Uncategorized

Drepturile omului explicate în festivalul One World România

Cultura.inmures.ro, organizează la finalul acestei săptămâni, în zilele de 16 și 17 mai, la Teatru 74, din Cetatea Târgu Mureș, festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului “One World România”. Tematica ediției din acest este intitulată sugestiv “Gândește cu capul tău”. Festivalul e organizat de Institutul Ceh prin intermediul partenerului local Cultura.inmures.ro. Proiectul One World a fost inițiat de Vaclav Havel în 1999. În ultimii 10 ani, One World a devenit cel mai mare festival de acest fel din Europa și s-a extins în orașe ca Bruxelles, Madrid, New York sau Kiev. One World România s-a născut în 2008, după un an și jumătate de Documentary Mondays la Centrul Ceh.

“Parteneriatul cu Institutul Ceh a pornit în baza proiectelor probono pe care firma REEA, producătorul Cultura.inmures.ro, le-a realizat în ultimii ani. Cu alte cuvinte, REEA a realizat site-ul festivalului, site pe care îl și găzduiește. Este doar unul dintre multele proiecte la care firma noastră a participat material în interesul comunității” ne-a declarat Laurențiu Blaga, manager proiecte Cultura.inmures, și organizator al festivalului.

Implicarea în problemele sociale

Festivalul își propune să prezinte informații echilibrate și complexe despre problemele de încălcare a drepturilor omului, oferind astfel șansa unei mai bune înțelegeri a conexiunilor dintre politica externă și problemele sociale. Mai mult, festivalul își dorește să contribuie în acest mod la dezbaterea publică asupra rolului pe care cetățeanul român și România pot și ar trebui să-l aibă într-o lume interconectată global, în lumea în care trăim deja. În 2009, ONE WORLD ROMANIA se află sub auspiciile Ministrului Afacerilor Externe al Republicii Cehe, Karel Schwarzenberg, și ale Ministrului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național al României, Theodor Paleologu și sub patronajul lui Andrei Plesu și al lui Jacques Rupnik.

“Astfel de personalități nu pot decât sa dea greutate unui asemenea demers socio/cultural. Este vorba despre garantarea prin valoarea lor a unei acțiuni culturale de anvergură. Dacă vreți, prin implicarea lor în viața One World, se încetățenește seriozitatea și responsabilitatea celor care duc mai departe acest demers” a precizat Laurențiu Blaga.

Prezența producțiilor românești

În cadrul festivalului, la Teatru 74 vor avea loc șase proiecții de filme documentare. Astfel, sâmbătă, 16 mai, începând cu ora 17, vor fi prezentate producțiile “Burma VJ’, “Rene”, “Charging the Rhino”, respectiv “Testimony”, – “All White in Barking” “Apocalipsa după șoferi” în ziua de duminică.

“Principalul numitor comun al filmelor prezente în festival îl constituie însăși tematica, și anume, drepturile omului, cu întreaga problematică a acestora. Includerea în program a unor filme românești dovedește pe de o parte faptul că, producția cinematografică românească în toate formele ei este la un nivel corespunzător, pe de alta parte, denotă apartenența noastră ca spațiu cultural la trendurile timpurilor noastre” a menționat Laurențiu Blaga.

Alin ZAHARIE

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close