Uncategorized

Energomur ne baga-n lighean

Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din târg. Expresia este valabila pentru maimarii de la Energomur care si-au facut socotelile, au batut palma între ei si le-au trântit pe masa alora de la Consiliul Local un proiect baban de majorare a gigacaloriei, mai pe înteles a caldurii de la iarna. Doar ca socoteala nu le-a iesit. Înca.

Se pare ca matematica expertilor de la Energomur nu coincide cu matematica reala data de cifrele proaste, adica suma de bani din buzunarul târgumureseanului. Mai pe scurt, cei din CL, care vegheaza (nu râdeti tare, chiar se agita…) la binele populatiei, le-au dat cu tefla în nas celor de la Energomur. si le-au cerut alte calcule, dupa ce s-au facut cinci variante, cu cinci procente de majorare diferite. Dar, ne asigura stimabilii de la Energomur, nu vom mai plati 193 lei gigacaloria cât este în prezent, nici 327 lei cât este pretul de productie, dar pâna în 300 lei tot o sa scoatem din buzunare. Daca o sa avem. Daca nu, vin si ne taie apa si caldura. Ca o sa aiba voie. Nu degeaba s-a inventat conventia, o chestie desteapta, pe care daca o semnati (adica… obligatoriu o s-o semnati daca vreti sa ramâneti în sistemul centralizat la iarna), puteti ajunge în situatia în care Energomur va va vizita ca sa va ia masina de spalat, tuns, gatit, în contul datoriei. Nu mai dau astia încalzire fara sa se asigure ca omu sigur plateste.

Iarna pe sulita
Da sa revenim la marele proiect despre care si viceprimarul Csegzi Sandor spunea ca va fi tare bine analizat într-o sedinta extraordinara de CL. si mai spunea sa nu fim suparati, ca de scumpit tot se va scumpi. Cica trebuie sa îti pui capul la contributie sa vezi cum poti sa  jupoi mai elegant pielea de pe târgumuresean. Daca facem o analiza mai clara, reiese asa: Energomurul ramâne de la toamna cu doar 26 de centrale termice în sistem, în Zona Unitara de Termie, cu 17.000 de apartamente, sau poate mai putine, ca multi au batut palma cu firmele ce comercializeaza si monteaza centrale de apartament, Consiliul Local nu prea are de unde da prea multa subventie, iar Guvernul a anuntat sec ca va taia subventia. si suta la suta majorarea vine si pe fondul încercarii scumpirii gazelor naturale. Din ceea ce declara Petre Lificiu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare în domeniul Energiei, se pare ca furnizorii cer scumpirea cu pâna la 30% a gazelor. De o majorare si aici nu vom scapa, de asta putem fi siguri. Deci la iarna ne vom spala în lighean, adica o sa dam drumul la apa calda, dar o folosim cu portia. Cât despre încalzire, o sa dârdâim în toale groase si o sa dam drumul din când în când la gaz sa mai adauagm un pic de culoare mâinilor vinete, înghetate.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close