Social

Proiect pentru dezvoltarea unei economii verzi lansat de Milvus

Reprezentanţii Milvus lansează proiectulUn important proiect dedicat ecosistemelor din judeţul Mureş, un proiect care nu vorbeşte însă doar despre protecţia naturii ci încearcă să integreze protecţia acesteia în diferitele politici sectoriale şi chiar în dezvoltarea economică în ansamblul ei. Toate acestea printr-un amplu proiect care urmează să se deruleze timp de un an pe teritoriul judeţului Mureş. Proiectul cu titlul “Cartografierea şi evaluarea serviciilor de ecosisteme în siturile Natura 2000 din regiunea Niraj – Târnava Mică” a fost iniţiat de către Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus”, împreună cu Academia Maghiară şi CEEweb for Biodiversity ( coaliţia europeană a organizaţiilor de mediu).

Ce sunt serviciile de ecosistem?

Cei de la Milvus au început deja această cartografiere şi au luat contact cu regiunea, au anunţat aceştia joi, 16 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă. Ce sunt de fapt aceste servicii de ecosistem? „Serviciile ecosistemelor sunt componente ale naturii consumate sau utilizate direct pentru a asigura bunăstarea umană”, spune definiţia dată de către specialişti. Pe înţelesul tuturor, servicii ale ecosistemelor sunt atât apa potabilă, furajele, lemnele, cele care sunt direct utilizate. Tot prin serviciile de ecosistem sunt asigurate şi apa curată de izvor, dar şi oxigenul atât de necesar, şi chiar şi miracolul polenizării. Lucruri pe care le considerăm fireşti şi le luăm ca pe un dat fără să le acordăm prea mare importanţă. „Oamenii înclină de multe ori să gândească în cifre. În sume exacte. Este o atitudine asemănătoare cu a celui care nu ar lua în calcul forţa de muncă într-o ecuaţie economică”, a explicat de data asta în calitatea sa de expert biolog Kelemen Márton, fostul până de curând vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş. Tot el a explicat şi cum vor decurge efectiv activităţile din cadrul proiectului, descrise drept deosebit de complexe. „Pe teren majoritatea lucrărilor au fost făcute deja în cadrul evaluării stării habitatelor şi a speciilor din situl Natura 2000. De data asta vom lucra mai mult cu aspectul social şi cu partea economică a aceleiaşi probleme, încercând să facem o hartă a stării serviciilor de ecosistem şi să le atribuim o valoare economică, financiară, mai uşor de înţeles”, a explicat Kelemen Márton.

Omenirea, parte a ecosistemului

Oamenii vor şti astfel exact de ce valori dispun. „Beneficiul nu este al unei persoane. Este în general al societăţii. Este foarte uşor de înţeles pentru fiecare de ce este important să avem apă potabilă, să avem ce respira sau să avem produse agricole. Conservarea pe termen lung a acestor lucruri este în interesul societăţii, a umanităţii în general. Cred că este un proiect pentru viitor. Aceste aspecte nu pot fi neglijate foarte mult timp”, a susţinut expertul biolog. „Consider că este important să dăm o valoare economică acestor aspecte, pentru că astfel vor fi mult mai uşor de înţeles. Oamenii, chiar dacă în general recunosc importanţa protejării ecosistemelor, vor trebui să fie convinşi. „Toate aceste servicii vor fi integrate în propuneri legislative care vor avea desigur efect şi asupra atitudinii omului de rând. Acesta este şi unul dintre scopurile proiectului. Să explicăm oamenilor că ecosistemele sunt un sistem închis, iar omul, omenirea este o parte a acestui sistem. Supravieţuirea omului pe termen lung depinde nemijlocit de menţinerea în stare corespunzătoare a acestor ecosisteme”, a încheiat fostul vicepreşedinte Kelemen. Operatorul de program este Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Proiectul beneficiază de finanţare europeană în valoare de 402.340 de euro prin granturi SEE în cadrul programul „Biodiversitate şi Servicii ale Ecosistemelor”.

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close