Sanatate

Elita cardiologiei din Europa Centrală şi de Est, la CardioNET 2015

articol cardiologieSpecialişti din şapte ţări europene, respectiv România, Ungaria, Elveţia, Austria, Cehia, Marea Britanie şi Olanda, vor participa, în perioada 6-11 iulie, la Târgu-Mureş, la cea de a XV-a ediţie a Conferinţei de Cardiologie cu Participare Internaţională CardioNET. Evenimentul este organizat sub egida Societăţii Române de Cardiologie, Societăţii Maghiare de Cardiologie şi a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu-Mureş şi va avea loc în Amfiteatrul I din incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş.

Eveniment de referinţă pentru Europa Centrală şi de Est

Preşedintele conferinţei, prof. dr. habil. Benedek Imre, a declarat joi, 2 iulie, cu ocazia unei conferinţe de presă, că evenimentul va reuni profesionişti renumiţi atât din ţară cât şi din străinătate. „Am dorit ca în decursul anilor să fim o punte între cele două societăţi naţionale (Societatea Română de Cardiologie şi Societatea Maghiară de Cardiologie – n.r.) şi am reuşit, aşa se zice. De asemenea, profesorul Mircea Cinteză care va fi prezent şi care a fost ministrul Sănătăţii şi preşedinte al Colegiului Medicilor din România, a afirmat că această conferinţă este unul dintre cele mai reuşite şi serioase congrese din Europa Centrală şi de Est”, a precizat prof. dr. habil. Benedek Imre. „Congresul vorbeşte despre achiziţiile, diagnosticele imagistice cu care noi, Clinica, suntem dotaţi, dar nu numai dotaţi, ci la nivelul naţional şi internaţional suntem recunoscuţi în activitatea de imagistică, diagnostică în domeniul cardiovascular şi în toate procedurile intervenţionale şi tratament care se adresează bolnavilor cardiovasculari, mai puţin chirurgie cardiovasculară”, a adăugat preşedintele conferinţei.

24 de comunicări interdiscipinare

Un segment important al conferinţei va fi dedicat comunicării interdisciplinare, la care îşi vor aduce aportul profesionişti de la 24 de clinici din centrul universitar UMF Târgu-Mureş. „Secţiunea de interdisciplinaritate în cardiologie este una dintre principalele atracţii ale acestei ediţii a congresului nostru. Este o secţiune care îşi propune să prezinte boala cardiovasculară în interrelaţie cu diferite alte patologii, pentru că boala cardiovasculară o regăsim aproape în toată sfera patologiilor medicale. Am reuşit să conglomerăm în această secţiune de interdisciplinaritate 24 de conferinţe susţinute de lideri din universitatea noastră, din centrul nostru universitar, care vor prezenta aspectele actuale ale patologiilor respective în interrelaţie cu boala cardiovasculară, pe specialităţi, endocrinologice, chirurgicale, gastroenterologice. Practic, în orice patologie din sfera medicală regăsim şi boala cardiovasculară şi cred că este un moment care trebuie remarcat faptul că 24 de lideri de opinie din centrul nostru universitar vor sta la aceeaşi masă, în aceeaşi sală de congrese şi vor prezenta o experienţă care se doreşte în spiritul colaborării academice. Este un lucru de care suntem foarte mândri. Cred că nu există domeniu clinic care să nu se regăsească în această secţiune de interdisciplinaritate, ceea ce arată că spiritul de colaborare trebuie să primeze într-un mediu academic”, a menţionat prof. dr. habil. Benedek Theodora, expert evaluator şi raportor al Comisiei Europene, totodată copreşedinte al conferinţei alături de dr. Gabriel Tatu Chiţoiu – preşedintele Societăţii Române de cardiologie şi prof. dr. habil. Kiss Róbert Gábor, preşedintele Societăţii Maghiare de Cardiologie.

CASETA 1 Nume importante ale cardiologiei româneşti

Legătura cu invitaţii care vor participa din partea Societăţii Române de Cardiologie a fost asigurată de şef lucr. Monica Chiţu, care a trecut în revistă câteva din numele care şi-au confirmat prezenţa la manifestare. „Avem plăcerea de a avea printre noi reprezentanţi de seamă din celelalte centre principale în cardiologia intervenţională. Va fi prezent preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, profesorul Tatu Chiţoiu, şi împreună cu domnia sa vor veni de la Bucureşti profesorul Mircea Cinteză, respectiv doamna profesor Maria Dorobanţu, domnul profesor Şerban Bălănescu şi doamna Daniela Bartoş, nume de seamă în cardiologia românească. De asemenea, vom avea invitaţi din Cluj, profesorul Iancu, respectiv din Iaşi, care ne vor împărtăţi experianţa domniilor lor în ceea ce priveşte variate teme abordate în cadrul conferinţei, participarea colegilor din alte centre fiind o tradiţie deja pentru această manifestare”, a afirmat şef lucr. Monica Chiţu.

Delegaţia numeroasă din Ungaria

Detalii despre invitaţii care vor reprezenta Societatea Maghiară de Cardiologie au fost furnizate de şef lucr. Kovacs Istvan. „Societatea Maghiară de Cardiologie vine cu o delegaţie foarte mare şi practic în fiecare sesiune a conferinţei va avea cel puţin câte un reprezentant. Vor veni profesionişti care sunt recunoscuţi şi care au un rol important în Societatea Europeană de Cardiologie, ei vor fi conduşi de preşedintele Societăţii Maghiare de Cardiologie, Kiss Róbert Gábor. Aş dori să mai menţionez că practic toate centrele universitare din Ungaria, mă refer la cele patru centre mari, Pecs, Szeged, Debrecen şi Budapesta, prin aceşti profesionişti în domeniul bolilor cardiovasculare vor fi prezenţi”, a subliniat şef lucr. Kovacs Istvan.

