Religie Cultura

Corneliu Porumboiu aduce “Comoara” la Târgu Mureş

Comoara2_creditAdiMarineci (1)La doar o săptămână de la proiecţia de la Festivalul Internaţional de la Cannes, din cadrul selecţiei oficiale Un Certain Regard, cel mai nou film al regizorului Corneliu Porumboiu va avea premiera vineri, 29 mai pe marile ecrane din România. Filmul “Comoara” a repurtat un nou succes pentru cinematografia românească, regizorul Corneliu Porumboiu primind Premiul Un Certain Talent în cadrul galei franceze. Filmul regizat de Porumboiu va poposi miercuri, 3 iunie , ora 19:30 la Târgu Mureş, la Cinema City din incinta Promenada Mall în cadrul unei proiecţii de gală cu prezenţa regizorului Corneliu Porumboiu şi a actorilor Cuzin Toma şi Adrian Purcarescu. Pentru Corneliu Porumboiu nu este primul premiu la Cannes. El a mai primit premiul pentru debut Camera d’Or în 2006 pentru filmul ”A fost sau n-a fost?”, iar în 2009, ”Poliţist, adjectiv” a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard.
Povestea din spatele “Comorii”

Costi (Cuzin Toma) lucrează la primărie şi duce o viaţă liniştită, cum îi place lui să spună. Seara obişnuieşte să-i citească poveşti fiului său de 6 ani. Preferata lor e Robin Hood. Într-o seară, un vecin, Adrian (Adrian Purcărescu) îl roagă să-i împrumute nişte bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vânzare. Costi ezită, l-ar împrumuta pe vecin, dar aceasta i-ar periclita liniştea, are şi el credite la bancă. Îl refuză şi se întoarce la fiul său şi la Robin Hood. Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniştilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale şi vor găsi comoara, o vor impărţi jumătate- jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri. De a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale…

Protagoniştii filmului

Rolurile principale sunt interpretate de Cuzin Toma (Las Fierbinţi, Aferim, Câinele japonez, Domnişoara Cristina), Adrian Purcărescu şi actorul amator Corneliu Cozmei. Cuzin Toma joacă alături de soţia lui, Cristina şi băiatul lor, Nicodim, în vârstă de 8 ani. În alte roluri îi puteţi vedea pe actorii: Florin Kevorkian, Laurenţiu Lazăr, Ciprian Mistreanu, Marius Coandă, Dan Chiriac, Clemence Valleteau, Iulia Ciochină, Radu Bânzaru. Imaginea filmului este semnată de Directorul de imagine Tudor Mircea, cu care Corneliu Porumboiu a colaborat şi la ”Când se lasă seara peste Bucureşti” sau ”Metabolism”.

Reacţii favorabile în presa internaţională

Reacţiile internaţionale nu au încetat să apară după ce filmul a fost prezentat la Cannes, „O minunată fabulă despre România de azi, o frumoasă demonstraţie a umorului tipic românesc” (Les Inrockuptibles), „O gură de aer proaspăt“ (Il Gazetino). Cu acest film, secţiunea Un Certain Regard prinde culoare. Jucăuş şi inteligent, Corneliu Porumboiu vine cu un nou film ce îmbină delicat umorul cu o imersiune în istoria recentă a României(…) Talentatul regizor nu ratează ocazia de a relata o poveste savuroasă.“(Cineuropa)- „Momente de comedie pură, umor degajat. Incredibil.“(Stanze di Cinema)„ Porumboiu este cu siguranţă unul dintre cei mai originali cineaşti apăruţi în istoria recentă.“ (Screen International). „În filmele lui Porumboiu nu primeşti niciodată doar ce vezi. Ele conţin o bogăţie ce este gata să fie descoperită la o privire mai atentă“(Hollywood Reporter), fiind doar câteva din reacţiile presei internaţionale la adresa celui mai nou film semnat Corneliu Porumboiu.

 

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close