Uncategorized

Cum sa-ti faci Prah visele cu ajutorul minunatiei teatrale

O astfel de experienta au trait saptamâna trecuta, joi, 23 februarie, la Sala Mica a Nationalului, EL si EA, personajele spectacolului â€6 din 49†(Prah), de György Spiró, în regia lui Cristian Ioan.
El, Mihai Gingulescu, EA, Marinela Popescu, o familie nu prea înstarita, mai degraba pârlita din punct de vedere financiar, se trezeste  pe cap cu un bilet câstigator la Loto. Dintr-o data imaginatia începe sa prinda aripi, sa zboare peste statutul lor social, peste casa amarâta aflata în apropierea combinatului cu tavanul spart, si cei doi  încep sa viseze la insule prin Adriatica, la castele, la limuzine, la un trai lipsit de griji.

De la extaz la agonia trecutului

si asa cele doua personaje încep sa experimenteze în jurul biletului câstigator ascuns într-o cutie de cacao,  senzatiile dintre cela mai variate, de la surprindere la tulburare, de la fericire la teama, de la încântare la panica, de la speranta la suspiciune, de la exuberanta la groaza. Publicul spectator trece si el de la o stare la alta, tinuti în suspans de cele doua personaje, care trec de la agonie la extaz, de la visul unui trai bun la durerea anilor trecuti pe care nici chiar cei 10 milioane nu-i pot aduce înapoi. Se râde pe tot parcursul spectacolului, umor care treptat trece granita comicului de situatie si intra usor în alt registru, în spatele fiecarei replica ascunzându-se o dureroasa tristete. Cineva  spunea ca  “e usor sa visezi, dar e mult mai greu sa te bucuriâ€.  Nu fac exceptie nici cele doua personaje, interpretate admirabil de doi dintre “veteranii†scenei târgumuresene, Mihai Gingulescu si Marinela Popescu. Daca s-au bucurat de banii câstigati la Loto, daca au trait fericiti si bogati pâna la adânci batrâneti, daca i-a zapacit cu totul avutia venita brusc pe capul lor?  Sunt întrebari la care veti gasi raspunsul doar daca vedeti spectacolul, ca doar nu va vom spune acum întraga poveste.

Hrana de suflet a artistului

Spectatorii care au fost martori la premiera  au câstigat în schimb un frumos premiu artistic, care nu poate fi cuantificat în vreo suma de bani oferita de minunata lume a teatrului. Chiar merita sa descoperiti aroma acestui  spectacol de teatru, cu doi actori cu state vechi de serviciu pe scena Nationalului. Au simtit-o din plin cei care au fost joia trecuta la premiera spectacolului. La final i-au aclamat minute în sir pe cei doi actori pe regizorul Cristi Ioan, scenograful Iudit Dobre-Kóthay si asistenta acesteia, Cristina Grigoras, rasplatiti cu cea mai consistenta hrana pentru un artist, si anume aplauzele publicului.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close