Eveniment

Educaţia, mai aproape de romii din Petelea

6 locatie centruCopiii şi tinerii aflaţi in situaţii de risc din localitatea Petelea au parte de un nou proiect menit să reducă  inegalităţile  naţionale şi să promoveze  incluziunea socială. Mai exact este vorba de un centru educaţional  care îşi propune să  contribuie la imbunatăţirea situaţiei copiilor şi tinerilor aflaţi în situaţii de risc, (cu atenţie specială acordată celor de etnie romă) prin implicarea mai activă în evoluţia lor, a părinţilor, a furnizorilor de servicii, a comunitaţii in general, precum şi iniţierea unor măsuri inovative in domeniul incluziunii sociale. Proiectul a fost lansat joi, 5 februarie la sediul Primăriei Petelea, în prezenţa echipei de implementare a proiectului, respectiv a beneficiarilor viitorului centru.

„Lansăm un proiect care are în vedere un centru educaţional, câştigat în anul 2014 pentru un număr de 74 de copii, 84 de tineri şi 120 de părinţi. În principal este vorba de copii de rromi care vor avea activităţi după programul de şcoală, pregătiţi în acest centru. El în prima fază se va reabilita şi moderniza cu mobilier nou, care va  asigura şi o masăsă pe zi. Proiectul este finanţat în procent de 85 % pe fonduri europene, restul fiind contribuţia Guvernului României. Sperăm ca prin acest program derulat pe o perioadă de 5 ani să îmbunătăţim educaţia tinerilor de etnie rromă din Petelea, timp în care aceşti copii vor beneficia de o educaţie aparte, îndrumaţi de profesori şi educatori pentru materiile care se vor preda”, a precizat Pompei Sorin Pădurean, primarul comunei Petelea.

Reabilitarea spaţiului şi dotarea cu mobilier şi aparatură

Copiii şi tinerii aflaţi in situaţii de risc din localitatea Petelea au parte de un nou proiect menit să reducă  inegalităţile  naţionale şi să promoveze  incluziunea socială. Mai exact este vorba de un centru educaţional  care îşi propune să  contribuie la imbunatăţirea situaţiei copiilor şi tinerilor aflaţi în situaţii de risc, (cu atenţie specială acordată celor de etnie romă) prin implicarea mai activă în evoluţia lor, a părinţilor, a furnizorilor de servicii, a comunitaţii in general, precum şi iniţierea unor măsuri inovative in domeniul incluziunii sociale. Proiectul a fost lansat joi, 5 februarie la sediul Primăriei Petelea, în prezenţa echipei de implementare a proiectului, respectiv a beneficiarilor viitorului centru.

„Lansăm un proiect care are în vedere un centru educaţional, câştigat în anul 2014 pentru un număr de 74 de copii, 84 de tineri şi 120 de părinţi. În principal este vorba de copii de rromi care vor avea activităţi după programul de şcoală, pregătiţi în acest centru. El în prima fază se va reabilita şi moderniza cu mobilier nou, care va  asigura şi o masăsă pe zi. Proiectul este finanţat în procent de 85 % pe fonduri europene, restul fiind contribuţia Guvernului României. Sperăm ca prin acest program derulat pe o perioadă de 5 ani să îmbunătăţim educaţia tinerilor de etnie rromă din Petelea, timp în care aceşti copii vor beneficia de o educaţie aparte, îndrumaţi de profesori şi educatori pentru materiile care se vor preda”, a precizat Pompei Sorin Pădurean, primarul comunei Petelea.

Reabilitarea spaţiului şi dotarea cu mobilier şi aparatură

Potrivit coordonatorului proiectului, Lucia Bita activitӑţile finanţate în cadrul programului vor contribui la reducerea diferenţelor economice şi sociale care separӑ aceste grupuri vulnerabile de restul societӑţii. Valoarea totala a proiectului şi contractului este de 714,338 lei, 85 % prin  Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European(SEE) şi 15 %  de la Guvernul României. Locaţia viitorului  centru va fi  vis a vis de şcoală, în clădirea unui  fost magazin mixt cu un spaţiu de 140 mp, cu subsol, care de asemenea va fi renovat. Finalizarea acestuia este prevăzută pentru luna septembrie a acestui an.

