Sanatate

Costuri suplimentare pentru moleculele incluse în poliartrita reumatoidă

3-moleculeDirectorul Direcției Farmaceutice, Dispozitive și Clawback din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Oana Ingrid Mocanu, a susținut, joi, 15 octombrie, în cadrul celei de-a doua ediții a Conferinței Naționale de Farmacoeconomie și Management Sanitar (CNFMS 2015), o prezentare despre protocoalele terapeutice și diferența dintre un ghid medical și un protocol terapeutic, precizând că cele patru noi molecule incluse în poliartrita reumatoidă în noiembrie 2014 pot duce la costuri suplimentare anuale de 100 de euro pe pacient.

„M-am gândit să vă fac o prezentare despre protocoalele terapeutice. Știți că în noiembrie 2014, prin Hotărâre de Guvern, în poliartrita reumatoidă au fost introduse patru noi molecule. Problema este că cele patru molecule n-au putut fi prescrise decât începând din luna august 2015, când a apărut și protocolul terapeutic. În această perioadă, fie n-am avut Comisie de Specialitate, fie au fost divergențe între punctul de vedere al Comisiei de Specialitate, al ANM-ului și al Casei Naționale. Cum arată protocolul după aproape nouă luni de la introducerea celor patru medicamente în listă? El se bazează pe recomandările EULAR. Trebuie să ținem cont că aceste recomandări respectă structura unui ghid de practică medicală, deci sunt recomandări, nu obligativități. Protocolul impune reducerea expunerii la terapia biologică. Am încercat să văd care ar fi impactul în bugetul fondului a celor patru molecule noi introduse. Moleculele noi ar putea avea o penetrare în piață de 30%, ceea ce ar însemna că anual, în medie, ar trebui să plătesc pe un pacient 100 de euro în plus față de ceea ce plăteam pentru moleculele deja existente”, a explicat aceasta.

Diferența dintre un ghid de practică medicală și un protocol terapeutic

Potrivit acesteia, ghidul de practică medicală este elaborat și propus de organizațiile profesionale și nu presupune obligativitate, iar recomandările din ghiduri trebuie individualizate și tratate de medic individual pentru fiecare pacient. În schimb, protocoalele terapeutice presupun o obligativitate.

„Ghidul de practică medicală face o recomandare în sensul general, dar pacientul nu este unic. Protocolul, în schimb, este apanajul unui grup de medici, a unei unități medicale. El presupune o obligativitate, deci trebuie să facem, ceea ce îl situează la polul opus ghidului. Care este reglementarea din România cu privire la protocolul terapeutic pentru prescrierea medicamentelor? Definiția protocolului terapeutic a fost introdusă prin Hotărârea de Guvern 720/2008, el este obligatoriu pentru medicamentele cu 2, 3 și 4 steluțe. Protocoalele sunt elaborate de către Comisiile de Specialitate ale Ministerului Sănătății”, a punctat dr. Oana Ingrid Mocanu.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close