Uncategorized

Detectivii se scolesc la Targu-Mures

Scoala de detectivi particulari “Marbo” si-a inaugurat la Complexul President in cadrul unei conferinte de presa, cursurile de formare pentru detectivi particulari, orasul Targu-Mures devenind, alaturi de alte scoli de detectivi din Bucuresti si Ploiesti, un centru de cultura detectivistica. Desi practicata de multa vreme in Europa, meseria de detectiv particular este relativ noua in Romania, “nu este o profesie pe care o alegi tu, ea te alege pe tine” sustine Maria Bumbaru, Presedinta Asociatiei Nationale a Detectivilor din Romania.

Pentru a urma cursurile acestei scoli de detectivi particulari, candidatii trebuie sa aiba minim studii liceale, un cazier curat si sa achite o taxa de 500 lei lunar timp de trei luni. Dupa incheierea cursului, absolventii vor primi un atestat de detectiv particular recunoscut la nivel national. “In Romania pretul, desi ridicat, este totusi mai accesibil, comparativ cu Germania unde costurile unui astfel de curs se ridica la 26.000 de euro. Tariful este important tocmai pentru ca noi dorim sa avem absolventi de calitate, mai putini, dar buni”, sustine Maria Bumbaru. Pregatirea unui detectiv particular nu se opreste insa aici, el se prefectioneaza cu fiecare caz in parte. Domeniile in care un detectiv particular poate activa sunt diverse, de la domeniul familial pana la cel economic. Multe firme din Romania incep sa adopte metodele occidentale de securitate, abonandu-se la serviciile unui detectiv particular care verifica angajatii, partenerii de afaceri, asigura masurile de siguranta in companie, evitandu-se astfel scurgerile de informatii privind metodele de fabricatie sau metodele manageriale de conducere a institutiei. “Costurile unui astfel de abonament la serviciile unui detectiv particular depind de la caz la caz dar pot ajunge si la zeci de mii de euro in cazul unei companii cu sute de angajati”, sustine presedinta Maria Brumaru.

Prezent la conferinta, chestorul Ioan Nicolae Cabulean a precizat ca aceasta scoala de detectivi era necesara si ca va exista o buna colaborare cu Politia in vederea selectarii cursantilor cu un cazier curat. In prezent, in Romania exista peste 290 de agentii de detectivi particulari, dar doar jumatate dintre ele sunt active, cursantii avand un loc de munca asigurat dupa ce finalizeaza acest curs. In Targu-Mures, Scoala de detectivi particulari “Marbo” are deocamdata 10 cursanti, atat barbati cat si femei, dar lista ramane inca deschisa doritorilor.

Claudia SAS

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close