Deda, comună în plină dezvoltare pe Valea Mureșului Superior
Proiectele de dezvoltare și-au pus amprenta asupra comunei Deda, lucru reliefat de aspectul actual al comunei, de la drumuri asfaltate, case de cultură și școli puse la punct, și nu în ultimul rand, un bogat tezaur cultural pus în valoare de ansamblurile din comună. ”Menținerea mea în funcție se datorează proiectelor de dezvoltare ale comunei Deda. Ca și obiective de realizat, au stat întodeauna investițiile și dezvoltarea comunei. Aceasta mi-a adus succesul în mod deosebit”, a precizat Lucreția Cadar, aflată la cel de-al patrulea madat de primar al comunei Deda.
90 % din drumuri asfaltate
Una din prioritățile conducerii primăriei Deda au fost străzile, majoritatea dintre acestea, exceptând 4,5 kilometri, fiind asfaltate.
”Asfaltarea drumurilor a reprezentat un punct forte al primarului comunei Deda. Un proiect licitat și contractat de asfaltare a șase kilometri de drum a fost început în anul 2016 și definitivat prin realizarea a cinci kilometri de asfalt, ceea ce pentru Deda înseamnă foarte mult. Cu această asfaltare am rezolvat 90 % din drumurile comunei în ce privește asfaltul. Lucrările la cel de-al șaselea kilometru vor începe în 15 iunie, proiect care va fi definitivat într-o lună. În ultimii patru ani am asfaltat 13 kilometri de drum din interiorul comunei. Diferența de 4,5 kilometri de drum rămas de asfaltat, deja realizăm un proiect pe care, cel târziu în primăvara anului 2018 se va realiza”, a menționat Lucreția Cadar.
Cămine culturale și școli puse la punct
Alt capitol bifat cu succes de conducerea primăriei Deda îl reprezintă situația căminelor culturale din comună, modernizate, puse la punct, ultimul pe listă fiind cel din Bistra sat care va fi inaugurat în toamna acestui an. ”Din 2002 s-a demolat un cămin cultural la Bistra sat. Am făcut un proiect depus inițial la Ministerul Dezvoltării, dar din păcate nu am primit finanțare. Valoarea proiectului era de 12 miliarde lei vechi. L-am început anul trecut din fonduri proprii, el este ridicat la faza de acoperiș, iar în toamna acestui an sperăm să tăiem panglica și la această investiție. În paralel, în doi ani de zile, tot din bugetul comunei pentru Valea Bistrei am modernizat școala, cu clase primare și o grădiniță moderne. În aceeași clădire a fost modernizat și căminul cultural. Activitatea pe Valea Bistrei este una mai intensă decât cea din sat, este o vale care se întinde pe o lungime de cinci kilometri, case frumoase, oameni gospodari. Se fac aici jocuri, tradițiile sunt la ele acasă, iar căminul nefiind unul încăpător, am făcut acest proiect, astfel că acum sunt îndeplinite toate condițiile. La începutul unui nou mandate, în 2016, pot raporta cu mândrie drumul de pe Valea Bistrei realizat prin fonduri europene, respectiv șapte kilometri de drum asfaltat, școala de la Bistra Sat, o școală cu o grădiniță modernă, căminul de pe Valea Bistrei și școala, de asemenea o clădire modernă care face cinste localității, și nu în ultimul rand, căminul de la Bistra sat, care în acest an va fi terminat. Plus că sunt asfaltate aproape toate străduțele, lucru ce asigură un confort deosebit pentru cetățenii din Bistra Mureșului”, a declarat primarul comunei Deda.
Nici unitățile de învățământ nu sunt lăsate mai prejos, școlile și grădinițele din comună beneficiind de condiții optime pentru un învățământ de calitate. ”În ce privește învățământul, nu este nevoie de mare lucru, facem doar acele reparații curente necesare în perioada de vară, infrastructura în ce privește școlile este una pusă la punct. În Deda liceul este modernizat încă din 2007-2008, școala de la Pietriș de asemenea, cea de la Filea este pusă la punct, la care se adaugă școlile de la Bistra Mureșului care sunt puse la punct. În acest an, deja este în licitație, începem proiectul pentru o grădiniță nouă în localitatea Deda. Va fi una nouă, modernă, am accesat fonduri europene în valoare de 500.000 de euro, și cred că până la 1 august vom începe lucrările, termenul de finalizare fiind 30 septembrie 2019”, a punctat Lucreția Cadar.