“Prezentul proiect îşi propune să crească rata de participare a tinerilor rromi la şcoală, îmbunătăţirea perormanţelor la 35 de elevi din  clasele primare şi 40 de elevi de la clasele gimnaziale prin activităţi  extraşcolare, respectiv sprijin în rezolvarea temelor de acasă, meditaţii, consiliere psihologică, logopedie, tehnici de autocunoaştere, odihnă activă prin jocuri şi concursuri, programe de educaţie ecologică, inclusiv vizite la muzee şi obiective turistice. Proiectul mai are în vedere îmbunătăţirea abilităţilor de viaţă şi socio-profesionale pentru un număr de 84 de tineri rromi aflaţi în situaţii de risc , precum şi un sprijin pentru 120 de părinţi rromi în procesul de educare a copiilor lor printr-un program de insturire şi consiliere psihologică privind importanţa şi beneficiile educaţiei.  Primul pas este reabilitarea şi dotarea spaţiului în care va funcţiona acest centru, apoi selectarea elevilor, tinerilor şi a părinţilor  pentru educarea acestora. Ulterior se vor achiziţiona calculatoare, laptopuri, televizor, videoproiector. Va exista şi un atelier de meşteşug tradiţional, un teatru de umbre, un atelier de pictură şi fotografie  şi un club de aeromodele. La acest centru vor fi doi învăţători şi trei profesori, un asistent social, un pshilolog şcolar  şi un instructor de aeromodele. Să sperăm că vom reuşi să integrăm aceşti tineri şi părinţii lor şi să putem să promovăm participarea lor la şcoală într-un număr cât mai mare, astfel ca ei să nu renunţe la şcoală”, a precizat Lucia Bita.

Importanţa de a merge la şcoală

Importanţa priectului a fost subliniată şi de Carmen Danciu, directoarea Şcolii Gimnaziale Petelea, în special în ce priveşte educarea  tinerilor. “Estre lăudabil că s-a iniţiat acest proiect, deoarece durata acestuia este una mare. Noi la şcoală am mai beneficiat de proiecte cu activităţi after-school, dar pe perioade mai scurte de 6-8 luni. Sprijinul cadrelor didactice a fost întotdeauina unul ridicat deoarece am încercat să sprijinim aceşti copii, dar fără o masă, fără un cadru adecvat de desfăşurare este foarte greu. Iar acest proiect aduce şi această masă, de care vor beneficia copii. Pot să mănânce într-un cadru adecvat, plus că îşi fac temele pentru acasă  la care se adaugă alte activităţi educaţionale care le pot dezvolta foate mult intelectul. Aceste activităţi îi pot îndrepta pe aceşti copii şi pentru viitoare meserii, pe care sperăm să le facă. Cel mai important este ca, comunitatea să constientizeze  importanţa de a merge la şcoală după aceste activităţi din cadrul centrului. 5 ani este o perioadă în care se pot obţine rezultate cu aceşti tineri, şi într-adevăr să se fixeze ceva”, a precizat Carmen Danciu.

Sprijin din partea consilierilor locali

Laude peoiectului au venit şi din partea consilierilor locali, care au promis sprijin în buna derulare a viitorului centru educaţional. “Sprijinul consilierilor pentru acest proiect este unul total ţinând cont de faptul că într-adevăr este necesar ca, comunitatea noastră să fie sprijinită din punct de vedere al cadrului legal, al pregătirii în cadrul unui compartiment de specialitate cum este  şcoală.  Ne gândim că aceşti copii, inclusiv părinţii lor care vor fi angrenaţi în acest proiect să ducă la bun sfărşit acest proiect la care ne-am gândit, astfel ca această categorie să fie mai aproape de comunitate şi să ofere un sprijin pentru dezvoltarea comunei”, a spus Octavian Oprea, consilier local PSD.

“Educaţia este o îmbrăcăminte”

Implicarea în actul  educaţional  al tinerilor de etmie rromă a fost sublinmiată şi de Maria Poţo, consilier local, învăţătoare la Şcoala Gimnazială Petelea, care se va implica în actul de educare a copiilor, tinerilor şi părinţilor din cadrul centrului. “Va fi o implicare 100 %,  atât din partea copiilor cât şi a părinţilor.  Eu fiind cadru didactic în comună de 14 ani,  îi cunosc, îi sprijin în multe activităţi educative şi de reconversie profesională, atât pe părinţi  cât şi pe copii, care au terminat 8 clase şi au mers mai departe la profesională. Implicare va fi deoarece ei sunt conştienţi că este un ajutor pentru ei în primul rând. Este o mare nevoie de asemenea proiecte pentru comunitatea noastră  pentru că situaţia socială şi financiară  în comună este una mai grea. Acest proiect oferă atât un sprijin educativ cât şi un ajutor de hrană. Educaţia trebuie să primeze, de 14 ani asta încerc să le spun. Pot spune că am unele reuşite în care elevii au dat semnale că au nevoie de educaţie. Educaţia este o îmbrăcăminte, pe care o îmbraci indiferent de împrejurări”, a precizat  Maria Poţo, învăţătoare.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close