Sanatate

Florin Buicu, despre proiectul ”UMF 70”

florin-buicu-660x428-660x428Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș împlinește, anul acesta, 70 de ani de prestigiu, profesionalism și performanță, eveniment ce va fi sărbătorit în cadrul unui proiect denumit ”UMF 70”, ce se va derula pe parcursul întregului an prin manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale, conferinţe, congrese medicale, organizarea de studii şi multe alte activităţi.

JCCM și activități extracuriculare

Proiectul a debutat la început de an prin lansarea revistei medicale ” The Journal of Critical Care Medicine”, o revistă științifică internațională care își propune publicarea de articole științifice de înaltă calitate din sfera medicinii bolnavului critic, reunind un spectru larg de discipline și domenii terapeutice. Totodată, au avut loc activități extracuriculare menite să sporească șansele absolvenților de liceu de a deveni studenți ai UMF Târgu Mureș.

”În ultimii ani, crearea unui sistem de liberă comunicare şi o deschidere către circulaţia informaţiilor profesionale pe platforme online, angajarea în teme şi programe de cercetare prin schimburi de experienţă, de perfecţionare, prin promovarea unor programe adecvate privind pregătirea specialiştilor în domeniul medical şi farmaceutic, stabilirea de relaţii de colaborare cu universităţi similare din alte ţări în privinţa cercetării ştiinţifice, a dus la perfecţionarea continuă a studenţilor la farmacie şi a tinerilor medici” a declarat deputatul PSD, dr. Florin Buicu în ședința de lucru în plenul Camerei Deputaților, din data de 3 februarie, București.

2700 de medici în Iordania

Deputatul Florin Buicu a mai precizat că, studenţii străini au dus mai departe în ţările natale profesia dobândită în cadrul UMF Târgu Mureș, dând exemplul Iordaniei, o ţară unde aproximativ 2.700 de medici sunt absolvenţi ai universităţilor din România.  În acest parteneriat româno-iordanian, de 5 ani de zile se organizează un congres de către medici, care vorbesc româneşte foarte bine şi promovează valorile ţării noastre necontenit.

Membru al familiei regale din Iordania

În spiritul programului ”UMF70”, următorul congres româno-iordanian se va desfăşura în România, în Târgu Mureş, cu confirmarea participării unui membru al familiei regale din Iordania.  Conexă acţiunii este şi  aniversarea a  50 de ani de la iniţierea relaţiilor diplomatice dintre România şi Iordania. Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş este în elita şcolilor româneşti de medicină şi farmacie cu reale performanţele în cercetarea românească şi internaţională, prin existenţa unor cadre didactice recunoscute la nivel naţional, bucurându-se de o activitate publicistică şi editorială impresionantă. ”Formarea medicală este o formă de învăţământ continuă şi, din poziţiile politice pe care le ocupăm,  va trebui să ţinem totdeauna cont de acest lucru şi să formăm un cadru legislativ prin care să creăm condiţii studenţilor să îşi pună profesionalismul în slujba românilor. Este bine să-i păstrăm pe oamenii care au dobândit prin practica profesională în spitale, în unităţi sanitare, cunoştinţe care pot să folosească şi generaţiilor următoare şi să păstrăm tradiţiile şi valorile medicinei româneşti. Este nevoie în toate domeniile de activitate de expertiză, cunoaştere, experienţă profesională. La început de sesiune parlamentară îmi exprim încrederea de a colabora în continuare, indiferent de culoarea politică, la adoptarea şi la iniţierea a cât mai multe acte normative care să aducă reale beneficii în toate domeniile” a precizat în încheiere deputatul Florin Buicu.

Timpul închis în capsulă

Luna martie va aduce o altă serie de activități ce vor stârni curiozitatea și interesul participanților în cadrul ”UMF 70”, plantarea a 70 de stejari în curtea UMF ca simbol al trăiniciei și durabilității Universității, realizarea unei capsule a timpului închise ermetic, care va conține obiecte din instrumentarul obișnuit al medicului anului 2014, urmând a fi deschisă la centenarul UMF, peste 30 de ani și Congresul studenților maghiari TDK.

Amalia VASILESCU

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close