EvenimentSocial

Retrospectiva ediției jubiliare a Festivalului Văii Mureșului

1Anul 2014 a consemnat în luna iulie ediția jubiliară a Festivalului Văii Mureșului de la Răstolița, eveniment de tradiție menit să promoveze bogăția Văii Mureșului Superior. Mii de oameni au luat cu asalt platoul „La Alei” unde au avut parte de tradițiile și obiceiurile românești, au gustat din mâncărurile tradiționale și au petrecut timp alături de cei dragi într-o atmosferă de sărbătoare, într-un loc care a redat satul românesc așa cum era el odinioară.Printre oaspeții ediției de anul trecut s-a numărat și Klaus Iohannis, atunci în calitate de președinte al Partidului Național Liberal, cel care în noiembrie avea să devină președintele României

„Aici, în Valea Superioară a Mureșului, oamenii știu să se distreze. Pentru mine, este prima dată când vin la acest frumos festival. Recunosc că este și prima dată când vin în această parte a țării, pe Valea Mureșului, un peisaj excepțional, cu oameni foarte primitori și un festival foarte bine organizat. Am viziat deja casele care arată un pic din tradiția locului, este clar că aici se pregătesc oamenii cu multă dragoste și dăruire. Cultura este o cale sigură spre o Românie mai bună”, spunea în urmă cu un an Klaus Iohannis pe scena Festivalului de la Răstolița.

Alt oaspete al ediției de anul trecut al Festivalului Văii Mureșului a fost ministrul Apărării Naționale Mircea Dușa, om al locului, dacă ne gândim că își trage rădăcinile în Toplița.

„Trebuie să apreciez faptul că an de an, primarii de pe Valea Mureșului, fie că sunt români, fie că sunt maghiari, pentru că în casele pe care fiecare localitate le-a construit și le-a organizat la acest festival prezintă tradițiile și împreună, în liniște și pace, reușesc să-și prezinte tradițiile populare, folclorul, ceea ce au mai scump și ceea ce au moștenit. Când intri într-o casă țărănească și vezi exponatele, te reîntorci la obârșie și îți aduci aminte că valorile folclorului românesc sunt deosebite și că românii și maghiarii de pe aceste meleaguri au fost întotdeauna oameni care au știut să își pună în valoare ceea ce au învățat”, spunea Mircea Dușa.

Frumuseţea şi gastronomia s-au întrecut “La Alei”

Ediția a X-a Festivalului Văii Mureşului a cuprins şi inedite concursuri, de la cele sportive la cele gastronomice, temerarii Văii Mureşului întrecându-se “La Alei” , arme fiindu-le atât rezisatenţa fizică, frumuseţea şi nu în ultimul rând talentul dr bucătar.

2Amanda Chiciudean, Miss Popularitate

Printre atracţiile festivalului s-a numărat şi concursul de frumuseşe, frumoasele Văii Mureşului având de trecut o nouă probă în cadrul concursului Miss Valea Muresului organizat de Gliga TV. Cele 10 participantele la concurs au avut parte pe scena Festivalului de la Răstoliţa de o nouă probp, cea a portului poular Dupa ce juriul format din Maria Borzan şi Zamfira Adam au punctat fiecare costum, a fost aleasă câştigătoarea probei, Amanda Chiciudean. Concursul Miss Valea Mureşului nu se termină aici, probele continuă, câştigătoarea marelui premiu urmând a fi desemnată în data de 12 septembrie. Tot în cadrul festivalului de la Răstoliţa a a fost desemnată câstigătoarea titlului de Miss Popularitate, care a revenit aceleeaşi Amanda Chiciudean, premiată de organizatori cu suma de 500 de lei.

Neluţu Buzaș, cel mai iscusit bucătar

Tradiţionalul concurs de gătit a reunite la start bucătari iscusiţi din cinci comune participante la ediţia a X-a a Festivalului de la Răstoliţa. La standul comunelor Deda, Alunis, Lunca Bradului, Răstoliţa şi Suseni bucătarii au preparat mâncarea tradiţională specifică fiecărei comună, cel mai iscusit bucătar fiind premiat de organizatori. Juriul a ales ca premiul pentru ediţia a X-a a Festivalului de la Răstoliţa să mearga comunei gazdă Rastolita, respectiv bucătarului Neluţu Buzaş

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close