Sport

Doina Baciu, cel mai mare nume al popicelor din România

doina baciu

De câţiva ani sportul mureşean a obţinut rezultate la cel mai înalt nivel doar în sporturi mai puţin populare şi titlul de cel mai bun sportiv al judeţului i-a fost atribuit cu o singură excepţie unor practicanţi de discipline neolimpice.

Excepţia a făcut-o la sfârşitul anului 2013 Viorel Bubău, care practică ”de o viaţă” hipismul şi îşi doreşte o ultimă calificare la Jocurile Olimpice de anul viitor, la Rio de Janiero. Anii precedenţi şi ultimul au revenit practicanţilor artelor marţiale, care reuşesc an de an să obţină titluri mondiale. Un alt motiv pentru lipsa sportivilor ”olimpici” din această ierarhie este faptul că de la un anumit nivel aceştia pleacă la cluburi cu posibilităţi mai mari, în ţară sau în străinătate. La fel ca şi în cazul hipismului, o altă ramură foarte longevivă este sportul popicelor.

Reprezentanţii judeţului Mureş care practică această disciplină au adus României numeroase medalii în competiţiile mondiale, lucru care poate să-l constate orice vizitator al Complexului Weekend din Târgu-Mureş, la intrarea căruia sunt trecute numele campionilor mondiali de la toate ramurile sportive.

O viaţă dedicată aceleiaşi ramuri

Evident, dacă vorbim despre longevitate, şi în această ramură putem găsi performeri care o practică ”de o viaţă”. Dintre acestea se remarcă Doina Victoriţa Baciu, care va împlini în 23 august 58 de ani este încă activă la echipa Electromureş Romgaz Târgu-Mureş. Este fără îndoială cea mai titrată sportivă din această disciplină din România, deşi a pierdut demult şirul titlurilor obţinute la nivel naţional sau mondial. Nu din cauza vârstei, ci a numărului acestora. Doina are deja peste 30 de titluri naţionale şi acum a reluat pregătirile cu echipa să recâştige titlul cedat în vara anului trecut în faţa marii rivale Conpet Petrolul Ploieşti.

Ultima ”ispravă” internaţională este câştigarea Cupei Europei, reuşită în toamna anului trecut cu echipa în Croaţia, la Varazdin, performanţă care a adus echipei titlul de cea mai bună echipă mureşeană de club în 2014. Longevitatea sa se datorează în special dragostei sale pentru disciplina pe care o practică de la vârsta junioratului, mai exact de la 15 ani şi acest fapt face ca echipa să aibă în componenţă jucătoare cu câteva decenii mai tinere, care sunt povăţuite la nevoie în orice privinţă de “veterana” echipei.

”Lipsa banilor ne-a unit mai mult”

Deşi practicarea popicelor este considerată mai degrabă un hobby în zilele noastre, Doina nu vrea să renunţe la sportul pe care îl practică din anul 1972, căruia şi-a dedicat întreaga viaţă. ”Nu-mi mai pun mari speranţe pentru rezultatele sportive viitoare, sau iluzii pentru realizări deosebite. Voi juca în continuare, deoarece joc din plăcere, atâta cât va fi nevoie de mine, cât timp mai pot ajuta echipa şi îmi va permite sănătatea”, s-a destăinuit marea campioană.

Deoarece criza a lovit inevitabil şi această ramură, în ultimele sezoane majoritatea jucătoarelor au fost nevoite să se orienteze pentru a găsi mijloacele necesare traiului şi s-au angajat unde au reuşit. ”De angajat m-aş angaja, îmi place să muncesc, dar la vârsta mea nu mai am unde, toată lumea caută fete tinere. Pe de altă parte, la club atmosfera este mult mai bună de când nu mai sunt bani ca înainte. Banii aduc doar ură şi dezbinare, acum este mai multă înţelegere şi respect. De când a revenit şi sora mea din Franţa, mă simt şi mai bine, am pe cineva apropiat lângă mine, totul merge foarte bine şi atmosfera la club este una ca în familie”, a mai spus Doina Baciu.

 

 

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close