Uncategorized

De ce scoatem tâmpiti pe banda rulanta? În Guvern, adica”¦

Daca întrebati un cadru didactic de ce a ales aceasta meserie, patru din cinci va vor raspunde pentru ca iubesc copiii, adaugând ca nu e vorba de meserie, ci de profesie. Un cadru didactic dedicat profesiei sale nu va ramâne cu cele învatate pe bancile scolii, ci va cauta sa-ti îmbogateasca cunostintele, fiind mereu c-un pas înaintea celor mai buni dintre cei buni. Altfel nu se poate! si pentru asta are nevoie de bani, ca sa-si cumpere carti, studii si manuale. Trebuie sa fie îmbracat adecvat, fiind un exemplu viu elevilor pe care îi pregateste la viata. Ar trebui sa nu fie macinat de griji: oare din ce platesc rata la banca? Ce îi dau de mâncare copilului care vede ca muncesc si n-am niciun ban în buzunar?
Salariile cadrelor didactice, si asa mici, au fost reduse cu 25% din iulie, si potrivit proiectului  noii legi a educatiei ar urma sa fie si mai mici anul viitor. Un profesor debutant cu studii superioare va primi 1,9 salarii minime, fata de 2,1 cât primea potrivit legii vechi.
Cei cu o vechime între 2 si 6 ani cu grad definitiv, vor trece de la un coeficient de baza de 2,2 la 1,95.
“Este inacceptabil sa modifici legea în asa fel încât sa ai coeficient de plecare salariul micsorat cu 25%. Pierderile din sistemul educational vor fi si mai mari, lucru ce va transforma România într-o tara de mâna a treia, iar invatamantul se va face cu persoane necalificate sau cu pensionari”, spune un sindicalist.
Învatatoarele începatoare sunt pesimiste. Nu le ajung banii de chirie, de rate la banca si “daca nu as avea parintii sa ma ajute, nu stiu cum m-as descurcaâ€, a spus Catalina Barbu, învatatoare la început de drum. Nici profesoarele nu sunt mai optimiste. “Nu stiu ce sa va spun. Dupa trei decenii la catedra, pe cele doua luni de vara am primit 1200 de lei pe luna, dar fluturasul din octombrie m-a îngrozit!â€, a spus o profesoara care a dorit sa-si pastreze anonimatul.
Alta, în schimb cea mai “eleganta†dupa cum o caracterizau elevii, a zis: “nu ma plâng, am ajuns la o vârsta la care sunt realizata din punct de vedere material, trebuie sa întelegem ca traim vremuri grele, tara ne cere sacrificii  si ne conformam.†Era o discutie între patru ochi, altfel ar fi fost huiduita cu siguranta!
În vreme ce Funeriu fuge din Ministerul Educatiei asediat de cadrele didactice nemultumite, tot mai multe proteste spontane se anunta la care se alatura si cadrele didactice, iar învatamântul românesc continua sa scoata tâmpiti.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close