Uncategorized

Dezvoltarea locala, analizata la Saschiz

Sediul Bibliotecii comunale Saschiz, a fost, joi, 26 iunie, gazda sesiunii de informare a producatorilor agricoli avand ca tema “Formarea grupurilor de producatori si rolul acestora in absorbtia fondurilor structurale”.

Directorul executiv adjunct – dezvoltare rurala, Lehel Antal, din cadrul Directiei Agricole pentru Dezvoltare Rurala (DADR) a prezentat celor prezenti modalitatile si beneficiile formelor asociative, precum si oportunitatile de dezvoltare locala oferite de Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Cresterea competivitatii acestui sector este conditionata de valorificarea pe piata a unor produse agricole corespunzatoare din punct de vedere calitativ, adaptarea productiei la cerintele pietei poate fi accelerata semnificativ de asocierea producatorilor agricoli. Pe langa slaba dezvoltare a sistemului agricol, alt aspect il reprezinta reticienta si interesul scazut al producatorilor agricoli fata de formele asociative, datorate lipsei de informare si experienta in aceste acivitati, insuficienta surselor de finantare pentru inceperea unei activitati economice.

“Intalnirea a fost productiva, din pacate nu au fost multi participanti, ma bucur ca au fost cativa care au inteles ca e benefica formarea grupurilor de producatori. Speram ca vor face ceva, aici la Saschiz este si acest avantaj, fundatia ADEPT a fost ajutata prin SAPARD, prin Masura 3.3, oamenii au vazut ca in momentul in care cineva ii coordoneaza, ii ajuta la intocmirea actelor, se poate face ceva. Sa speram ca se vor aduna persoane pentru infiintarea unui grup de producatori, vrem nu vrem, trebuie sa mergem inainte, si realitatea este ca, singur nu se poate face fata, trebuie sa te unesti, trebuie sa-ti alegi un conducator, undeva intr-o asociatie, trebuie sa platesti acel om, voluntar nu va mai lucra nimeni”, a declarat pentru Ziarul de Mures, Lehel Antal.

Audienta redusa

Din pacate, la aceasta sesiune de dezbatere privind formarea grupurilor asociatiilor de producatori, numarul celor prezenti a fost destul de redus, producatorii agricoli locali, crescatori de taurine, dar si membrii ai fundatiei ADEPT, au luat la cunostiinta de beneficiile formelor asociative, in special pentru o mai buna promovare a produselor pe piata, precum si necesitatea gasiri unei persoane care sa poata coordona activitatea din cadrul unui grup de producatori.

Cei prezenti s-au declarat nemultumiti de unele aspecte legate de activitatea agricola, constienti de faptul ca singura solutie in vederea unei bune activitati o reprezinta infiintarea asociatiilor de producatori agricoli. “Discutia a fost constructiva, am primit foarte multe informatii din partea directorului Antal, cred ca in final trebuie sa deschidem ochii la modalitatiile de a functiona din cadrul economiei de piata, singura modalitate de a ne apara interesele economice, sociale, individual, mai ales la cei care au exploatatii mici, este sa se asocieze impotriva marilor procesatori precum si impotriva marilor achizitionatori de cereale. Cred ca in final, nu stiu cand anume, in coagularea celor care fac agricultura in comuna noastra, mai devreme sau mai tarziu tot se va-ntampla, pentru ca asocierea este singura care rezolva problemele legate de activitatea agricola”, a declarat pentru Ziarul de Mures, Ioan Palasan, producator agricol, posesor a 300 de hectare teren si 160 de bovine.

Modalitati de informare a producatorilor agricoli

Primaria comunei Saschiz, organizatoarea acestei sesiuni de dezbatei, vine in sprijinul producatorilor agricoli cu o baza de date care contine masurile active prin care pot fi accesate fondurile structurale. “Baza de date e disponibila in biblioteca comunala si la punctul de acces public la informatie, care face parte dintr-un proiect mai mare, “Economia bazata pe cunoastere”, prin care a fost implementata o retea electronica a comunitatii locale, datorita careia a fost modernizata primaria”, a declarat Florentina Calugar, inspector in cadrul primariei Saschiz.

Alin ZAHARIE

“Este benefica asocierea producatorilor agricoli, deoarece se pot obtine banii necesari pentru o dezvoltare normala si corecta. Sunt foarte multe probleme, dar de unul singur nu se pot rezolva aceste probleme, doar prin asociatii infiintate”, a declarat Covaciu Catalin, administratorul firmei Zabava Prod SRL.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close