Economicul isi muta cuibul
Nu mai putin de 1200 de elevi ai Colegiului Economic Transilvania din Târgu Mures vor fi gazduiti pe tot parcursul acestui an scolar de Grupul Scolar Constantin Brâncusi din Târgu Mures si Gimnaziul Romulus Guga din cartierul Tudor.
Desi initial era vorba ca o parte din economisti vor studia în salile Colegiului National Al. Papiu Ilarian, lucrarile de mansardare din cladirea papiistilor au împiedicat întreaga migratie.
Înca de la jumatatea verii, mai exact luna iunie, la Colegiul Economic Transilvania au fost demarate lucrari de consolidare si mansardare. Durata lucrarilor este de 12 luni asa ca pâna la sfârsitul anului scolar economistii se vor muta în cladirea Grupului scolar Constantin Brâncusi respectiv a Liceului cu Program Sportiv. “Vor fi ocupate un numar de 16 sali de clasa atât în cladirea Grupului Scolar Constantin Brâncusi cât si în cladirea LPS-ului. Clasele de la Economic au peste 20 de elevi fiecare. Era singura lor solutie si le întelegem situatia. Nu se stie niciodata când vom avea nevoie si noi la rândul nostru de o gazduire. Cel mai greu le va fi profesorilor dar vor avea parte de o scoala noua si bine pusa la punct când lucrarile se vor finaliza la Colegiul Economic”, a fost de parere Adriana Tibrea, director al Grupului Scolar Constantin Brâncusi. Directorul Colegiului Economic Transilvania ne-a explicat modul în care vor fi repartizati elevii. “Cursurile se vor tine dupamasa începând cu orele 14 pâna la orele 21. Pentru clasele de liceu IX-XI cursurile se vor tine la Gimnaziul Romulus Guga din cartierul Tudor. Pentru clasele de arta si meserii (SAM-urile) IX-XIII, cursurile se vor tine tot dupa-masa la Liceul cu Program Sportiv si Grupul scolar Constantin Brâncusi. Ne ramân clasele a XII-a de liceu care vor avea programul de dimineata în cladirea internatului Colegiului Economic”, a explicat Laszlo Simion. Potrivit acestuia, lucrarile de consolidare si mansardare a cladirii colegiului sunt realizate printr-un proiect de investitii a Bancii Mondiale. “Va fi ridicat un al treilea etaj cu 11 sali de clasa. În total vorbim de 1200 de elevi de liceu si SAM care pâna la terminarea lucrarilor vor studia în alta parte. Singura noastra preocupare este sa facem în asa fel încât elevii si parintii sa fie multumiti. Bineînteles ca pentru profesori va fi mai greu pentru ca se va lucra pe trei orare si vor trebui sa mearga dintr-un loc în altul. Tot ce facem este pentru elevii nostri”, a mai adaugat Laszlo Simion. Înitial era vorba ca economistii se vor muta în aceeasi cladire cu papiisti. Planul nu a mai fost pus în aplicare. Directorul Colegiului National Al. Papiu Ilarian ne-a spus si de ce. “Nu putem ceda sali de clasa decât dupa orele 15 sau 16 dupa-masa.
Avem si noi în plina desfasurare lucrari de mansardare si la subsol. La finalizarea lucrarilor vom avea 16 sali de clasa în plus care vor consta în cabinete de franceza, engleza, germana sau altele”, a motivat Simion Bui. Colegiul Economic Transilvania nu este singurul liceu care are parte de lucrari de consolidare sau mansardare. Liceul cu Program Sportiv va avea o noua sala de atletism si 16 sali de clasa noi. “Trebuie sa eliberam pentru cei de la Colegiul Economic noua sali de clasa din cele 13 pe care le avem, începând cu orele 13 în fiecare zi. Trebuie sa ne ajutam unii pe altii pentru ca si noi putem ajunge în aceeasi situatie mai ales ca se va începe o constructie pe strada Mihai Eminescu la scoala Generala I-VIII în aceasta toamna. Durata de terminare a lucrarilor este de doi ani. Asteptam sa vedem cine va câstiga licitatia de 2 milioane de Euro, bani primiti de la Guvern. Asadar, proiectul presupune o sala de atletism cu sector de sarituri cu prajina, o aripa de 16 sali de clasa si înca un etaj deasupra celui existent în care va încapea tot liceul”, ne-a spus Fazakas Arpad, directorul Liceului cu Program Sportiv din Târgu Mures.
Amalia MATEI