Network între profesionişti

În cadrul conferinţei va avea loc şi un network între profesioniştii care gestionează registre de infarct miocardic. „Vor vorbi profesionişti din Ungaria, România şi noi şi poate nu e de omis că sutem o regiune unde am pus în practică şi pe această practică s-a creat Programul Naţional de Asistare a Bolnavului cu Infarct Miocardic. Aceste rezultate au fost publicate în cele mai renumite reviste de specialitate”, a punctat prof. dr. habil. Benedek Imre.

Demonstraţie cu un „aparat SF”

Un alt punct de interes al conferinţei va consta într-o demonstraţie cu cel mai modern aparat din lume pentru tratarea aritmiilor, pe care Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş l-a primit în comodat pe o perioadă de trei ani. „Atunci când există o tulburare a ritmului cardiac, inima bate prea repede, aceasta se produce în cazul unor anumitor patologii din cauza unor circuite electrice în plus – poate sună un pic SF – care au loc în inimă. Prin acest aparat se realizează o reconstrucţie tridimensională şi o navigare în inimă ghidată pe bază de imagistică şi electrică tridimensională, astfel încât acele circuite care sunt în plus să poată fi tăiate, iar aritmia să nu se mai producă. Astfel se înlocuieşte un tratament medicamentos de 20-40 de ani, pe care altfel pacientul i-ar avea în faţă, cu acest tratament radical, curativ, tăindu-se circuitul prin care are loc – nu se mai produce aritmia şi nu mai e nevoie ca bolnavul să mai ia medicamente”, a explicat prof. dr. habil. Benedek Theodora.

Tot în cadrul conferinţei va fi lansată şi o revistă medicală despre care organizatorii au afirmat că intenţionează ca în scurt timp să devină o publicaţie cu factor de impact.

„Interdisciplinaritate în cardiologie”

Miercuri, 8 iulie, orele 9.30 – 13.00

Prof. dr. habil. Theodora Benedek – „Nano-imagistica plăcilor coronariene”

Prof. Endre Zima – „Hipotermia în terapia intensivă cardiacă”

Conf. Amalia Făgărăşan – „Cardiologie pediatrică”

Conf. Claudiu Mărginean – „Screening-ul malformaţiilor cardiace fetale”

Prof. Simona Gurzu – „Anatomopatologul şi cardiologia intervenţională”

Prof. Ovidiu Cotoi – „Cercetare fundamentală în cardiologie”

Şef lucr. Brânduşa Ţilea – „Endocardita infecţioasă”

Prof. Simona Băţagă – „Gastroenterologie şi cardiologie”

Conf. Ligia Bancu – „Hemoragii digestive la cardiaci”

Conf. Călin Molnar – „Chirurgia variceală în hipertensiunea portală”

Şef lucr. Călin Chibelean – „Tumori renale şi sistemul cardiovascular”

Conf. Szabolcs Szatmári – „Stroke”

Şef lucr. Lia Yero Eremie – „Boala parodontală – marker de risc cardiovascular”

Joi, 9 iulie, orele 15.00 – 18.00

Conf. Ionela Paşcanu – „Osteoporoza şi boala cardiacă”

Şef lucr. Eliza Cinteză – „Factorii de risc cardiovascular la copil”

Prof. Lucian Puşcaşiu – „Riscul cardiovascular şi tratamentul hormonal”

Prof. Claudia Bănescu – „Genetica şi bolile cardiovasculare”

Conf. Florin Buicu – Boala cardiovasculară – o problemă de sănătate publică”

Şef lucr. Mirela Gliga – „Sindromul cardiorenal”

Şef lucr. Lázár Benedek Erzsébet – „Terapia cu celule stem în cardiologie”

Şef lucr. Corina Ureche – „Alergiile la bolnavii cardiaci”

Conf. Vladimir Bacârea – „Statistica în bolile cardiovasculare”

Şef lucr. Simona Cernea – „Diabetul şi boala cardiovasculară”

Şef lucr. Luminiţa Lazăr – „Parodentoză şi boala cardiovasculară”

 

„Cum să accesăm şi să implementăm un grand european”

Joi, 9 iulie, orele 13.00 – 14.00

Prof. dr. habil. Theodora Benedek – expert evaluator şi raportor al Comisiei Europene

Prof. Gyöngyösi Mariann – Universitatea din Viena

Conf. Florin Buicu – preşedintele Comisiei de Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor

Şef lucr. Oláh Peter – şef Departament proiecte europene al UMF Târgu-Mureş

 

„Cum să publicăm o lucrare ştinţifică”

Joi, 9 iulie, orele 13.00 – 14.00

Prof. dr. habil. Theodora Benedek – managing editor AMM, JCCM şi JCE

Prof. Gyöngyösi Mariann – Universitatea din Viena

Prof. Simona Gurzu – UMF Târgu-Mureş

Prof. Vladimir Bacârea – şeful Disciplinei de Metodologia Cercetării, UMF Târgu-Mureş

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close