Sanatate

Ambulatoriu de specialitate din UMF Târgu-Mureș, blocat de Ministerul Sănătății

1-azamfireiRectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu-Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, a anunțat, joi, 15 octombrie, în deschiderea ediției a doua a Conferinţei Naţionale de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS 2015), că funcţionari din cadrul Ministerul Sănătăţii blochează autorizarea unui ambulatoriu de specialitate în medicină dentară din cadrul Universității pe motiv că legea nu prevede posibilitatea ca o universitate să înfiinţeze asemenea structuri.
Rectorul UMF Târgu-Mureș a spus că Universitatea a finalizat în urmă cu câţiva ani un Centru de Simulare în Medicină Dentară extrem de performant, dotat la standarde internaţionale şi „de câţiva ani încercăm să obţinem avizul de funcţionare din punct de vedere clinic a acestui centru de medicină dentară unde se instruiesc studenţi, unde fac practica medicii rezidenţi, evidenţiind faptul că această instruire se face pe bolnavi care sunt trataţi într-un ambulatoriu de medicină dentară, pe banii Universităţii. Demersurile noastre au fost multiple către minister, pentru a înfiinţa un ambulatoriu de specialitate, sub umbela juridică a UMF, însă de fiecare dată demersul nostru, deşi la nivel principial a fost agreat de către miniştrii care s-au perindat la conducerea Ministerului Sănătăţii. În momentul în care documentele au fost trimise la funcţionarii care trebuiau să facă referate de aprobare a acestui demers, s-au citit diverse ordine şi reguli, în aşa fel încât intenţia noastră de a intra în legalitate cu o activitate firească a unei universităţi nu a putut să fie realizată”, a precizat rectorul UMF Târgu-Mureș.
„Dincolo de miniştri sunt nişte funcţionari care fac niște documente”
Acesta a spus că dincolo de miniştri sunt nişte funcţionari care trebuie să facă nişte documente și că i se pare total anormal ca diverşi întreprinzători privaţi să aibă dreptul să înfiinţeze cabinete medicale, policlinici, spitale, iar o Universitate de medicină de prestigiu să nu aibă dreptul de a avea un ambulatoriu de specialitate, deşi Legea educaţiei îi permite acest lucru.

„Motivaţia a fost că legea nu prevede posibilitatea ca o universitate să înfiinţeze asemenea structuri. Nu se poate înfiinţa un ambulatoriu, dar puteam, teoretic, să înfiinţăm o clinică universitară, însă cu siguranţă s-ar fi găsit alte motive pentru care să nu fie autorizată de către Ministerul Sănătăţii. Dincolo de miniştri sunt nişte funcţionari care trebuie să facă nişte documente. Legea educaţiei prevede că universităţile pot să înfiinţeze orice structură capabilă să ducă la servicii, inclusiv medicale. Problema e că funcţionarii din Ministerul Sănătăţii citesc numai Legea Sănătăţii, dar nu iau în considerare faptul în ansamblu şi faptul că în România mai sunt şi alte legi. Vorbim de incapacitatea de a înţelege nişte realităţi pe care le trăim astăzi, trebuie să gândim un sistem elastic mai ales în condiţiile în care propunerea UMF era de a presta nişte servicii pe care nu costă nimic nici Ministerul Sănătăţii, nici pacienţii”, a explicat Leonard Azamfirei.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close