două ferme zootehnice din Ungheni, respectiv Cerghid, cu active în valoare totală de 12 miliarde de lei. Ambele ferme au fost înstrăinate de către societate, prin reprezentantul Virgil Câmpean lui Remus Câmpean, nimeni altul decât fratele acestuia. Se adaugă prețul înscris în acte  1,8 miliarde, și se amestecă cu faptul că suma nu a mai intrat în contul societății. Chiar dacă Virgil Câmpean s-a acoperit cu chitanțe pentru această valoare. Ghiveciul v-a fost servit “a la Curticăpean” pentru că, din nou, Câmpean susține că nimic nu e adevărat.
Dar pe frate îl cheamă Remus? Așa ca să știm și noi…

Combina
de secerat banii

Curticăpean îl mai acuză pe Câmpean pentru faptul că o combină în valoare de 1,5 miliarde de lei a fost înstrăinată de S.C. COMIRINVEST S.R.L., prin intermediul lui Virgil Câmpean. Cumpărătorul a fost S.C. AGROTAL MOGOȘOAIA prin reprezentantul ei legal, Marin Predesel. Prețul înscris în factura emisă a fost de 95 milioane de lei, valoare cu mult mai mică decât cea înscrisă în actele societății.

Acum, se pune problema: fie cumpărătorul a achitat 600 milioane de lei, lucru recunoscut de Marin Predesel cu ocazia audierii de IJP Mureș, fie Virgil Câmpean a fost deosebit de generos când a vândut-o cu doar 95 de milioane de lei.

Una din multele cireșe de pe tort o reprezintă stația de betoane din curtea societății, achiziționată din fonduri externe, căreia i s-a făcut vânt prin concesionare. Curticăpean spune că nu avea habar de această mișcare, prin urmare el nu și-a dat acordul pentru ca această operațiune să fie făcută. Colac peste pupăză, stația fiind achiziționată din fonduri externe nerambursabile, ea ar fi trebuit să fie imună la astfel de manevre, cel puțin 5-10 ani. La “nota de plată” mai adăugăm un prejudiciu de 4 miliarde de lei. În Contractul de Societate și Statut, la art. 6 este prevăzut ca fiecare administrator să dețină puteri depline și nelimitate în gestionarea și administrarea patrimoniului social, deci Câmpean nu ar fi avut nevoie de acord. În plus el susține că “stația de betoane a fost cesionată de către ministrul de resort în favoarea altei firme, pentru că S.C. Comirinvest S.R.L. nu era în măsură să-și respecte obligațiile contractuale.”

Câmpean reloaded

Acum urmează un fel de întorsătură de situație. Ca să nu rămână mai prejos, Virgil Câmpean a formulat și el câteva acuzații grave cu care să tragă în Liviu Curticăpean. În primul rând, singura acuzație recunoscută și de Curticăpean, implică un oarece fals în acte. Liviu Curticăpean susține că a depus o adresă către conducerea Piraeus Bank prin care cerea ca asociatul, Virgil Câmpean să nu mai poată face plăți din contul firmei, “deoarece am depus un act adițional la Camera de Comerț pentru excluderea lui de a face plăți din acest cont”. Act care a fost respins de Camera de Comerț. Motivul invocat de Curticăpean este că a fost nevoit să facă acest lucru pentru că, în caz contrar, Câmpean ar fi scos toți banii din cont. 
Apoi, altă acuzație, ar fi aceea că asociatul Curticăpean ar fi avut un amestec în afacerea cu aeroportul. Ștefan Runcan, directorul aeroportului de la Vidrasău, a refuzat două oferte de modernizare de la Romstal, una de 586 milioane de lei și alta de 530 milioane de lei, acceptând una de 807 milioane de lei de la S.C. COMIRINVEST S.R.L. Câmpean susține că asociatul său s-ar fi înțeles cu Runcan, astfel încât diferența de aproape 400 milioane de lei să fie împărțită frățește între cei doi.

Tot la capitolul bani lipsă, Câmpean îl acuză pe Curticăpean că a scos din contul firmei 200 de milioane de lei, fără a prezenta vreun act contabil justificativ. Dând cuvântul lui Curticăpean acesta susține că banii i-a folosit pentru a plăti o parte din salarii și pentru a plăti avocații apărării.

Ultima cireașă amară oferită de Câmpean, se referă la o presupusă delapidare executată subtil de Curticăpean. El a vândut 4960 de kg de grâu, unei societăți din Cristești, în urma tranzacției rezultând 19.840.000 lei, bani care ar fi intrat în buzunarul personal. Însă în versiunea lui, banii au fost folosiți pentru achiziționarea de motorină pentru firmă, lucru pe care el susține că îl poate dovedi cu declarații de la martori, declarații care se află în prezent la Poliția Economică.
Și, ca o ultimă lovitură, am aflat că o oarecare firmă S.C. Perfecting S.R.L. a depus și ea o plângere penală împotriva lui Curticăpean, pentru că acesta a emis cecuri neacoperite.
Va mai curge multă apă pe Mureș până ce noi vom afla verdictul dat de PNA acestui dosar clasat secret. Tocmai din cauza acestei clasări, nu vom avea acces la el pentru a putea arăta cu certitudine un vinovat. Oricum, un lucru este cert, acesta nu este modelul unei afaceri de succes.

Câmpean… despre Curticăpean

“A scos bani din cont și numai el știe ce a făcut cu ei, și-a însușit din conturile societății 200 de milioane de lei în februarie 2004, sumă pe care a utilizat-o în interes personal, fără a prezenta acte contabile.”

Curticăpean…despre Câmpean

“Toate aceste fapte au fost săvârșite fără ca eu să am cunoștință de ele. Sunt absolut sigur că nu am cunoștință de întreaga activitate infracțională desfășurată de către dl. Câmpean prin intermediul S.C. Comirinvest S.R.L. și, ca urmare a acestui fapt, pot apărea elemente noi.”

Poliția…

…nu ne-a spus prea multe, recunoscând faptul că s-au făcut cercetări, însă competența a fost pasată Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș. Plângerile mai “proaspete” sunt încă la Poliție, iar cele ce vor curge de azi încolo, ca urmare a acestui articol sunt așteptate la registratura din strada Borsos Tamas.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close