Uncategorized

De la Târgu Mureș la Miami

Este un vis pe care toți îl avem fie că recunoaștem sau nu. Visăm să fim liberi, visăm să putem face în viață lucruri îndrăznețe. Din păcate nu ne putem alege locul nașterii, dar din fericire putem alege unde să trăim. “La cei 50 de ani pe care îi am, regret că nu am luat decizia de a veni în America, atunci când m-a fulgerat prima dată gândul. Ruperea de familie, de prieteni, am făcut-o în 1982, când am ajuns cu o excursie a UTC-ului în Germania de Est. Am trecut relativ ușor în Vest, apoi drumul către Canada și de acolo în Statele Unite, în Florida, a fost floare la ureche. Ajuns în Miami am plâns de fericire pentru că știam că visul meu s-a împlinit. Mai trebuia doar să muncesc să-l pun în practică”, ne-a spus americanul Stelian Mille, alias românul Stelian Mileșan.

Născut în Târgu Mureș, părinții aveau dificultăți serioase în a-l ține departe de apa Mureșului. Inundațiile din 1970, catastrofale pentru unii, pentru el au fost o binecuvântare pentru că apa, chiar dacă distrugea, îl făcea să se simtă bine. Apoi a făcut cunoștință cu Marea Neagră și doar atunci a putut să își imagineze cum e să trăiești pe malul mării. Dar pe cel al oceanului cum o fi? Înotul, scufundările, bălăceala întreruptă de sfârșitul iernii, l-au făcut să ia hotărârea de a pleca. “Nu a fost nimic politic, nu m-au supărat nici lipsurile, nici privațiunile nu au avut nici o legătură cu decizia mea de a pleca. Am ajuns în America și două săptămâni am stat plantat pe malul Atlanticului. Cu toate astea nu m-am săturat de apă. Priveam cu dorința de a putea fi și eu în locul lor într-o zi, pe acei fericiți care aveau șalupele lor și spulberau cu ele valurile”.

Un vis împlinit

Piccolo pe plajă, îngrijitor de piscine, salvamar, instructor de înot, instructor de scufundări, profita de fiecare oportunitate pentru a se specializa în meseriile necesare pe mare. În trei ani a reușit să își ia licența de navigator, avea actele în regulă, avea oameni care erau gata să garanteze pentru el, astfel că a ajuns “căpitan de vas” pe un mic iaht particular din Miami. Zilnic, avea în grijă zeci de turiști, dar contactul cu apa se terminase. Așa că s-a angajat la o firmă particulară care asigura turiștilor transport până la o zonă sigură de scufundare și instructorii cei mai buni. Printre ei, Stelian. “Turiștii erau darnici, salariul era foarte bun, cazarea în clădirile debarcaderului era aproape gratis, masa era asigurată de firmă…, am putut să strâng bani foarte repede. După cinci ani, când am devenit cetățean american cu drepturi, cu banii pe care îi aveam, plus un împrumut consistent din bancă, mi-am comandat un mic iaht. După un alt an, în 1990, am pășit pentru prima dată pe puntea lui și am știut că visul meu de a ajunge în America, pentru că doar aici mă voi putea împlini, a fost real. America oferă tuturor șanse egale. Trebuie doar să îți urmezi cu perseverență visul. Încet, în timp, din ’90 și până azi, mi-am întemeiat o familie și fiica mea, Ana, îmi calcă pe urme. Iubește apa la fel ca mine. Când va împlini 21 de ani va deveni coproprietara micii noastre afaceri care se ocupă cu croaziere de 1-3 zile, cu servicii de scufundări, sau uneori cu efectuarea de curse la comandă. Sunt proprietarul afacerii, dar lucrez alături de cei 9 angajați permanenți și 17 sezonieri, pe cele patru vaporașe ale companiei. Scufundările sunt în continuare o mare pasiune la care nu voi renunța niciodată”, ne-a spus Stelian Mille. În luna iunie s-a rupt cu greu de apa Atlanticului, trecându-l în zbor pentru a participa acasă, în Târgu Mureș, la nunta nepoatei de soră. Nimeni din familie nu l-a urmat în America, nici după 1990, pentru că de acolo, de departe, le-a trimis bani pentru a-și deschide o afacere. A primit toți banii înapoi peste doi ani, pentru că și sora lui avea un vis. De a se realiza singură, pe forțele ei, dar acasă. Stelian este un om fericit pentru că cel puțin din acest punct de vedere, granițele dintre el și familie sa au căzut. Se pot întâlni oricând, oriunde în lume. De preferință pe malul unei ape.

Eugenia KISS

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close