Uncategorized

Dumitru Moldovan: “Viitorul agriculturii muresene suna bine”

In aceasta perioada in care activitatea Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Mures este deosebit de intensa privind acordarea subventiilor catre producatorii agricoli, doctor inginer Dumitru Moldovan, director executiv adjunct, coordonator al domeniului productiei vegetale si animale din cadrul DADR Mures, a facut o prezentare asupra activitatii directiei, precum si a problemelor cu care se confrunta activitatea din domeniul agricol în judetul Mures

Reporter: Care este situatia agriculturii muresene in acest moment?

Dumitru Moldovan: Actiunea cea mai importanta care vizeaza agricultura la nivelul judetului Mures o reprezinta depunerea cererilor pentru subventii pe suprafata pe de o parte, pe de alta parte procesarea si acordarea subventiilor pe suprafata pentru anul 2007, aceasta fiind cea mai importanta actiune care va trebui finalizata pana la sfarsitul lunii iunie pentru ca altfel se pierd fondurile europene destinate agriculturii.

Rep.: Care sunt problemele cu care se confrunta Directia Agricola Mures?

D.M.: Principalele probleme sunt cele legate de aceasta parte de depunere a acestor subventii care se fac la APIA, din ceea ce cunosc eu problemele sunt aceleasi care au fost si anul trecut, din pacate inca mai sunt persoane care supradeclara suprafetele de teren care au fost declarate de cei care le lucreaza si asta da foarte mult de furca celor care trebuie sa dea subventii, pentru ca trebuie sa identifice de fapt cine are dreptul sa primeasca subventiile, sa verifice la fata locului daca s-au facut lucrarile agricole.

Rep.: Una din probleme o reprezinta lipsa de personal din cadrul DADR Mures…

D.M.: Intr-adevar exista un numar mic de angajati in momentul de fata, din fosta directie de agricultura s-au desprins mai multe institutii care au luat o parte din personalul nostru, si din pacate sunt foarte putini cei care mai vor sa lucreze in domeniu, pentru ca, ca si incepatori au salarii foarte mici, si isi gasesc alte oportunitati in alta parte.

Rep.: Majoritatea fondurilor europene au vizat domeniul agricol. Care este aceasta situatie raportata la nivelul judetului Mures ?

D.M.: De fapt, anul acesta este anul de gratie privind încasarea acestor subventii pentru agricultura, pentru ca anul acesta s-a dat drumul la fondurile pentru proiecte, pentru investitii in agricultura, cele doua masuri importante privind infintarea de ferme si pentru procesarea produselor agricole, precum si oferirea de subventii pe suprafata producatorilor agricoli pentru anul 2007, cererile au fost depuse anul trecut dar încasarea acestor fonduri se va face anul acesta.

Rep.: Exista divergente intre pozitia Ministerului Agriculturii si directiile agricole din teritoriu?

D.M.: Nu exista astfel de divergente, nu se poate vorbi de asa ceva, noi suntem de fapt reprezentantul ministerului in judet si trebuie sa facem aici politicile acestuia.

Rep.: Anumiti producatori agricoli s-au declarat nemultumiti de prevederi impuse de UE legate de interzicerea culturilor modificate genetic. Cum comentati?

D.M.: La nivelul Directiei Agricole Mures nu putem sa indreptam sau sa comentam aceste lucruri, pentru ca suntem o institutie care executam si punem in aplicare niste legi, aici ar trebui sa existe o discutie intre asociatiile de producatori pe domeniul respectiv, pentru cei care vor sa cultive soia modificata genetic si Ministerul Agriculturii. Deci, la acest nivel se pot purta discutii pentru a duce in favoarea producatorilor aceasta problema, pentru a se putea adapta o alta lege favorabila producatorilor agricoli.

Rep.: Cum suna viitorul pentru agricultura muresana?

D.M.: Luata in contextul general, trebuie sa fim optimisti, raportat cu ceea ce se intampla pe plan mondial va duce la niste preturi foarte bune pentru produsele agricole. Dupa cum se stie a crescut pretul la grau, la porumb, si conjunctura mondiala este ca productia agricola va avea o valoare ridicata, ceea ce pana mai anii trecuti nu se intampla. Depinde de noi cum ne organizam, depinde de fermieri cum pot sa acceseze fondurile acestea europene si acest lucru va aduce un suflu nou pentru dezvoltare sistemului agricol.

A consemnat Alin ZAHARIE

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close