Condiții optime pentru sănătate
Sănătatea este și ea bine reprezentată, asistența medicală la nivelul comunei beneficiind de condiții optime pentru sănătatea locuitorilor. ”Noi, comuna Deda suntem avantajați, am avut un centru de sănătate transformat în 2002 într-un centru medico-social. Este pus la punct, funcționează prin internarea a 45 de persoane vârstice. Aici au cazare, masă, îngrijire medicală. În plus, avem cabinetele a doi medici de familie care își desfășoară activitatea pe raza comunei, unuia i-am și asigurat spațiu în cadrul acestui centru să poată rămâne peste săptămână, astfel că asistența medicală este asigurată în permanență. Avem de asemenea două cabinete stomatologice, unul la Deda și altul la Bistra Mureșului, care funcționează inclusiv cu tehnician dentar. Asigurăm toate condițiile ca în Deda activitatea medicală să se desfășoare în cele mai bune condiții. Pe lângă acestea, avem și cinci asistenți medicali comunitari, este realizat un centru de asistență comunitară la Deda, lucru realizat împreună cu Direcția de Sănătate Publică și deservesc oamenii din comună. Asistenții se deplasează la domiciliul celor bolnavi, practic ei fac legătura între medicul de familie și aceste persoane bolnave”, a declarat Lucreția Cadar.
Viitorul sună bine
Proiecte de viitor se leagă de finalizarea asfaltărilor, a căminului cultural din Bistra Mureșului, a grădiniței din Deda, precum și modernizarea iluminatului public și investiția într-un dispensar medical rural cu permanență. ”În această toamnă vom realiza un iluminat public pe leduri, prin fonduri de la Ministerul Dezvoltării. În momentul de față cheltuiala cu iluminatul public este de 80.000 de lei pe an, redusă de la 120.000 lei prin actualul iluminat, iar cu acest tip nou de iluminat vom ajunge la o cheltuială de 50.000 de lei pe an. Practic în cinci ani de zile vom recuera această investiție cu iluminatul public, care va cuprinde toate localitățile din comună. Tot ca o noutate, în aceste zile la Ministerul Dezvoltării este depus un proiect pentru un dispensar medical rural cu permanență. La Deda am avut permanența asigurată cu medici, Este o prevedere din programul de guvernare actual al PSD. Consider că vom avea șanse să primim finanțare pentru acest cabinet medical, care va avea sediul în curtea actualului centru medico-social. În aceste condiții va fi eliberat un nivel al clădirii, cabinetele medicilor de familie vor fi separat și prin eliberarea unui etaj putem crea încă 40 de locuri pentru internare. Practic, este un fel de azil de bătrâni, unde cei vârsnici își pot duce bătrânețile în acest spațiu, care este modernizat, cu bucătărie, grupuri sanitare, cu cele mai bune condiții de îngrijire, iar prețul este unul acceptabil pentru persoanele cu până la 1000 de lei pensie”, a afirmat Lucreția Cadar
Deda, oază de tradiții
Unul din punctele forte ale comunei îl reprezintă cultura, Deda fiind una din comunele bogate în ce privește activitățile culturale.
”Din ce avem noi pe plan local, cu forțe proprii putem asugura un spectacol la orice oră din zi sau din noapte pentru comuna Deda sau pentru alții care ne-ar solicita. Avem soliști de muzică populară în cadrul Ansamblului ”Cununa Călimanilor” din Deda , împreună cu care, în 2016 am participat la un festival internațional în Macedonia. Este un ansamblu care a luat ființă în urmă cu trei ani și jumătate. În prezent este a treia generație a ansamblului care ne face cinste, participăm împreună la festivaluri în țară și străinătate, cum se va întâmpla și în imediata perioadă, la un festival la Râmnicu-Vâlcea. Cu acest ansamblu am participat la un festival la Târgu-Mureș. Am luat locul 1 din 10 județe participante, unde ne-am clasat înaintea Sibiului, un județ cu ansambluri artistice deosebite. Am participat de asemenea la Festivalul Văii Mureșului de fiecare dată, apoi de Ziua Comunei, eveniment care îl organizăm în luna septembrie, și desigur Târgul de Rusalii, eveniment de tradiție la Deda organizat în fiecare an în a doua zi de Rusalii. Pe lângă Ansamblul ”Cununa Călimanilor”, care are o bogată activitate culturală prin care promovează jocul și portul popular din zona noastră, avem și Ansamblul ”Ghiocelul” din Bistra Mureșului. De aceea am investit în aceste cămine culturale astfel ca activitatea culturală să se desfășoare în cele mai bune condiții. Pe lângă aceste ansambluri ne putem mândri cu rapsozii noștri populari. Avem chiar un poet popular, doamna Victoria Fodor, care s-a implicat sufletește în realizarea Muzeului Etnografic din Deda, 70 % din exponate sunt donația dânsei. Apoi doamnele Emilia Sorlea, Maria Horga, Maria Vlasa, femei de pe Valea Pietrișului care ne-au făcut cinste prin grupul folcloric ”Ecoul Călimanilor”. Oricând apelăm la ele, la Festivalul de la Răstolița, la Ziua Comunei Deda, dumnealor vin cu cusături, brodează costume”, a subliniat Lucreția Cadar.
Alin ZAHARIE