Uncategorized

Descoperiri arheologice pe strada Bolyai

Lucrările ce se fac pe strada Bolyai, pentru introducerea conductelor de alimentare cu apă au fost întrerupte, deoarece s-a făcut o descoperire importantă. La o săpătură mai adâncă, ce marca traseul conductei de alimentare cu apă, muncitorii de pe șantier au găsit sub asfaltul tăiat, ziduri din cărămidă, foarte vechi. Șeful de lucrare, Gheorghe Roman, angajat al firmei SC Socot, ne-a declarat: “Nu ni s-a părut nimic deosebit când am descoperit acele ziduri, pentru că în urmă cu cinci ani, când am făcut alimentarea cu apă în centrul orașului, aproape toate fundațiile caselor erau construite din cărămidă. Chiar și în curtea Hotelului Transilvania am dat, mai demult, peste rămășițe de ziduri, dar am înțeles că acolo a fost un cinematograf și o cofetărie… chiar am găsit multe căni de cafea mai vechi. Cât timp am lucrat și lângă hotelul Concordia, aceeași poveste. Întâmplarea a făcut să treacă atunci niște arheologi pe acolo, care, văzând șanțurile, au spus că ar trebui să mai descoperim ceva mai sus, pe stradă. Când am săpat aici, pe Bolyai, au venit din nou, și, văzând zidurile, au anunțat imediat Muzeul Județean. Se pare că este o descoperire destul de importantă, din moment ce am fost nevoiți să sistăm lucările în acel loc”.

Ce ascund
zidurile?

De la Muzeul Județean am aflat că nu se știe încă ce ar putea fi. În tot cazul, este “ceva foarte vechi”. Părerile sunt împărțite. Unii presupun că e vorba de fundațiile unor case vechi, alții spun că este o mănăstire, dar, după părerile istoricilor, în zonă se afla pe vremuri cimitirul medieval al orașului. După primele cercetări s-au descoperit fragmente de ceramică foarte vechi, datate, cu aproximație din secolele XV, XVI sau XVII. Nicoleta Man, istoric în cadrul Muzeului Județean, ne-a spus: “Am fost azi-dimineață acolo (n.r. luni, 27 septembrie), pentru a vedea despre ce este vorba. Se văd rămășițele unor clădiri mai vechi, care se termină în dreptul străzii Lupeni.  În timp ce săpau muncitorii, au fost recoltate fragmentele ceramice. Acum încercăm să ne organizăm echipa care va lucra acolo. Se va decoperta o porțiune de 40 metri pătrați de asfalt, pentru a efectua săpături arheologice sistematice. Se presupune că acolo ar fi cimitirul medieval al orașului, dar asta vom afla la o cercetare mai amănunțită.”
După primele cercetări, arheologii nu au mai continuat săpăturile. Ele vor fi reluate la începutul acestei săptămâni, după care se va organiza o conferință de presă, la care se vor comunica rezultatele cercetărilor.

Săpăturile arheologice efectuate de către arheologii Muzeului Județean Mureș în acest an:
* Săcalul de Pădure, unde s-au descoperit foarte multe fragmente ceramice preistorice;
* Castrul Roman de la Călugăreni;
* Cetatea Gurghiului;
* Săpăturile din Cetatea Medievală din Târgu Mureș;
* Strada Bolyai, Târgu Mureș”

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close