Uncategorized

DGFP arată obrazul Tribunalului Neamț

Instanțele de la Tribunalul Neamț sunt acuzate de lipsă de obiectivism și părtinire a firmei lui Culiță Tărâță în dosarul de faliment al SC Agrozooviticola Seuca.

Acuzațiile vin din partea celui mai mare creditor al SC Agrozooviticola Seuca, DGFP Mureș, care riscă să piardă peste 100 de miliarde de lei, deoarece judecătorul sindic din Piatra Neamț dă întâietate firmei patronate de Culiță Tărâță la recuperarea datoriilor în detrimentul statului. în consecință, juriștii DGFP Mureș au făcut o cerere de strămutare a cauzei în cuprinsul căreia atrag atenția că interesele lui Culiță Tărâță sunt protejate în mod evident de judecătorul de la Piatra Neamț.

La un an și jumătate de la strămutarea la Piatra Neamț a dosarului de reorganizare și faliment al SC Agrozooviticola Seuca SA reprezentanții DGFP Mureș pun degetul pe rană și scriu negru pe alb ceea ce noi am spus de atâtea ori. În spatele obscurului Ilie Paraschiv, care a preluat Agrozooviticola în momentul privatizării, este nimeni altul decât baronul PSD Culiță Tărâță, care este asociat unic și la SC TC Compil Impex SRL Piatra Neamț. Cu firma lui Tărâță, imediat după privatizare, Agrozooviticola a încheiat trei contracte de parteneriat public-privat care au produs societății de la Seuca o pierdere de peste 38 de miliarde de lei. “Interesele comerciale ale asociatului unic (Culiță Tărâță – n.r.), fostul deputat parlamentar, în legătură cu societatea debitoare, se manifestă și prin implicarea acestuia în conducerea activității debitoarei, prin persoana interpusă Paraschiv Ilie, care a semnat contractul de privatizare, însă în realitate, proprietarul acțiunilor este dl. Culiță Tărâță”, se arată în cererea de strămutare a cauzei de la Piatra Neamț, ce va fi luată în dezbatere de Înalta Curte de Casație și Justiție la sfârșitul acestei săptămâni. Juriștii de la DGFP Mureș spun, de asemenea, că de la data strămutării la Piatra Neamț a cauzei, cu concursul judecătorului sindic Gabriela Baltag de la Tribunalul Neamț, activitatea SC Agrozooviticola Seuca a fost grav afectată. “De la data trimiterii cauzei la Tribunalul Neamț, respectiv din octombrie 2004, nu s-a făcut nici un pas semnificativ în desfășurarea procedurii Legii nr. 64/1995, fapt ce a avut urmări grave asupra activității debitoarei, care a ajuns în imposibilitatea de a-și continua activitatea productivă, recolta de struguri pe anul 2005 a fost distrusă integral, fiind compromisă și pe anii următori”, se arată în cererea de strămutare semnată și de directorul executiv al DGFP Mureș, Felicia Pop.

Judecătorii “îl ajută” pe Culiță Tărâță

Reprezentanții DGFP Mureș reclamă faptul că Tărâță beneficiază de simpatia judecătorului sindic de la Tribunalul Neamț – care, de la data primirii dosarului spre soluționare, încalcă legile și hotărârile creditorilor doar pentru a-l ajuta pe acesta să pună mâna pe Agrozooviticola Seuca. Concret, finanțiștii mureșeni care cer strămutarea cauzei pe raza unei alte curți de apel atrag atenția că, împotriva voinței creditorilor, instanța a schimbat abuziv lichidatorul judiciar și a admis propunerea noului lichidator (SC Management Reorganizare Lichidare SRL Iași – n.r.) ca creanța SC TC Compil Impex SRL Piatra Neamț să fie trecută la categoria de creanțe de procedură, dând astfel dreptul lui Tărâță să-și recupereze banii înaintea statului. Totodată, noul lichidator a recalculat creanțele și, fără să ia în calcul faptul că în urma contractelor de parteneriat public-privat, jumătate din pierderile suferite de Agrozooviticola Seuca, respectiv din cele 38 de miliarde de lei, trebuiau suportate de SC TC Compil Impex SRL, a stabilit că firma lui Tărâță are de recuperat nu mai puțin de 26 de miliarde de lei de la Agrozooviticola. Asta în timp ce lichidatorul care s-a ocupat anterior de dosar, SC Reconversie și Valorificare Active SRL Târgu-Mureș, stabilise creanța SC TC Compil Impex SRL la puțin peste 6 miliarde de lei. “Judecătorul sindic, depășindu-și atribuțiile legate de controlul legalității în care se desfășoară procedura, atribuindu-și calități de manager economic, de la sine putere, cu nerespectarea voinței majorității creditorilor, a hotărât închirierea terenurilor unei singure societăți, SC TC Compil Impex SRL Piatra Neamț, societate care de altfel este singura vinovată pentru ajungerea în insolvență de debitoarei”, mai spun finanțiștii mureșeni, potrivit cărora judecătorul sindic de la Piatra Neamț, Gabriela Baltag, a desconsiderat pe tot parcursul procesului voința creditorilor.

Precizăm că datoriile SC Agrozooviticola Seuca față de terți sunt de peste 150 de miliarde de lei, potrivit listei preliminare a primului lichidator, care spune că DGFP Mureș are de recuperat peste 100 de miliarde de lei, iar SC TC Compil Impex SRL Piatra Neamț doar 6,1 miliarde de lei. Printre creditorii SC Agrozooviticola Seuca se mai numără SC Bicapa SA, AVAS, Primăria Târnăveni, SC Electrica Transilvania SA, Apele Române și alții.

Cristian DAVID

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close