Uncategorized

Criză de medicamente?

Silviu Morariu, directorul Autorității de Sănătate Publică Mureș, a confirmat faptul că numărul virozelor respiratorii în județul Mureș este în continuă creștere. Între 5 și 11 februarie numărul celor care s-au prezentat la medic cu viroză respiratorie a fost de 2.018, dintre care 32 de persoane au fost nevoite să se interneze. Tot în aceeași perioadă s-au înregistrat 676 de pneumonii, în 105 cazuri fiind necesară internarea. “Deși numărul îmbolnăvirilor este peste media anuală înregistrată în aceeași perioadă, nu putem vorbi de o epidemie încă, astfel că în nici o unitate școlară nu a fost declarată carantină”, a declarat Silviu Morariu.

Numărul mare de viroze și pneumonii, alături de aplicarea incorectă a contractului cadru, sunt deasemenea cauzele care au dus la epuizarea plafonului în anumite farmacii, a considerat ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu. În județul Mureș, din cele 170 de farmacii care au contract cu Casa Județeană de Asigurări Mureș, doar 40 mai eliberează medicamente compensate sau gratuite. Farmaciile care au epuizat plafonul pentru medicamente compensate și gratuite în primele zile ale lunii, ar fi trebuit să informeze Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și să solicite bani din fondul de rezervă, a fost de părere Nicolăescu. El a mai precizat că “în acest moment nu există o criză reală a medicamentelor compensate și gratuite în farmacii. Dar am făcut o analiză a situației eliberării acestora și am ajuns la conluzia că sunt unele disfuncționalități pe care le putem elimina”.

Cele mai simple măsuri de prevenire a virozelor respiratorii sunt: alimentația bogată în vitamine- fructe și legume proaspete, folosirea judicioasă a tuturor factorilor de călire a organismului-aer, apă, soare, mișcare, evitarea fumatului și a consumului de alcool care scad capacitatea de apărare a organismului, respectarea regulilor de igienă personală, aerisirea frecventă a încăperilor (locuințe, locuri de muncă, săli de clasă), evitarea aglomerărilor și a contactului cu persoanele bolnave. Tratamentul virozelor respiratorii se face conform recomandărilor medicului de familie, deoarece orice automedicație poate avea consecințe nedorite. (I.O.)

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close