EvenimentSocial

Comuna Deda a menținut ridicată ştacheta în fiecare ediţie

lunca 2Retrospectiva ediției jubiliare

La ediţia a X-a, jubiliară, comuna Deda s-a prezentat la Festivalul Văii Mureşului de pe platoul La Alei din Răstoliţa cu o nouă înfăţişare, dar aceleaşi personaje în prim plan. Gazdele, primarul Lucreţia Cadar, împreună cu Mariana Morar şi Maria Vlasa, învăţătoare în satele Filea şi Pietriş şi-au întâmpinat oaspeţii cu multă căldură şi cu produse tradiţionale comunei. În comparaţie cu ediţiile precedente, când casa alegorică era împărţită în mai multe compartimente, la ediţia jubiliară acestea au fost expuse în spaţiul amenajat într-una singură, cu mult bun gust şi o atmosferă primitoare, şi un colorit viu. În interiorul pereţilor împodobiţi cu covoare şi carpete puteau fi admirate costumele populare specifice zonei, deja obişnuitul război de ţesut şi multe alte exponate. „Pot spune că acest festival este o binecuvântare în încercarea de a păstra tradiţiile în ceea ce priveşte portul popular, care în ultima perioadă a început să fie uitat în rândul tineretului şi este o mare bucurie pentru mine să văd copiii care evoluează în ansamblurile artistice că le poartă cu mândrie”, ne spune primarul comunei, Lucreţia Cadar. Ansamblul comunei „Cununa Călimanilor” a avut evoluţii apreciate pe scena festivalului cu formaţii de seniori, dar şi de copii.

rusii munti 2Un stand model, oameni model la Lunca Bradului

Casa alegorică a comunei Lunca Bradului a fost ca în fiecare ediţie a Festivalului una dintre cele mai cochete. Deschiderea au făcut-o cu o defilare de care alegorice, o premieră pentru festival. La întâmpinarea oaspeţilor de seamă, alături de edilul comunei Petru Vultur, frumoasele satului le-au făcut o urare tradiţională de bun venit, după care acestora le-a fost prezentată pitoreasca lor casă alegorică. Spaţiul foarte generos amenajat în cele trei încăperi prezintă o mulţime de unelte specifice muncii la pădure folosite pe vremuri de bătrânii comunei montane. Pe lângă acestea, o frumoasă expoziţie de coarne de cerb şi o alta de unelte de gospodărie şi casnice produse de meşterii locali. Pereţii s-au îmbogăţit la rândul lor faţă de ediţiile precedente cu icoane „producţie proprie”. La fel de bogată este şi masa încărcată cu bunătăţi tradiţionale, iar pereţii încărcaţi de prosoape şi carpete ţesute de către gospodine.

rusii munti 1Comuna Ruşii Munţi, prezentă cu aceeaşi echipă omogenă”

Standul comunei Ruşii Munţi prezentat la cea de-a X-a ediţie a Festivalului s-a menținut la înălţime. Gazdele şi-au întâmpinat oaspeţii, le prezintă cu multă amabilitate exponatele, dând explicaţii celor interesaţi chiar taine ale tehnicii producerii articolelor portului popular. „Este o ediţie specială, nu doar prin faptul că este una jubiliară, la care am avut oaspeţi de seamă, ci şi datorită realizărilor cu care ne-am prezentat de la precedenta. La această ediţie ne putem mândri faţă de ediţia precedentă cu peste 250 de locuri de cazare în zece pensiuni pensiuni, dar cea mai mare realizare o putem considera reabilitarea drumului european, cea mai mare durere a noastră. Festivalul este binecuvântat putem spune şi consider că este o mare reuşită. Şi Dumnezeu şi-a întors faţa către noi şi după ce a plouat înainte a ieşit soarele, să ne putem bucura din plin”, ne spune primarul comunei Ruşii Munţi, Ilie Chiş Bălan.lunca 1

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close