Uncategorized

Dor de Mitrea la Primăria Sighișoara

Consiliul Local Sighișoara a dezbătut, săptămâna trecută, 21 de probleme. De la aprobarea de PUD-uri pentru construirea de locuințe cu credit ipotecar, stabilirea prețurilor maximale în magazinele de tip “Economat” și aprobarea concesionării unor terenuri, aleșii locali au dezbătut cam tot ceea ce se învârte în jurul clădirii din inima Cetății. Nu au lipsit nici șicanele de tot felul.

Gâlceava înțelepților sighișoreni a început într-un calm desăvârșit și s-a încheiat asemenea unui uragan. În cele șase ore și jumătate de ședință, consilierii sighișoreni au trecut prin toate stările posibile. Dacă la început majoritatea erau pe punctul de a „o trage pe dreapta”, pe ultima sută de metri aleșii au declanșat un adevărat bâlci. Într-un cuvânt: s-a dormit, s-a bârfit și s-a vorbit la celular. În timp ce proiectele s-au votat ca atare: unele da, altele ba. Dar să le luăm pe rând!

ATT SA își face bagajele

Ședința a început cu prezentarea unui raport asupra activității primarului Dorin Dăneșan în anul 2004. Care raport, după cum și era de așteptat, a demarat în forță și s-a finalizat într-un mod onorabil, dar extrem de subțire. Să fie de vină ex-ministrul Transporturilor, Miron Mitrea, care și-a luat subit zborul după alegerile din noiembrie? No comment!

S-a trecut apoi la proiectul de hotârâre privind asigurarea unui nou sediu pentru SC Apă Termică Transport (ATT) SA. Acum, nu vrem să fim nici noi răi. Dar, după cum s-a prezentat votul consilierilor, Regia sighișorenilor este la un pas de a-și muta tot calabalâcul în stradă. Și asta din cauza faptului că sediul ATT SA se află pe lista clădirilor revendicate, deci cu proprietar cu acte în regulă. Iar ATT-ul a fost somat să părăsească imobilul până la sfârșitul lui februarie. Se pare că înstinctele aleșilor urbei au fost mânate, de această dată, de flama europenizării. Concluzia a fost unanimă: asocierea cu RA Aquaserv, atrage după sine reducerea activității la ATT SA. Prin urmare, ce să se mai zăbovească atât la spații? Proiectul s-a amânat pentru o ședință viitoare.

Care o fi ea!

Punctul privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru construirea de locuințe cu credit ipotecar în cartierul “Târnava ll” a trecut ca pe apă. În timp ce licitațiile pentru realizarea de construcții au fost adjudecate de către aceleași firme care s-au ocupat și de înălțarea “veșnicelor” ANL-uri: SC Consig și Contrascom Bența. Probabil consilierii nu au ținut cont de plângerile venite din partea populației deținătoare de chirii marca ANL. Un lucru rămâne, însă, cert: Contrascom Bența a fost prima firmă din România care a început să deruleze un program de construcții de locuințe prin credit ipotecar. Să trăiască! La mulți ani!

Discuții! Discuții!

Un alt punct prezent pe ordinea de zi care a mai pus în mișcare neuronii consilierimii prezente la ședință, a privit stabilirea prețurilor maximale pentru unele produse care urmează a se desface în luna martie în magazinul “Economat”. Aici, părerile au fost împărțite. Cel care a surprins cel mai bine ideea deschiderii unor astfel de “prăvălii” a fost consilierul PNL Adrian Gherca: “Toate magazinele de tip Economat s-au transformat în magazine de lux. Vreți să urmăm și noi exemplul lui Vanghelie?”, a conchis acesta. Dar cine să-l mai audă? In timp ce hotărârea… a trecut! Aprobarea proiectului “Centru de informare Europa – zona Sighișoara”, realizat de către Asociația SIRIUS în parteneriat cu Primăria Sighișoara și Universitatea “Petru Maior”, a fost readusă din nou în discuție. Asta după ce, data trecută, același proiect ne-a băgat serios în ceață. Mărul discoridiei l-a constituit solicitarea unui anume spațiu ultracentral, de către fundația în cauză. Care imobil, din câte se pare, a fost renovat și modernizat la standarde de Germania de către membrii Forumului Democrat al Germanilor din România. Diferența a constat în faptul că, de data aceasta, partenerii doar au solicitat acordarea unui imobil, fără să mai facă nominalizări aiurea. Astfel, proiectul a primit aviz favorabil și toată lumea a fost mulțumită!

Dăneșan suspină după palmierul lui Mitrea

Aprobarea concesionării unor terenuri a stârnit adevărate controverse. Iar asta din cauza faptului că, pe unul dintre aceste pământuri, se intenționează instalarea unei platforme de exploatare a gazului. În condițiile în care, în apropierea acestor “domenii” se află zeci de blocuri de locuințe. Paradoxal, în loc să fie bântuiți de gânduri sumbre, consilierii sighișoreni au fost interesați de aspectul estetic al problemei. “Cum se vor simți locatarii caselor, când nu vor zări pe geam decât fierării?”, au concluzionat aceștia. Iar de aici și până la depistarea unor soluții estetice de cosmetizare a peisajului, nu a mai fost decât un pas. “Eu zic să plantăm niște palmieri”, a conchis puțin ironic șirul discuțiilor, consilieriul PD Marius Mândăianu.

La final… deșteptarea!

Informarea privind solicitarea Fundației “Liga pentru Teatru” de colaborare cu Consiliul Local a fost un fiasco total. Consilierii s-au certat mai bine de o oră și într-un final nu au ajuns la nici o concluzie. Mare lucru nu a înțeles nici presa. Prin urmare ne abținem și noi de la orice fel de comentariu! Restul proiectelor prezente pe ordinea de zi au fost votate în unanimitate după crezul dar, mai ales interesul fiecăruia. Gata!

Din cugetările lor:

“E un pic de zonă verde în fața blocului și le-o tragem la ăia acolo” – Adrian Gherca, consilier PNL

“Dacă nu ne dezvoltăm puțin, vom muri” – Dorin Dăneșan, primarul Sighișoarei

“Dacă tot se va alege un nou secretar, putem știi și noi cine va câștiga concursul?” – Florin Mieluș Coman, consilier PD

“Imi plac artiștii dar nu pe fond etilic” – Stelian Larga, consilier PSD

Monica MÄ‚EREAN

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close