Uncategorized

Conflict in invatamantul muresean

Proiectul de hotarare al Consiliului Judetean Mures privind acordarea de sprijin financiar pentru studentii si masteranzii mureseni care au obtinut burse de studiu Erasmus a adus la suprafata lucruri cu miros de ilegalitate.

Dupa ce s-au certat mai mult de o ora cu privire la criteriile pe care ar trebui selectati studentii care primesc astfel de sprijin, consilierii judeteni in frunte cu executivul format din presedinta Lokodi Edita si vicepresedintii Alexandru Fratean si Emil Groza au fost informati de catre presedinta Comisiei social-culturale Letitia Iacob de nereguli intr-un anumit dosar din cele 17 depuse pentru finantare. “Dosarul studentei Maria Raluca Sacarea contine adeverinte de venituri pe membru de familie false”, a acuzat consiliera judeteana. Studenta mureseana este fiica presedintelui Sindicatului Spiru Haret (SSH) Mures Ioan Sacarea, care, in opinia Letitiei Iacob nu are o situatie financiara atat de proasta precum declara. Presedintele SSH Mures Ioan Sacarea a declarat ca veniturile sale sunt conforme cu adeverintele depuse in dosar si ca toata aceasta poveste are alte substraturi. “Fiica doamnei Letitia Iacob a fost colega cu fica mea dar a fost mai slaba la carte si de aici porneste totul. Din invidie fosta inspectoare a facut aceasta tevatura ce nu-i aduce cinste”, a declarat Sacarea. Secretarul CJ Mures Ioan Toganel a declarat ca respectivele adeverinte au fost eliberate de la secretariatul UPM si ca ele nu au fost verificate de catre administratia CJ ele fiind considerate adevarate. In prima instanta presedinta Lokodi Edita a hotarat sigilarea tuturor dosarelor si amanarea proiectului de hotarare pana ce acestea vor fi reexaminate. “Daca cineva din aparatul administrativ al CJ a facut un lucru ilegal poate sa-si depuna deja demisia”, a declarat furioasa Lokodi. In urma interpelarilor unor consilieri s-a aflat ca doar asupra unui singur dosar exista suspiciuni si s-a hotarat ca acesta sa fie reexaminat iar restul sa fie aprobate. Astfel, cei 16 studenti care au depus dosare pentru sprijinul financiar oferit de CJ Mures vor pleca in strainatate cu 400 de euro in plus in buzunar.

CJ Mures, la propunerea consilierului judetean Vasile Bolos, prorectorul UPM Targu Mures a decis acordarea unor burse anuale de sprijin, in valoare de 400 euro, pentru 20 de studenti, si cinci masteranzi mureseni castigatori ai unor burse ERASMUS. Suma de 400 de euro acordata fiecarui student este destinata sa asigure cheltuielile suplimentare ale tinerilor bursieri, in conditiile in care cei mai multi au o situatie financiara precara. Prefectura Mures a notificat aceasta hotarare a CJ Mures din cauza ca administratia judeteana nu are drepturi sa acorde burse in sistemul de invatamant. Decizia Prefecturii a fost contestata atat de consilierii judeteni, cat si de o serie de organizatii civile si a starnit ingrijorarea mediului academic din Targu Mures. In urma notificarii, s-a decis modificare proiectului de hotarare prin inlocuirea termenului de “burse permanente”, cu cel de “ajutor financiar”. “Se modifica prevederile Hotarârii Consiliului Judetean Mures nr. 53/26.04.2007 privind instituirea si acordarea unor burse de sprijin pentru studenti si masteranzi participanti la mobilitati ERASMUS în universitati din cadrul Uniunii Europene si a anexelor acesteia, în sensul ca sintagma “se instituie burse de sprijin cu caracter permanent” se va înlocui cu sintagma “se acorda un sprijin financiar pentru anul de studiu 2007-2008″, eliminându-se astfel caracterul permanent al acesteia”, se stipula in articolul 1 al hotararii.

Ionel ALBU

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close