Uncategorized

Debutul Olimpiadei de istorie, faza nationala 2008

Cea de-a XXXI-a editie a Olimpiadei nationale de istorie, a debutat la Targu-Mures, miercuri 30 aprilie a.c., la Palatul Culturii. Dupa 27 de ani, orasul de pe Mures, a fost din nou gazda acestei manifestari de exceptie care s-a derulat pe parcursul a cinci zile. Debutul manifestarii a fost marcat de prezentarea cuvantului de salut adresat de diverse personalitati locale, prezentarea comisiei centrale de organizare si evaluare, a comisiei judetene de organizare, a comisiei de coordonare, precum si de un scurt program cultural-artistic.

Desfasurarea acestei manifestari a presupus, asa cum era de asteptat, un efort considerabil din partea organizatorilor mureseni, eforturi sustinute insa si de implicarea materiala consistenta a unor sponsori, precum societatile comerciale Bewami, Dafcochim, Daw Benta, Gascop, Herlitz, Reea Realize, Redratronic Serv, Rotary Club, Siletina, Trans Seb, 2 Active, Citadin Prest. Aceste eforturi au fost dublate si de actiunile media in promovarea Olimpiadei Nationale de Istorie: televiziunea “Romania de Maine”, Cuvantul Liber”, “Zi de Zi”, “Ziarul de Mures”, “City News” si “Punctul”.

Romania adevarata

In cuvinte pline de har si sensibilitate, poetul Valentin Marica a fost cel care a prezentat momentele care s-au derulat la Palatul Culturii din Targu-Mures. “Cat va fi lumea, ne va trebui slova, iar cand litera va deveni slova, atunci va creste OMUL. Azi si aici, la Targu-Mures, se scrie istorie cu slova simtirii romanesti”, a spus Marica in deschiderea manifestarii. Tot la debut, s-a pastrat si un moment de reculegere in memoria istoricului muresan, profesor universitar dr. Adrian Husar, disparut doar cu o noapte inainte in urma unui infarct miocardic. A urmat apoi cuvantul unor personalitati locale. Privind la sutele de elevi participanti, prezenti in sala, Dorin Florea, primarul orasului a declarat: “…Privindu-va, imi dau seama ca aceasta este Romania adevarata. De aici porneste reconstructia Romaniei. Ii felicit pe elevii si profesorii care i-au pregatit. Valoarea este singura care poate inlocui impostura, iar voi, cei care ati ajuns pana aici, ati dovedit ca aveti valoare… Sper sa ramaneti cu o impresie placuta despre Targu-Mures, orasul in care incercam sa traim in armonie si buna intelegere, romani si maghiari…”

“Flacara trecutului,

in mana prezentului….”

Profesor univ. dr. Calin Felezeu, de la Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, presedintele Comisiei centrale de organizare si evaluare, a declarat la randul sau: “…Ce este istoria de fapt? Flacara trecutului, in mana prezentului, pentru a ne lumina viitorul. Voi cei ce va aflati azi in aceasta sala sunteti primii care aveti obligatia sa purtati aceasta flacara…Va asigur ca veti avea parte de o corectare corecta, iar cei mai buni dintre cei mai buni, vor castiga laurii. Castigatori insa vom fi cu totii, adica cei care, indiferent de calitatea noastra, am avut onoarea de a participa la aceasta manifestare…” Un cuvant de bun venit a adresat participantilor si eleva din clasa a XI-a, de la Colegiul National “Alexandru Papiu Ilarian”, Ana Moga, vicepresedinta Consiliului National al Elevilor. “Pentru mine este o onoare sa ma aflu printre atatia tineri studiosi si inteligenti asa cum sunteti voi, cei calificati la faza nationala a Olimpiadei de istorie”.

Nicolae BALINT

nicolae_balint@yahoo.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close