Uncategorized

Culti si deculti

Usturoiul, perfect pentru tratarea tensiunii arteriale

Misiune ingrata, aceea de a lua omul prin surprindere si de a–i pune fel de fel de intrebari despre vrute si nevrute. Unii inteleg de gluma si raspund cu placere, altii imi inchid telefonul in nas, fara prea multe explicatii.

Viata noastra alerta creeaza multora probleme cu tensiunea, asa ca m-am gandit sa ma interesez de la alesii din Consiliul Judetean Mures ce parere au “usturoiul e bun pentru tratamentul tensiunii arteriale?”

La auzul intrebarii, fiecare reactio­neaza cum poate. Unora le creste tensiunea, altora le scade, in functie de problemele fiercaruia. Achim Marcela de la PNL a fost foarte iritata de intrebare si m-a lasat fara raspuns. Nu mica mi-a fost mirarea ca nu a reusit sa-mi asculte intrebarea pana la capat si a ramas fara semnal!

Am mai format un numar, absolut la intamplare de pe lista membrilor de consiliu si am nimerit la Balogh Iosif, de departe cel mai bine dispus consilier din tot judetul! M-a ascultat cu atentie si mi-a intors intrebarea, interesandu-se de tensiunea mea, dupa ce m-a verificat daca stiu cu cine vorbesc? Mi-am permis de dragul farsei sa ma prefac ca habar n-am, dar caut un remediu pentru tensiunea arteriala. S-a prezentat militareste, Balogh Jozsef, de la Gornesti, consilier judetean si a mai adaugat: “Tensiunea arteriala? Nu e cazul la mine. Eu sunt normal, 130 cu 90, ca feciorii “ Si a chicotit bine dispus, lan­sandu-mi invitatia de a participa la sedinta de consiliu, cand va veni la Mures, ca el de opt ani nu tine secret “si putem discuta atunci, domnisoara”, presa are voie la sedinta. Apoi mi a explicat un joc de cuvinte “asa-i tu” adica presa, ungureste, “a sajto”, si am mai chicotit un pic, de asta data impreuna. Apoi m-a intrebat pe cine voi mai suna. “Il sunati si pe Benedek?” Si radea cu pofta. “Na bine, multumesc!”

Urmatorul pe lista e tot un consilier din partea UDMR–ului, Ban Moise, de la Sovata, care nu era la fel de vesel precum colegul, dar nu a refuzat sa stam de vorba. In legatura cu intrebarea mea a fost ferm hotarat: ”Intrebati un medic specialist.” Usturoiul ii place chiar foarte mult, nu in papricas de pui cum am incercat eu sa ghicesc, numai in mancaruri specifice si cu peste. Nu, nu e pescar, dar ii plac pestii. Daca am alte intrebari despre activitatea dansului, imi sta la dispozitie cu placere, dar numai daca ne intalnim. “Poate sunteti cu colegii, va distrati, daca nu va vad ochii, nu pot sa raspund, poate aveti acolo magnetofon sa inregistrati, sau va distrati, cat despre usturoi intrebati un medic, asta e parerea mea”, a conchis omul, ferm pe pozitie. Ne-am despartit in conditii amicale, lasand pe alta data sa aflu daca usturoiul care e bun la toate, e potrivit pentru tratarea tensiunii arteriale? Raspuns corect: tensiunea arteriala inseamna presiunea sangelui asupra arterelor prin care acesta circula de la inima la tesuturile organismului. Tensiu­nea arteriala nu este o boala. Abia cand valorile acesteia sunt depasite vorbim de hipertensiune sau sunt prea mici, vorbim de hipotensiune. Iar usturoiul intr-adevar este un foarte bun remediu in caz de hipertensiune.

Erika MARGINEAN

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close