Uncategorized

Elevii abandoneaza Scolile de Arte si Meserii

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Scolar Judetean Mures, 5.431 de elevi mureseni au absolvit clasa a VIII-a in anul scolar 2007/2008, urmand sa fie distribuiti computerizat pe unul dintre cele 5.871 de locuri oferite lor de Ministerul Educatiei si Cercetarii la licee si scoli de arte si meserii. Cea mai mare cautare o au si in acest an liceele, multi elevi ferindu-se de scolile de arte si meserii, acceptand sa le urmeze doar in cazul in care media obtinuta la tezele unice nu le permite sa urmeze cursurile liceale.

In Targu-Mures exista zece scoli de arte si meserii, care ofera elevilor o gama larga de profile, cum ar fi mecanic, electric, agricol, comert, industrie, constructii si lucrari publice. Cu toate ca profilurile le-ar putea oferi sansa unui loc de munca, multi elevi decid sa abandoneze cursurile acestor scoli de arta si meserii. “In ultimii trei ani am avut probleme destul de multe legate de abandonul scolar. Cauzele ar fi lipsa conditiilor materiale, a banilor care sa le asigure elevilor transportul din localitatea de domiciliu si pana la scoala. De asemenea, multi dintre elevii care fac naveta nu au nici bani de internat. Apoi exista un mare dezinteres fata de scoala manifestat de unii elevi si de familiile acestora. De asemenea, am avut cazuri de elevi care au abandonat scoala pentru a-si urma parintii in strainatate”, a declarat pentru Ziarul de Mures, profesoara Adela Ciulea, directoarea Grupului Scolar “Ion Vlasiu” din Targu-Mures. Conducerea Grupului Scolar “Ion Vlasiu” incearca sa-i convinga pe elevi sa nu abandoneze scoala, sustinandu-i financiar. “Scoala incearca sa sustina 4-5 elevi ce au conditii precare prin burse din veniturile scolii, oferindu-le masa si cazare gratuita. Incercam de asemenea sa determinam familiile acestora sa mentina copii la scoala”, a mai afirmat profesoara Adela Ciulea. In anul scolar 2007/2008 la Grupul Scolar “Ion Vlasiu” din Targu-Mures au abandonat scoala un numar de trei elevi de la liceu si sapte de la scoala de arte si meserii.

Conditiile materiale precare sunt motivele abandonului scolar si la Grupul Scolar “Gheorghe Sincai” din Targu-Mures, cu toate ca aici rata abandonului este mai mica. “Cazurile de abandon scolar in unitatea noastra de invatamant sunt izolate. Din trei clase cu 28 de elevi am avut patru elevi care au abandonat scoala. Trei dintre ei au fost inscrisi dar n-au venit deloc iar al patrulea era navetist si nu avea posibilitati materiale. Am avut un caz de abandon scolar si la liceu, unde o eleva din clasa a XI-a a abandonat scoala pentru a putea lucra”, a declarat pentru Ziarul de Mures, Rauca Antoaneta, directoare adjuncta a Grupului Scolar “Gheorghe Sincai” din Targu-Mures.

Claudia SAS

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close